ChatGPT'nin yaratıcısı, medya deviyle 250 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

OpenAI, güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarını kaybediyor

OpenAI, ürünlerini geliştirmek adına yeni bir anlaşma imzaladı (Reuters)

OpenAI, yapay zeka araçlarını eğitmek için ABD merkezli medya medya kuruluşu News Corp'la anlaşma imzaladı. 

Anlaşma kapsamında yapay zeka şirketi, medya devine ait yayın organlarının yayındaki ve arşivdeki içeriklerini araçlarının eğitiminde kullanacak. Ayrıca OpenAI'ın sohbet botu ChatGPT, kullanıcıların sorularına yanıt verirken bu içeriklerden yararlanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

News Corp'un yayınları arasındaki Wall Street Journal'ın (WSJ) kaynaklara dayandırdığı haberine göre anlaşma 5 yıllık bir süre zarfında 250 milyon dolardan fazla değere sahip olabilir. 

OpenAI dün yaptığı açıklamada, şirketin araçlarında "en yüksek gazetecilik standartlarını" sağlamak adına News Corp'un gazetecilik deneyimini de paylaşacağını belirtti.  

Medya kuruluşunun CEO'su Robert Thomson ise çalışanlara gönderdiği notta "Bu anlaşma birinci sınıf gazeteciliğin de birinci sınıf bir seviyesi olduğunun farkında" ifadelerini kullandı:

Dijital çağ, genellikle içeriği yaratanlar pahasına dağıtımcıların egemenliğiyle belirleniyor ve birçok medya şirketi acımasız bir teknolojik gelgit tarafından kenara süpürülüyor. Bu tam zamanında gelen fırsattan en iyi şekilde yararlanma görevi bize düşüyor.

Anlaşma kapsamında OpenAI, WSJ'nin yanı sıra New York Post, Times, MarketWatch, Sun ve Australian gibi yayın organlarının içeriğine erişebilecek. 

Yapay zeka şirketi içerik paylaşımı amacıyla geçen ay Financial Times'la anlaşma imzalarken, benzer bir işbirliğini de geçen yıl ABD merkezli haber ajansı Associated Press'le kurmuştu. 

Telif hakkı davalarından kaçınmaya çalışan yapay zeka şirketleri böyle anlaşmalara başvurmaya başladı. New York Times geçen yıl, içeriğin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla OpenAI ve Microsoft'a dava açmıştı. OpenAI davanın dayanağı olmadığını öne sürüyor. 

Yapay zeka şirketleri, içeriğini kullanmak için yaptıkları bu anlaşmalarda karşı tarafa kendi teknolojilerini sunabiliyor. 

Örneğin OpenAI, Reddit'le geçen hafta yaptığı anlaşmada içeriği kullanma izni alırken sosyal medya platformu, kullanıcılara bazı yapay zeka özellikleri sunmaya hazırlanıyor.  

Bu anlaşmaların yanı sıra yapay zeka şirketi son dönemlerde istifalarla da gündeme geliyor. OpenAI'da politika araştırmacısı olan Gretchen Krueger, bugün erken saatlerde güvenlik endişesi nedeniyle ayrıldığını duyurdu.

OpenAI'ın ortak kurucusu Ilya Sutskever de bu ay şirketten ayrılırken, geçen hafta kilit önemdeki araştırmacılardan Jan Leike de istifasını açıklamıştı

Şirketin, yapay zekanın uzun vadeli risklerini araştıran ekibi dağıtmasının ardından Leike bu kararı almıştı. Ekibin lideri olan araştırmacı, güvenlik endişeleri nedeniyle ayrıldığını söylemişti. 



Independent Türkçe, Digital Trends, CNBC, Wall Street Journal, Verge, OpenAI

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU