ABD'nin Gazze'deki iskelesinde teslimat durdu, yardımlar Mısır'da birikiyor

BM’ye ait depoya 2 gündür yardım teslim edilememesi nedeniyle Gazzeliler için gönderilen gıda ve ilaç gibi insani yardımlar Mısır'da bekliyor

Fotoğraf: Reuters

Refah Sınır Kapısı'nın kapalı kalması ve ABD'nin inşa ettiği geçici iskeleden Birleşmiş Milletler'e (BM) ait depoya 2 gündür yardım teslim edilememesi nedeniyle Gazze'deki Filistinliler için gönderilen gıda ve ilaçlar Mısır'da bekliyor.

BM üst düzey yetkilisi Edem Wosornu, İsrail'in Hamas'a yönelik askeri operasyonu ile karşı karşıya kalan Gazzelilere yardım etmek için yeterli miktarda erzak ve yakıt olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre Wosornu, "Gazze'de yaşananları anlatmak için kelime bulmakta zorlanıyoruz. Bunu bir felaket, bir kabus, dünyada cehennemi yaşamak şeklinde niteledik. Yaşananların hepsi ve daha da kötüsü" dedi.

Wosornu, BM Güvenlik Konseyi'ne Mısır'dan geçiş sağlayan Refah Sınır Kapısı'nın kapanmasının en az 82 bin ton erzağın teslimatını durdurduğunu, İsrail'deki Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda ise "çatışmalar, zorlu lojistik koşullar ve karmaşık koordinasyon süreçleri" nedeniyle erişimin sınırlı olduğunu
söyledi.

Mısır dün sınır kapısının İsrail'in askeri operasyonunun yardım çalışmalarına yönelik tehlike oluşturması nedeniyle kapalı olduğunu belirtti.


Bugüne kadar 569 tonun üzerinde insani yardım teslim edildi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar Gazze Şeridi'ne iskele üzerinden toplam 569 tonun üzerinde insani yardım teslim edildiği belirtilmişti.

Açıklamada, "ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa Birliği ve diğer birçok ortak ülke insani yardım bağışı yaptı. İskele, Filistin halkının acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Gazze'ye insani yardımın artırılmasına yönelik geçici bir çözümdür" ifadesini kullanıldı.

CENTCOM, 17 Mayıs'ta yüzer iskeleye ulaşan ilk sevkiyatın karaya çıktığını açıklamıştı.

Şimdiyse, BM'ye ait depoya 2 gündür yardım teslim edilememesi nedeniyle Gazze'deki Filistinliler için gönderilen gıda ve ilaç gibi yardımlar Mısır'da bekliyor.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU