Tarihin en büyük Bitcoin transferi yapıldı ve kimse nedenini bilmiyor

Blok zinciri üzerindeki itibari para karşılığı en yüksek kripto para aktarımı gerçekleştirildi

Bir Bitcoin balinası devasa ölçüde kripto parayı bir cüzdandan başka bir cüzdana aktardı (Reuters) 

Dünyanın en yüksek Bitcoin transferi gerçekleştirildi. İki cüzdan arasında aktarılan kripto paranın değeri bir milyar doları (yaklaşık 5,5 milyar TL) buldu.

Tek işlemde aktarılan 94 bin 504 Bitcoin şu anda varolan toplam Bitcoin sayısının 200'de birine denk geliyor ve bunu kimin ne amaçla yaptığı konusunda piyasa analistlerinin kafası karışık.

Bitcoin'in yarı şeffaf doğası blok zincir üzerindeki tüm aktarımların görülmesine imkan tanıyor. Yani herkese açık hesap defteri tüm işlemleri kaydediyor ancak aktarımın kimler arasında gerçekleştiğini bilmek her zaman mümkün değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylesi büyük miktardaki Bitcoin, itibari paraya çevrildiği durumda, kripto para piyasaları için büyük bir çöküş tehlikesi barındırabilir. Geçmişteki büyük satışlar ani çöküşlerle sonuçlanmıştı. Örneğin Eylül 2018'de Bitcoin'in sadece 24 saatte bin dolar değer kaybetmesi, tek bir büyük satış işlemiyle yaşanmıştı.

Kurumsal şirketlere kripto para piyasası danışmanlığı yapan Wealth Chain Capital'in CEO'su Phillip Nunn, The Independent'a çöküşün yaşandığı tarihlerde şunu söylemişti:

2018'in başlarında Bitcoin vadeli işlemlerinin ortaya çıkmasından bu yana, balinalar ve vadeli işlemde deneyimli borsacıların piyasayı manipüle ettiğini ve baskıladığını görüyoruz.

Öte yandan bu aktarım, Bitcoin miktarı açısından tarihin en büyük işlemi değil. Ancak 10 bin 600 dolarlık (yaklaşık 58 bin TL) mevcut fiyatında, değer açısından Bitcoin tarihinin açık ara en büyük transferi.

2011'de blok zincir üzerinde 550 bin Bitcoinlik bir aktarım gerçekleşmişti ancak o zaman bu miktarda Bitcoin sadece 1,6 milyon dolara (o yılın kuruyla yaklaşık 2 milyon 670 bin TL) denk geliyordu.

Kripto para analistleri aktarılan Bitcoin'in izini sürerek sahibini belirlemeye çalıştı ancak belirli bir kişi ya da grup tespit edemedi.

Blok zincir analiz şirketi TokenAnalyst, Bitcoin'in önemli bir kısmının Singapur merkezli bir kripto para borsası olan Huobi Global'e ait adreslerden geldiğini ortaya koydu. 

 

bitcoin.jpg

Bir milyar dolar değerindeki Bitcoin’in kökenini (sağdan sola) gösteren akış şeması (TokenAnalyst)

 

Analiz şirketi Twitter üzerinden paylaştığı iletide şöyle yazdı:

Tek işlemde 1 milyar dolarlık Bitcoin aktarıldı... Peki bu (Bitcoinler) nereden geldi? Göz attık ve büyük bir kısmının @HuobiGlobal cüzdanlarına kadar takip edilebildiğini gördük.

Paranın aktarıldığı cüzdanda geçen hafta yapılan aktarımdan bu yana herhangi bir hareket olmadığı ve sadece küçük miktarlarda Bitcoin'in bu cüzdana eklenmeye devam ettiği kaydedildi.

İnternette cüzdan sahibinin kim olduğuna ya da kimin kontrol ettiğine dair çeşitli iddialar dolaşıyor. Bunlar Bitcoin kullanmaya erken başlayan birinin farklı cüzdanlarındaki Bitcoin'leri tek bir adreste toplamaya karar vermesinden büyük bir şirketin olası bir küresel finans krize karşı kripto para stoğu yaptığına kadar uzanıyor.

Başka bir iddiaysa yakında Bitcoin vadeli işlemleri sağlamaya başlayacak Bakkt'ın bu cüzdanı müşterilerin yatırımlarını saklamak için kullandığı yönünde. Bakkt'ın Bitcoinle para yatırma ve çekme işlemleri için yeni bir dijital "depo" duyurusu milyar dolarlık işlemden sadece birkaç saat sonra yapıldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU