PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 26 Mayıs 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Kenya Devlet Başkanından ABD ziyareti

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ABD ziyareti kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İkili Oval Ofis'te basına kapalı görüştü.

Biden, Kenya'yı NATO dışı müttefik yapmak istediklerini, böylece Sahraaltı Afrika'dan ilk defa bir ülkenin bu statüye alınacağını açıkladı.

Ruto'nun ziyareti 2008 yılından beri ABD'ye yapılan ilk Afrikalı lider ziyareti olarak kayıtlara geçti.

Biden, Kenya'nın bölgede faaliyet gösteren IŞID ve Eş-Şebab terör örgütleriyle mücadelede etkin rol oynamasını isterken, Haiti'ye güvenlik gücü konuşlandırma anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

ABD'nin İsrail, Arjantin ve Güney Kore gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 18 NATO dışı müttefiki bulunuyor. NATO dışı müttefik belirleme süreçleri Kongre tarafından yürütülüyor ve onaylanıyor.

ABD, Afrika'da artan Rus ve Çin etkisini kırmak için son yıllarda Afrika ülkeleri ile olan ilişkilerini arttırıyor.  


Güney Afrika seçime gidiyor

Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Güney Afrika, 27 milyon seçmeniyle genel seçime gidiyor.

70 partinin yarıştığı seçim 29 Mayıs'ta düzenlenecek. Bu partiler arasında şu an iktidarda olan ve ülkeyi 30 yıldır yöneten Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başı çekiyor.

Lakin diğer seçimlerden farklı olarak ANC'nin iktidar için yeterli çoğunluğu sağlayamama riski bulunuyor.

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın da liderliğini yaptığı ANC'nin başkanı ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa. 

Seçmenler, 400 sandalyeli parlamento ve il yasama meclisleri için oy kullanacak. Milletvekilleri ise cumhurbaşkanını seçecek.

ANC'nin en güçlü rakibi Demokratik İttifak (DA). 1994'ten bu yana yüzde 60 oy oranının üzerinde oy alan ANC, geçtiğimiz seçimlerde yüzde 57 oy oranında kalmış ve parlamentodaki 230 sandalyeyi kazanmıştı.

Anket sonuçlarına göre yorumcular ANC'nin yüzde 50'yi geçememe ve koalisyona gitme ihtimaline vurgu yapıyor. 

Eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın desteklediği, bir ittifak partisi olan MK, ANC'nin oylarının erimesinde önemli bir aktör olarak öne çıkıyor.

Zuma'nın bazı seçmen bölgelerindeki azımsanmayacak etkisi ve Zuma'nın mahkeme tarafından siyasi yasaklı ilan edilmesi sonrası ANC'ye karşı bir tepki oluşmuştu.

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve suç faaliyetleri seçimin en önemli gündem maddeleri. 


ABD, 15 Eylül'e kadar Nijer'deki tüm askerlerini geri çekecek

Pentagon ve Nijer Ulusal Savunma Bakanlığı temsilcileri, 15-19 Mayıs tarihlerinde Nijer'in başkenti Niamey'de bir araya geldi.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, düzenli ve güvenli bir şekilde çekilmeyi koordine etmek amacıyla toplantı düzenlendiği belirtildi.

Buna göre, asker çekme süreçlerinde takvimin netleştiği ve ABD'nin 15 Eylül'e kadar tüm askerlerini geri çekeceği duyuruldu.

Geri çekilme süreçlerinin iki ülke arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkileri etkilemeyeceği açıklandı. ABD'nin Nijer'de 1.100 askeri bulunuyor.

Nijer tarafı Mart ayında askeri anlaşmaları feshettiğini duyurarak, ABD'nin ülkedeki varlığını yasadışı olarak ilan etti.

Geçen yıl temmuz ayında Nijer'de askeri darbe olmuş, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum tutuklanmıştı.

Darbenin ardından ABD ve Fransa ile olan ilişkiler askıya alınmış, anlaşmalar iptal edilmişti.


IMF'den Ruanda'ya 146 milyon dolar

Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan yıkıcı sel felaketinin yaralarını sarmak için Ruanda'ya 164,6 milyon dolarlık borç verdiğini açıkladı.

IMF, fonların yaklaşık 76,2 milyon dolarının Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Tesisi (RSF) kapsamında ödeneceğini, 88,4 milyon doların ise Bekleme Kredisi Tesisi (SCF) düzenlemesi kapsamında sağlanacağını söyledi.

IMF, gelecekte yaşanabilecek iklim şoklarına karşı ülke ekonomisini daha dayanıklı hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ruanda tarafı ise ülke ekonomisini düzeltme ve büyütme süreçlerinde IMF ile iş birliği içinde çalışacaklarını açıkladı.


Kongo'da darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ordusu başkent Kinşasa'da bir darbe girişimini engelledi ve komploya dahil olan kişileri tutukladı.

Silahlı kişilerin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Vital Kamerhe'nin ikametgahına saldırdığı ve kısa bir süre sonra saldırının Cumhurbaşkanı çalışma ofisinin bulunduğu Palais de la Nation'a yöneldiği olaylar yaşandı.

Yerel saatle sabah 04.30'da yaşanan bir dizi saldırı girişimi oldu. Kongo Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'ne (FARDC) ait konuta da saldırı girişiminde bulunuldu. 

Saldırganların lideri olan Christian Malanga isimli şahıs ülkede bir şeylerin yanlış gittiğini söyleyen bir video mesaj yayınladı. Saldırganlar kısa sürede etkisiz hale getirildi.

Şahısların üzerinden ABD ve Kanada pasaportları çıktığı açıklandı. ABD, sürecin araştırılmasında iş birliğine açık olduklarını belirtti.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU