İsrail: UAD'ın Refah kararı her türlü askeri eylemi yasaklamıyor

İsrailli yetkili, “Refah'ta ya da başka herhangi bir yerde, Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını dayatacak herhangi bir askeri eylemde bulunmadık ve bulunmayacağız” şeklinde konuştu

Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar sırasında İsrail askerleri / Fotoğraf: AFP

İsrailli yetkililer, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik askeri saldırısını durdurması yönündeki kararını, bu bölgede bazı askeri eylemlere izin verildiği şeklinde değerlendirdiklerini bildirdi.

Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçlayarak açtığı davada acil bir karar alan UAD yargıçları, cuma günü İsrail'in Hamas mensuplarını ortadan kaldırmak için çalıştığını söylediği Refah'a yönelik saldırısını derhal durdurmasını emretti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi cumartesi N12 televizyonuna verdiği demeçte, “Bizden istedikleri Refah'ta soykırım yapmamamız. Soykırım yapmadık ve yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

Hanegbi, Refah'a yönelik saldırının devam edip etmeyeceği sorusu üzerine ise şu cevabı verdi:

Uluslararası hukuka göre kendimizi savunma hakkımız var. Bunun kanıtı da mahkemenin kendimizi savunmaya devam etmemizi engellememesi.

Lahey merkezli UAD, Hanegbi'nin açıklamaları hakkında henüz bir yorum yapmadığı gibi Hamas'tan da bir açıklama gelmedi.

Bir başka İsrailli yetkili ise UAD kararının üslubuna dikkat çekerek kararı ‘şartlı’ olarak nitelendirdi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, “Refah operasyonuna ilişkin karar genel bir karar değil” dedi.

UAD Başkanı Navaf Selam kararı açıklarken, Gazze Şeridi'ndeki durumun, mahkemenin daha önce İsrail'e soykırım eylemlerini önlemek için tedbirler almasını emretmesinden bu yana kötüleşmeye devam ettiğini belirtti. Selam ayrıca, yeni acil önlemler için koşulların yerine getirildiğini vurguladı.

Selam, “İsrail devleti, Refah kentine yönelik askeri saldırılarını ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin toplumunun kısmen ya da tamamen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarını dayatabilecek her türlü eylemi derhal durdurmalıdır” ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkili, bu ifadenin tüm askeri eylemleri yasaklamadığını belirtti.

Yetkili, “Refah'ta ya da başka herhangi bir yerde, Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını dayatacak herhangi bir askeri eylemde bulunmadık ve bulunmayacağız” şeklinde konuştu.

UAD'ın bu davada aldığı kararı uygulatması mümkün değil. Ancak dava İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü operasyonlar nedeniyle dünya çapında yalnızlaştığının güçlü bir işareti oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU