İDDİA | ABD, Türkiye ile ticaret hacmini 76 milyar dolar daha arttıracak

ABD'nin, Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıracak adımlar atacağı iddia edildi, iki ülkeden de resmi açıklama yapılmadı

Fotoğraf: Reuters

"Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı sonrası gerilen Ankara-Washington ilişkilerinde yumuşama dönemine giriliyor."

Bu iddianın sahibi henüz belli değil.

ABD ve Türkiye makamları tarafınca hala doğrulanmadı. 

Televizyon kanallarının izleyicileri ile paylaştığı habere göre ABD yönetimi Türkiye'ye Ankara Büyükelçisi David Satterfield aracılığıyla ekonomik içerikli bir teklifi şifaen sundu.

Türk heyetiyle bir araya geldiği öne sürülen Satterfield'in teklifi kapsamında F-35 savaş uçakları ve Patriot hava savunma sistemi konusunda yeni adımlar atılması bekleniyor.

Bu teklif kapsamında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması ve bu yönde adımların atılması hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aradaki 76 milyar dolarlık farkın F-35 satışı ile kapatılabileceği yorumları yapılıyor ancak ticaret hacminin ne kadarlık bir süre zarfında 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiği ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

2017 verilerine göre iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 24 milyar doları buluyor. 

İddialara göre teklif kapsamında ayrıca alüminyum ve çelikte gümrük vergisinin düşürülmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump 2018 Temmuz ayında yaptığı açıklamada ABD'nin ulusal güvenliğini korumak adına ABD'ye ithal edilen alüminyuma yüzde 10, çeliğe yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuş, Nisan 2019'da ise ABD'nin Türkiye'den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25'e indirildiğini duyurmuştu.

Türkiye ve ABD yetkilileri iddiayı Independent Türkçe'ye doğrulamadı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU