Serbest bırakılması beklenen Demirtaş hakkında yeni hamle… Savcılık ifadesine başvurmadan tekrar tutuklamaya sevk etti

Ankara Savcılığı, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında aynı davadan soruşturma başlatarak tutuklama kararı istedi

Selahattin Demirtaş 

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana davasında verilen tahliye kararının ardından tutuklu bulunduğu sürenin mahsup edilerek serbest bırakılması beklenen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yargıdan yeni bir hamle geldi.

“Bugün tahliye edilmesi gerekiyordu”

Independent Türkçe’ye tutuklama kararı ile ilgili açıklamada bulunan Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Demirtaş’ın yargılandığı, tutuklandığı ve tahliye olduğu tutuklamayla ilgili yeni bir soruşturma açtığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demir, ifadelerine bile başvurulmadan Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmaya sevk edildiklerini belirtti.

Yani kararı serbest bırakılmasına karşı yapılmış bir hamle olarak değerlendiren avukat Demir, “Bugün itibariyle tahliye edilmesi gerekiyordu. Çünkü bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nden mahsuplaşma kararı çıkmıştı. Bu AİHM tahliye edilmeli kararından sonra alelacele verilen 4 yıl 8 aylık ceza gibi buda yeni bir hukuk oyunu. Demirtaş’ı içerde tutmanın başka bir versiyonu. Ancak büyük bir hata yapıyorlar. Çünkü Demirtaş bu dosyadan tutuklanıp yargılandı ve tahliye oldu” dedi.

“Mahsup kararının çıktığı gün olması kesinlikle tesadüf değildir”

Aynı suçtan iki defa yargılama yapılamayacağı ve bunun yüzyıllardır süren bir hukuk kuralı olduğunu kaydeden avukat Demir, devamında şunları söyledi:

İnsanlar aynı suçtan iki defa yargılanıp ceza alamazlar. Bunların gözleri kararmış. Demirtaş’ı içerde tutmak için formül üstüne formül deniyorlar. Çok büyük hukuki garabet bu. AİHM duruşmasından iki gün sonra ve mahsup kararının çıktığı gün olması çok manidar. Kesinlikle bu tesadüf değildir.

“Tutuklamaya sevk etmek hukuktan öte zorbalıktır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "26. ACM mahsup kararı verdi. Bugün denetimli serbestlik başvurusu yapıldı. Olası tahliyesini engellemek için Ankara Savcılığı Demirtaş’ın yargılandığı davayla aynı konudan ayrı bir soruşturma başlatıp tutuklamaya sevkini istedi" paylaşımında bulundu.

CHP’li Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e "Yargılandığı davadan tahliye edildikten sonra olası tahliyesini önlemek için tutuklamaya sevk etmek düşman ceza hukukundan da öte bir zorbalık durumudur. Sizi, sorumluluğa davet ediyorum; HSK’yı toplayın gereğini yapın. Aksi halde bu sorumluluk size aittir" çağrısı yaptı.


  
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU