Delhi'deki son fil sahibi polisten kaçmak için şehir ormanında gizleniyor

Lakshmi'nin sahipleri fille aralarında "duygusal bir bağ" bulunduğunu ve onu iyi beslediklerini söylüyor. Ancak aktivistler, başkentin son esir fillerini fazla çalışma ve şehrin kirli koşullarından kurtarmak için yıllardır kampanya yürütüyor

Delhi’nin son fillerinden biri başkentin kirli ve kalabalık yollarında yürüyor. Aktivistlerin yıllarca süren baskısından sonra, şehir dışına çıkarılacak tek bir hayvan kaldı (AFP) 

İki aydan fazla süredir kayıp olan "Delhi'nin son fili" hadisesi, sahibinin Lakshmi adındaki filin Hindistan başkentinin dışına hiç çıkmadığı yönündeki açıklamalarından sonra tuhaf bir noktaya geldi.

45 yaşındaki Yusuf Ali, orman görevlilerinin 35 yaşındaki dişi fil Lakshmi'yi almalarına engel olması ve fille beraber ormana kaçması sebebiyle polis tarafından aranıyor.

Üç saatlik bir kovalamacanın ardından iki oğlu ve Lakshmi'yle beraber Yamuna Nehri'nin karşısına geçerek yakalanmaktan kurtulan Ali'den o zamandan beri ne haber alınabildi ne de yeri tespit edilebildi.

6 Temmuz'daki olaydan sonra Delhi hükümeti civar eyaletleri haberdar ederek, ağustosta ülkedeki tüm orman departmanlarının Lakshmi'nin eşkaline uyan kaçakçılığa konu fillere dikkat etmesine dair ulusal bir uyarı yayımladı.

Ancak şimdi, saklandığı apartmandan bir gazeteye konuşan Ali, ailesinin halen şehrin doğusundaki "büyük bir çiftlik evinde" file baktığını ve hayvanın büyük Delhi bölgesini hiç terk etmediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evden eve taşındığını, akrabalarıyla kaldığını, yakalanmamak için sık sık telefon değiştirdiğini söyleyen Ali, artık Lakshmi'nin geleceğine mahkemelerin karar vermesini istediğini ve karara uyacağını ifade etti.

Indian Express'e konuşan Ali “Çok zor bir zaman oldu. Bu benim filim ve onunla duygusal bir bağım var. Eğer (mahkeme) vahşi yaşam departmanı lehine bir karar verirse o zaman fili geri vermem gerekecek. O zamana kadar hala benim. Belki de mahkeme savunmamı dinleyip bana hak verir” dedi.

Hindistan'da tutsak yaşayan yaklaşık 3 bin 500 fil var ve bunlardan sadece 7 tanesi 2016'ya kadar Delhi'deki sahipleri üzerine kayıtlıydı.

Bir komitenin başkentteki koşulların filler için uygun olmadığını tespit etmesi üzerine, Delhi Yüksek Mahkemesi, 7 file de el konması ve uzmanların bulunduğu alanlara taşınması gerektiğine karar verdi.

Takip eden üç yıl boyunca süren temyiz ve duruşmalardan sonra, bu yıl temmuza kadar Lakshmi haricindeki tüm filler yeni evlerine yerleştirildi. Hayvanların çoğu komşu Haryana eyaletine yollandı

Orman departmanı, yetkililer Lakshmi'ye el koymak için 6 Temmuz'da Ali'nin evine gittiğinde ailenin görevlilere karşı koyduğunu ve saldırdığını, sonrasındaysa bazılarının hayvanla birlikte kaçtığını söyledi.

Ali'nin yakalanma emrinde "kamu görevlisinin görevini yerine getirmeye engel olmak için saldırmaktan veya suç teşkil eden güç kullanmaktan arandığı ve kefalet başvurusunda bulunamayacağı" belirtiliyor.

Gazeteye verdiği mülakatta eve geldiğinde orman görevlilerinin eşine saldırdığını gördüğünü söyleyen Ali, kendisi ve oğlunun, Lakshmi'yi götürmeden önce sadece eşini ve görevlileri ayırmak için hareket ettiğini iddia etti. Orman departmanıysa, olayların bu yöndeki seyrettiği yorumunu reddetti.

Ali'nin en küçük oğlu Şacib, Hindustan Times'a verdiği bir başka mülakatta, babasının ve abisinin hayvana iyi baktığının altını çizdi. Şacib “Bunca yıl boyunca biz de Lakshmi'ye bağlandık. Polisin veya orman departmanının onu alıp uzağa götürmesini istemiyoruz" dedi.

 

 

Görünürde, tam yetişkin bir fili başkentte polisten saklamak kulağa zor gelebilir. Ali, her gün 500 litrelik bir su tankerinin yanı sıra çok miktarda şeker kamışı ve sorgum (yerel bir tahıl ürünü) temin etmenin zorluklarını anlatıyor.

Ancak şehir özellikle batıda ve doğuda Yamuna nehri etrafındaki koruma altındaki büyük ormanlarla çevrili. 2017'deki en güncel verilere göre eyaletin yüzde 20'den fazlası ormanla örülü.

Delhi Polisi "filin aranması için özel bir ekibin" görevlendirildiğinin altını çizdi. Express'e konuşan Polis Komiser Yardımcısı (Doğu) Jasmeet Singh “Fil dosyasında şu an için yeni bir gelişme yok” dedi.

Hayvan hakları aktivistlerine göre, Lakshmi Ali'den ne kadar erken kurtarılabilir ve uzman bakımına alınırsa o kadar iyi olacak. Aktivistler Haryana'daki Ban Santour tesisine nakledilmesi onaylanmadan önce bile, file herpes tanısı konduğunu ve tedaviye ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Hindistan'ın en büyük hayvan refahı yardım derneklerinden Wildlife SOS, şehirde hayvan kurtarmaya özgü bir çağrı merkezi hizmeti sunuyor ve Delhi'deki diğer fillerden birinin Haryana'daki kendi tesislerinde rehabilite edilmesine katkı sunuyor.

Derneğin yöneticisi ve kurucu ortağı Kartick Satyanarayan, The Independent'a yaptığı açıklamada, Delhi'nin esir fillerinin kirli Yamuna nehri kıyılarında “korkunç koşullarda” yaşadığını, kent genelindeki sosyal etkinlik ve festivallerde aşırı çalıştırılmanın yanı sıra yetersiz beslenme nedeniyle acı çektiğini söyledi.

Satyanarayan “Esaret altındaki bir fil sürekli acı çeker. Delhi'nin esir filleri de istisna değil” dedi.

Hindistan'ın ulusal simgesi filler, 1972 Yaban Hayatı Koruma Kanunu'na göre Çizelge 1 hayvanları arasında yer alıyor. Bu kapsamda filleri suistimal edenler 7 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Vahşi doğada sadece 22 bin civarında fil bulunuyor. Vahşi fillerin yakalanması veya esaret maksadıyla üremelerinin sağlanmasıysa yasa dışı.

Fakat halihazırda binlerce esir fil yasal bir gri alanda yaşıyor. Fil sahibi olma lisansı eyaletin vahşi yaşam müdüründen temin edilebiliyor. Yüksek Mahkeme 2016'da sahiplerin, hayvanlara "kaba davranmadığı" sürece hayvanları tutabileceğine hükmetmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU