Katalonya Ulusal Günü'ne katılım milyonun altında kaldı

İspanya’da bir milyonu aşkın Katalan’ın sokağa çıktığı Katalonya Ulusal Günü'ne bu yıl beklenen katılım gerçekleşmedi. Katılımın az olmasına, iki bağımsızlık yanlısı partinin görüş ayrılıklarının neden olduğu iddia edildi

Barselona'da Katalonya Ulusal Günü'nde yapılan eylemler/ Fotoğraf: İHA

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da bağımsızlık yanlısı yüz binlerce kişi, 11 Eylül Katalonya Ulusal Günü'nde (Diada) Barselona’da düzenlenen protestolara katıldı. 

Özerk bölgenin başkenti Barselona’nın 11 Eylül 1714’te İspanyol güçlerinin eline geçmesi anıldığı Diada etkinliklerinde Katalanlar bağımsızlık taleplerini bir kez daha dillendirdi. 

1980’den beri düzenlenen ve Barselona'nın düşününün anıldığı Diada etkinlikleri son 7 yıldır kitlesel protestolara sahne oluyor.

Katılımcı sayısı önceki yıllara göre düşük kaldı

Polisin rakamlarına göre, bu yıl protestoya yaklaşık 600 bin kişi katıldı.

İlk düzenlendiği tarihten beri büyük kalabalıkları bir araya getiren etkinlik, şimdiye kadar sadece bir kez bir milyonun altında katılımcı toplamıştı. Geçen yılki protestoda ise yaklaşık 1 milyon kişi yer almıştı.

Eylemi organize eden gruplar, katılımcı sayısının polis rakamlarından yüksek olduğunu savunsa da bir sayı vermedi.

Katalonya parlamentosunda yer alan etkin iki bağımsızlık yanlısı partinin politikalarındaki anlaşmazlık etkinliğe katılımı düşürdüğü iddia edildi. Junts per Catalunya partisi, Madrid hükümetine karşı daha sert bir tutum izlenmesini isterken, sol eğilimli Esquerra Republicana de Catalunya ise diyaloga açık bir tutum izliyor.

Gösterilerde Katalonya bayrakları taşıyan eylemciler üzerinde, “Özgürlük” , “Avrupa neden sessiz?”,  “Tutuklu tüm Katalan politikacılara özgürlük” yazan pankartlar açıp, dövizler taşıdı. 

Katalonya’daki süreç

İspanya Anayasa Mahkemesi , 2017’deki başarısız bağımsızlık girişimindeki rolleri nedeniyle ekim ayında ayrılık yanlısı 12 Katalan siyasetçi hakkındaki kararını verecek.

Davada yargılanan 9’u tutuklu 12 sanığın, anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak", "kanunun uygulanmasına engel olmak", "devlet kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" suçlarından 7 ila 25 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Referandumdan bağımsızlık çıktı, Madrid tanımadı

7 buçuk milyon kişinin yaşadığı bölgede 2017’de İspanya Anayasa Mahkemesi’nin yasa dışı ilan etmesine rağmen bağımsızlık referandumu yapılmıştı.

Katılım yüzde 43 olurken, oy kullananların yüzde 90'ı bağımsızlığa ‘evet’ demişti.

Referandumdan birkaç hafta sonra Katalonya parlamentosunda bağımsızlık ilan edilmişti. Ancak Madrid hükümeti özerk yönetimi feshetmiş ve bölgeyi doğrudan yönetmeye başlamıştı.

Yaklaşık 7 ay sonra Katalonya’da yeni hükümet göreve başlayınca doğrudan yönetim sona ermişti.

Referandum sonrası Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemot hakkındaki suçlamalar nedeniyle ülkeden ayrılarak Belçika’ya gitmişti. Puigdemont ve 5 yardımcısı ülkeye geri dönmeleri halinde hapis cezası alabilir.

Katalonya hükümetinin son yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Katalanlar’ın yüzde 48.3’ü bağımsızlığa karşı çıkarken yüzde 44’ü bağımsızlığı destekliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU