Milyarder yatırımcı Tim Draper: Bitcoin fiyatı 250 bin doları geçecek

Risk sermayedarı daha önce Skype, Tesla ve Twitch'teki yatırımlarıyla isminden söz ettirmişti

Risk sermayedarı, Bitcoin'in 250 bin dolara ulaşacağı yönündeki eski tahmininde eksik değerlendirme yapmış olabileceğini söyledi (AFP) 

Dünyanın önde gelen yatırımcılarından Tim Draper, Bitcoin’in önümüzdeki 4 yıl boyunca büyük fiyat artışları yaşayacağını öngörerek, kripto para biriminin 2023’e kadar 25 kattan fazla büyüyeceğini iddia etti.

Risk sermayedarı Bitcoin'in 250 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 400 bin TL) ulaşacağı yönündeki eski tahmininde eksik değerlendirme yapmış olabileceğini söyledi. Draper'ın tahminini açıkladığı 2018'de Bitcoin 5 bin dolar (yaklaşık 28 bin TL) civarındaydı.

2019'da dikkat çekici bir diriliş yaşayan Bitcoin şu an 10 bin doların (yaklaşık 57 bin TL) biraz üzerinde işlem görüyor. 2017 Aralık'ta 20 bin dolara yaklaşan rekor seviyeninse çok uzağında bulunuyor.

Kripto para haber programı Blocktv'ye konuşan Draper, daha önceki fiyat tahminlerinin gerçekleştiğinden bahisle, son tahminin Bitcoin'in nihai değerinin altında bile kalabileceğini ifade etti.

Draper şunları söyledi:

250 bin dolar demek, o zaman için Bitcoin'in para birimi pazarında yüzde 5 pay sahibi olması demek -ki ben bunun Bitcoin'in gücünün altında kalabileceğini düşünüyorum. İnsanlar için kullanımı kolaylaştıkça... İtibari paraların değerinin azalacağını bildiklerinden, Bitcoin'i tüm diğer itibari paralardan daha çok sevdiklerine karar verecekler.

Skype, Tesla ve Twitch gibi şirketlere yaptığı geleneksel yatırımlarla ün yapan Draper, o zamandan beri dikkatini Bitcoin'e çevirmiş durumda.

Draper, 2014'te ABD'nin federal kolluk kuvveti organizasyonu Marshals’ın suçluların üzerinde ele geçirdiği ve o zamanki değeri 21 milyon dolar (yaklaşık 120 milyon TL) civarında olan 30 bin Bitcoin'i satın almıştı. 30 bin Bitcoin bugünkü kurda, 300 milyon dolardan (yaklaşık 1,7 milyar TL) fazla ediyor.

Draper o zamandan beri, sürekli olarak kripto paranın geleceği temsil ettiğini iddia eden açık sözlü bir savunucusu oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer mali analistler de, piyasa tahminleri daha mütevazı olsa da, Bitcoin fiyatının artacağını tahmin ediyor.

Finansal danışmanlık firması DeVere Group'un CEO'su Nigel Green, bu hafta çeyrek puanlık faiz düşürmesi beklenen ABD Federal Bankası (FED) nedeniyle Bitcoin fiyatının hızla yükseleceğini ifade etti.

Green, The Independent'a yaptığı açıklamada "Bitcoin'in son zamanlardaki yatay ticaret modelinden çıkması ve FED'in faiz indirimiyle sağlıklı bir yükseliş kazanması muhtemel. Bunun nedeni, faiz indiriminin elde itibari para birimi tutma inisiyatifini azaltmasıdır. Ayrıca, oranlardaki indirim tipik olarak yüksek enflasyona neden olur. Bu da geleneksel para birimlerinin satın alma gücünü azaltır ve kripto para birimlerini daha cazip kılar” dedi.

Ağustos'ta Green, pazarda belirsizlik yaşanan dönemlerde Bitcoin'in az riskli yatırım halini alması sebebiyle, jeopolitik istikrarsızlığın Bitcoin'in 15 bin dolara ulaşmasına neden olacağı tahmininde bulunmuştu.

 

 

Green, ABD ile Çin arasında sürmekte olan ticaret savaşının yanı sıra İngiltere ve Avrupa'daki Brexit krizinin öngörülemeyen sonuçlarına da değindi.

Beklenen faiz oranlarındaki düşüşün ardından bu tahminini koruyan Green, kripto para birimlerinin “küresel ekonomi yavaşlarken ve buna cevaben para politikalarını gevşetmesiyle Bitcoin'in iyi iş yapmaya devam edeceğini” sözlerine ekledi.

Bir kısmı son günlerdeki rekor Bitcoin madenciliği oranlarının gelecek kazanımlara yönelik kilit bir ölçü olduğuna işaret eden sektördeki diğer bazı isimler de Green'e katılıyor.

Dünyanın en büyük kripto para birimi borsalarından Binance'nin CEO'su Changpeng Zhao bu hafta şu tweet'i attı:

(Madencilik) hashrate'indeki (Madencilik yapılırken belli bir süre içinde çözülebilecek işlem sayısını ifade etmek için kullanılan oran çn.) artış daha fazla madencinin BTC'ye yatırım yaptığı anlamını taşıyor, yükselmeye eğilimli. Peki bunun peşinden ne gelecek, biliyor musunuz?

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU