İzmir’de Picasso sergisi açıldı, Özkök eserlerin İstanbul aktarmalı yolculuğunu anlattı

Picasso’nun eserleri ilk kez İzmir’de sergileniyor. Hürriyet yazarı Özkök, milyonlarca euroluk eserlerin İzmir’e İstanbul aktarmalı yolculuğunu yazdı. Özkök, eserleri taşıyan bir uçağın tekerinin patladığını ama yolculuğun sorunsuz tamamlandığını anlattı

Fotoğraf: AA

Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso'nun eserleri İzmir'de sergileniyor.

Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki düzenlenen "Picasso-Méditerranée Projesi" kapsamında İzmir’e gelen sergi 18 Eylül’de Arkas Sanat Merkezi'nde ziyarete açıldı.

Tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve fotoğrafları da yer alıyor

Projenin kapanış sergisi olma özelliği de taşıyan "Picasso & Gösteri Sanatı" isimli sergide, Picasso'nun gösteri dünyasını konu aldığı birçok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller yer alıyor.

20190917_2_38264215_47671223.jpg
Fotoğraf: AA

 

Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel'de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu'ndan 83 eserin olduğu sergide, sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar görülebilecek.

05 Ocak 2020’ye kadar açık kalacak sergi ücretsiz gezilebilecek. Serginin kapıları pazartesi günleri dışında, haftanın 5 günü 09.00-18.30 arasında, perşembe günleri ise 20.00’ye kadar açık kalacak.

Picasso’ya İstanbul aktarmalı yolculuk

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök ise sergilenecek Picasso eserlerinin Türkiye’ye nasıl getirildiğini yazdı. 80 milyon Euro değerindeki eserlerin İzmir’e büyük kargo uçakları inemediği için önce İstanbul’a getirildiğini belirtti

Nakil işlemine Paris’ten gelen bir uzman yetkilinin de nezaret ettiğini aktaran Özkök eserleri getiren ikinci uçağın lastiği patlayınca büyük bir heyecan yaşandığını ama yolculuğun sorunsuz tamamlandığını ifade etti.

Bir gün sandıklarda bekletildi

Özkök eserlerin İzmir yolculuğunun son bölümünü ise şöyle anlattı:

Sanat meraklısı bir gümrükçüye düşerseniz, hele hele sandıklarda taşıdığınız eser Picasso ise açtırıp görmek istiyorlar.

Ayrıca bunların tekrar dışarı çıkarılması için oldukça büyük bir meblağın sergi boyunca Maliye Bakanlığı adına bloke edilmesi gerekiyor.

Bunu da Fransa’nın İstanbul başkonsolosluğunun verdiği bir teminat mektubu ile hallettiler.

Eserler polis korteji ile salı günü İzmir’deki Fransız Konsolosluğu binasının Arkas Kültür Merkezi haline getirilen bölümüne geldi.

Ancak gelen eserler hemen açılmadı. Binanın iklimine uyum sağlaması için 24 saat sandıklarda bekletildi.

17 Eylül günü sergi büyük bir davetli katılımı ile açılırken, birçok görevli yorgunluğu atmak için uykuya çekiliyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU