Gambiya'nın kadın sünneti hamlesi tartışma yarattı

"Gerçekten üzücü"

Parlamento önünde toplanan aktivistler, kadın sünneti yasağının kaldırılmasına yönelik görüşmeleri protesto etti (AFP)

Gambiya'da kadın sünneti yasağının kaldırılmasına karar verildi.

Parlamentoda pazartesi günü gerçekleştirilen oturumda, kadın sünnetini yasaklayan ve bunu uygulayan kişilere üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören kanunda değişiklik için oylama yapıldı. 

Yasağın kaldırılmasına ilişkin tasarının 4'e karşı 42 oyla parlamento komitesine gönderilmesine karar verildi. Tasarının üzerinde çalışılması ve tekrar oylamaya sunulmasına dair sürecin üç ayı bulabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarının kabul edilmesi durumunda, neredeyse tamamı Müslüman olan 2,6 milyon kişilik nüfusa sahip Gambiya, kadın sünnetini geri getiren ilk ülke olacak.

Batı Afrika ülkesinde kanunla ilgili tartışmalar, ağustosta üç annenin yasaları çiğneyerek kızlarını sünnet ettirmesiyle gündeme gelmişti. Kadınlara kişi başı 15 bin Gambiya Dalasisi (yaklaşık 7 bin TL) para cezası ve birer yıl hapis cezası verilmişti. 

Yasağın kaldırılmasına ilişkin tasarı, siyasetçi Almameh Gibba tarafından 4 Mart'ta parlamentoya sunulmuştu. 

Gibba, 2015'ta yürürlüğe konan yasanın Gambiya yurttaşlarının "kültür ve dinlerine uygun hareket etmesini önleyerek onların haklarını ihlal ettiğini" savunmuştu. 

Başkent Banjul'daki parlamento önünde toplanan kadın hakları aktivistleriyse yasağın kaldırılmasına yönelik görüşmeleri protesto etti.

Aktivistlerden Fatou Baldeh "Bu meselenin tartışma konusu olması ve erkeklerin kendilerini haklı çıkarmaya çalışması gerçekten çok üzücü" dedi. 

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü ise parlamentodaki oturumdan önce yayımladığı açıklamada, böyle bir değişikliğin insan hakları ihlali olacağını savunmuştu. 

Örgütün Batı ve Orta Afrika yetkilisi Michele Eken, "Bu yasa tasarısı kadın hakları açısından tehlikeli bir emsal oluşturacak. Gambiya'nın insan hakları sicilini lekeleyecek" demişti. 

Tıptaki adı kadın genital mutilasyonu (female genital mutilation) olan bu işlemde, kadın üreme organları kısmen ya da tamamen alınıyor. 2012'de alınan Birleşmiş Milletler kararıyla uygulama, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştı. 


Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU