"Hamas, uzun süredir beklediği 'sivil halkın toplu imhası' vakasıyla karşı karşıya kaldı"

Gazze savaşının 234. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Fatima Shbair/AP

Gazze savaşının 234. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 27 Mayıs Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Hamas uzun zamandan sonra ilk kez Tel Aviv'e roket fırlattı. İsrail Refah'ı vurdu

Filistinli grup Hamas, geçen aylarda ilk kez pazar günü İsrail'in merkezindeki Tel Aviv bölgesine roket saldırısı düzenledi. İsrail ordusu daha sonra Refah'ta IDF'nin militanların kullandığını söylediği bir tesisi vurdu

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan pazarı pazartesiye bağlayan gece yapılan açıklamada Refah'taki mültecilerin yerleştiği merkeze yapılan saldırıda en az 35 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca insanın yaralandığı ifade edildi.

İsrail Savunma Ordusu, Hamas'ın kentteki kampına saldırdığını ve sivil ahalinin zarar görmesinden ordunun haberdar olduğunu belirtti.

BBC diplomasi muhabiri James Landale askeri operasyonların bitmesinden sonra Gazze'nin detaylı yönetim planının olmaması son aylarda İsrail'in Hamas'a karşı verdiği mücadeledeki başarılarını kuşku altına alabileceğini ifade ediyor. Bunun ötesinde ABD'de yaklaşan Başkanlık seçimiyle ilgili olarak Gazze'nin geleceğiyle ilgili sorunların çözümü için fırsat penceresi hızla daralıyor.

7 Ekim'den bu yana yürütülen savaşın tamamen sona ermesi ve buna uygun olarak Gazze'deki iktidarının sürmesi için ısrar eden Hamas'ın bu talebini Netanyahu bugüne kadar hemen kestirip attı.

Hamas Politbüro üyesi İzzet al-Rişk, pazar günü "Görüşme söylentilerine gelince biz arabuluculardan daha hiçbir öneri almamışız" şeklinde bir açıklama yaptı.
İzzet al-Rişk, Gazze'nin tamamında askeri hareketlerin tamamen durmasına ilişkin taleplerinin "her şeyin temeli ve başlangıç noktası olduğunu" belirtti.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre savaşın başlamasından bu yana en az 35 bin 800 Filistinli hayatını kaybetti.

Kommersant:
 

 

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Refah'taki mülteci kampına düzenlediği saldırıda 35 kişi öldü

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail Savunma Ordusu'nun Refah'taki mülteci kampına gerçekleştirdiği saldırı sonucunda 35 kişi hayatını kaybettiği belirtildi. 

Bakanlık yaralı sayısıyla ilgili kesin rakam veremiyor. Açıklamada hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu ifade ediliyor.

İsrail Savunma Ordusu Refah'a düzenlenen saldırıda Hamas'ın üst düzey görevlileri Yasin Rabia ve Halid Nagar'ın hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordusu saldırı sonucunda "birkaç" sivilin hayatını kaybettiğini doğruluyor.
 

 

Mihail Gureviç'in Tel Aviv'den geçtiği haber özetle şu şekilde:

"Savaşmamak veya ihtiyatlı savaşmak"

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'den ne talep etti?

Geçen hafta sonunda Lahey'deki Uluslararası Mahkeme ikinci kez bakışlarını İsrail'e yönlendirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının İsrail'in Başbakanı ve Savunma Bakanının tutuklanmaları talebiyle çıkardığı kararın çok gürültü koparmasından sonra BM Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın son kalesi Refah'ta askeri operasyonların sonlandırılması şeklinde değerlendirilen karar aldı. İsrail tarafı bu belgeyi ısrarla farklı biçimde yorumluyor: (Tel Aviv) belgede, Gazze'nin sivil halkın yaşamını tehdit eden bir operasyonun konuşulduğunu belirtiyor ancak İsrail ordusu bu şekilde hareketler yapmak niyetinde değil.

Bu bağlamda İsrailli hukukçular Mahkeme'nin kararında neden Hamas'ın ve diğer Filistinli örgütlerin askeri hareketleri ve aynı zamanda devam eden çatışmada ve sivil kayıplarda onların faaliyetlerine ilişkin hiçbir şeyin yazılmadığını soruyorlar.

Sonuçta BM'nin esas yargı kurumunun Gazze Şeridi'nin tamamında savaşın durdurulması dışında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin taleplerinin adeta tamamını kabul ettiği söylenebilir ve bir kısım hukukçunun tahmin ettiği üzere bu durum İsrail için beklenmeden ilave baş ağrısı oluşturabilir.

İş sorumluluk taşıyan ülkenin talepleri yerine getirmemesine gelirse, bağlayıcı kararlar alınması için şikayetçilerin BM Güvenlik Konseyi'ne başvurabileceğini düşünmelerindedir.

Askeri hareketlerin tamamen durdurulması talebiyle başvuru yapılması durumunda Washington kolaylıkla veto hakkını kullanabilirdi. Ancak burada Mahkeme ABD Başkanı Joe Biden'ın sürekli söylediği bir şeyin aynısını talep ediyor. Beyaz Saray'ın nasıl davranma kararı alacağını yakın günlerde öğreneceğiz. Artık 1 ay sonra yeni bir celse yapılabilir, onun ardından ise Güvenlik Konseyi'ne dilekçe verilir.

Mahkeme sürecinin tamamına gelince; hakemler heyeti önümüzdeki sene işi esastan görüşüp görüşmeme kararı alabilir. Son kararın ise 2030 yılı civarında verilmesi bekleniyor.

 

Детали (Detaylar):
 

 

Ben Gvir'in başının üzerinden: Netanyahu polise insani yardım TIR'larını engellemeye son verme çağrısında bulundu

Başbakan Netanyahu, Gazze Şeridi'ne insani yardım götüren kamyonların önünü kesen protestoculara karşı etkili tedbirler alması için Ulusal Güvenlik Kurulu aracılığıyla polise çağrıda bulundu.

Başbakan, İsrail'in önünde duran siyasi sorunları hatırlattı:

"Aynı zamanda insani yardımların bölgeye engelsiz ulaştırılması için gerekenleri yapmamıza ilişkin ABD'li üst düzey yetkililerin suçlamaları var. Bundan dolayı biz Gazze'ye yük götüren kamyonlara engel oluşturulmamasına çalışmalıyız."

İnsani yardımlar Bakanlar Kurulu'nda birkaç ay önce onaylanırken, Ben-Gvir buna karşı çıkmıştı.

Bakanlar Kurulu'nda yaklaşık 2 hafta önce Ben-Gvir ile Netanyahu arasında yaşanan tartışmada ulusal güvenlik bakanı kamyonların güvenli geçişi için polis sayısının artırılmasından öfkelenmişti. Gözaltına almalardan dolayı başbakan polisi överken ulusal güvenlik bakanı bu işle uğraşan polis sayısının azaltılmasını istemişti.

Washington Post, Biden yönetiminin kamyonlara saldıran şahıslar için yaptırım uygulama olanaklarını değerlendirdiğini yazdı.
 

 

Gazze Sağlık Bakanlığı Refah'ta 40 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, uzun süredir beklediği "sivil halkın toplu imhası" vakasıyla karşı karşıya kaldı

Bu konudaki haber 27 Mayıs Pazartesi sabaha karşı verildi. Daha önce 30 veya 35 rakamı ve onlarca yaralı söz konusuydu. Bu bilgilerin bağımsız kaynaklardan kontrol edilme imkânı bulunuyor. Ancak artık Hamas bu açıklamayı dünyaya İsrail Savunma Ordusu'nun hareketlerinin sonucu olarak "sivil halkın toplu imhası" olarak sunuyor.
 

 

Uzun zamandır ilk kez ülkenin merkezine büyük bir bombardıman yapıldı, sorumluluğu Hamas üstlendi

26 Mayıs Pazar günü son 4 ayda ilk kez İsrail'in merkez kısmı geniş çaplı ateş altına alındı.

Alarm sinyalleri saat 14.00'te ve ilerleyen birkaç dakika içinde Hod ha-Şaron, Herzliya,Kfar –Saba,Beyt-İegouşa, Even-Yehud, Petah-Tikva, Glilot, Ramat ha-Şaron, Tel Aviv, Raanana ve bir dizi diğer kentte duyuldu. Tel Aviv, Herzliya ve bazı diğer kentlerde alarm sinyalleri 3 kez çaldı.

İsrail'in merkez bölgelerine açılan ateşlerin sorumluluğunu Hamas üstlendi. İsrail savunma Ordusu Basın Sözcülüğü, fırlatılan 8 füzenin bir kısmının Demir Kubbe tarafından yakalandığını açıkladı.

İlk değerlendirmelerde füzelerin Refah'tan fırlatıldığı belirtildi. 12. Kanal askeri muhabiri Nira Dvori'nin verdiği bilgiye göre, İsrail Savunma Ordusu askerlerinin füzelerin bulunduğu yere 1 kilometrelik mesafede olduğunu ve giderek kendilerine yaklaştıklarını anlayan direnişçiler füzeleri fırlatmayı uygun buldular.


Radio Free Europe/Radio Liberty:
 

 

İsrail, isyan tehdidi videosuyla ilgili soruşturma başlattı

İsrail askeri polisi Hamas örgütü üzerinde "tam zafere" götürmemesi durumunda ordunun, savunma bakanı ve genelkurmay başkanının emirlerini dinlemeyeceğini iddia ettiği video yayımlayan askere karşı soruşturma başlattı.

Cuma (24 Mayıs) günü yayımlanan ve sosyal ağlarda geniş biçimde dolaşıma sunulan videoda yüzü maskeli, elinde silah yedek asker ordunun sadece Başbakan Binyamin Netanyahu'nun emirlerine uyacağını söylüyor. 

Aynı zamanda asker, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı istifaya davet ediyor. 

İsrail medyası konuşmayı "kalkışmaya çağrı" olarak nitelendiriyor.

İsrail Savunma Ordusu askeri savcılığının soruşturma başlattığı belirtildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU