Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Irak'ta patlama: Haşdi Şabi komutanı öldürüldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin hava saldırısında öldürüldüğü belirtildi. Bağdat'ın doğusunda Şiilerin yoğun yaşadığı Meştel bölgesinde Haşdi Şabi komutanı Saadi'nin kullandığı araç hava saldırısıyla hedef alındı. Araç içerisinde bulunan Saadi'nin saldırıda yaşamını yitirdiği kaydedildi. Olay yerinde toplanan bölge halkından bir grup, "Amerika'ya hayır" sloganları attı. İtfaiye araçlarının geldiği bölgede Irak güvenlik güçleri geniş güvenlik önlemleri alırken sosyal medyada yayımlanan görüntülerde hedef alınan aracın alevler içinde kaldığı görüldü. Irak hükümetinden konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.


Hamas'tan Netanyahu'ya yanıt

Hamas'ın onay verdiği ateşkes önerisini reddeden İsrail Başbakanı Netenyahu'ya Hamas'tan yanıt geldi. Hamas sözcüsü Sami Abu Zuhri, "Netenyahu'nun açıklamaları savaşı sürdürme isteğini gösteriyor. Hamas her seçeneğe hazır. Tüm Filistin direniş güçlerini İsrail'e karşı koymaya devam etmeye çağırıyoruz" diye konuştu. Hamas açıklamasında;Gazze'de ateşkes için sundukları teklifte Türkiye, Mısır, Katar, Rusya ve BM'nin her türlü anlaşmada garantör olmalarını talep ettikleri ifadeleri de yer aldı.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Netanyahu, Hamas'ın teklifini reddettiklerini ve Refah'a saldırmaya hazırlandıklarını açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkes ve karşılıklı esir takası teklifi sunan Hamas'ın isteklerini kabul etmenin İsrail için yeni bir kıyıma yol açacağını savunarak, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırıya hazırlanması için orduya emir verdiklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu; Hamas'ın taleplerinin "gerçek dışı" olduğunu savunarak, askeri baskıyı sürdürmenin esirleri getirmek için tek seçenek olduğunu, Hamas'ın taleplerini kabul etmenin esirleri serbest bırakmayacağını, "bilakis yeni bir kıyıma yol açacağını" ileri sürdü. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini iddia ederek hedeflerinden dönmeyeceklerini kaydetti. Hamas'a karşı zafere yakın olduklarını Blinken'a aktardığını dile getiren Netanyahu, bu zaferin Orta Doğu'da yansımaları olacağını vurguladı. Netanyahu, Gazze'nin güneyinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sivilin sığındığı Refah kentine ilişkin de, "İsrail ordusuna Refah ve merkez kamplarda saldırıya hazırlanması için talimat verdik." diye konuştu.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne ilişkin davada sanığa verilen cezanın gerekçesi açıklandı

Fatih'te kullandığı otomobille çarptığı motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'a verilen 27 bin 300 lira adli para cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda, sanık Mahmud'un olay günü aracıyla seyir halindeyken şerit değiştirmeye çalıştığı anda maktul Göçer'in motosikletiyle aynı yönde ilerlediği ve sağa doğru yönelmekte olduğu anlatılarak, sanığın motosikletin şerit değiştirdiğini göz önünde bulundurması gerektiğine yer verildi. Sanık Mahmud'un, sağ şeride giren ve durma seviyesinde yavaşlayarak şerit içinde hafif sağa yönelen Göçer'e çarpması nedeniyle olayda dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışıyla kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu vurgulandı. Kararda, hüküm kurulurken, ''sanığın şahsi ve sosyal durumu, suçun işleniş şekli, kazada sanığın asli derecede kusurlu olması ve ölenin kusur durumu'' hususlarının dikkate alındığı belirtildi. Hükmün, "taksirle ölüme neden olmak" suçundan alt sınırdan orantılı olacak şekilde uzaklaşılarak belirlendiği bildirilen gerekçeli kararda, takdiri indirim ve cezanın para cezasına çevrilmesi hususları uygulanırken, suçun işleniş biçimi ile sanığın suçtan sonra mağdur tarafın zararlarını gidererek gösterdiği pişmanlığın dikkate alındığı anlatıldı.


CHP yerel seçim adaylarını 18 Şubat'ta tanıtacak

CHP, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılacak adaylarını, 18 Şubat'ta düzenlenecek toplantıyla tanıtacak. Bugüne kadar 965 seçim çevresi için adaylarını belirleyen CHP'de, son Parti Meclisi (PM) ise 12 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Son PM'de, Ankara'nın Çankaya ilçesi başta olmak üzere kalan İstanbul ilçeleri ile diğer ilçe ve belde adayları belirlenecek. Partinin aday tanıtım toplantısı 18 Şubat Pazar günü Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. Toplantıya adayların yanı sıra eski genel başkanlar, milletvekilleri, il başkanları ve partililer katılacak.


Gökhan Zan'dan "futbolcu olacağına artist olsaydın" diyen Melih Gökçek'e sert yanıt: Siz endi halkına ihanet etmiş, kendi partisi tarafından hain ilan edilmiş, zavallı bir jeliboncu, devletin malına çökmüş mafyavari bir şahsiyetsiniz

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin yıl dönümündeki resmi anmaya katılan iktidar yetkililerine "Bizi üç gün ölüme terk ettiniz" diye isyan eden Hataylı eski futbolcu Gökhan Zan, anmadaki konuşmasını "Oğlum evladım futbolcu olacağına artist olsaydın" diye paylaşan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e sosyal medya hesabından sert yanıt verdi. Gökçek'e "Benim gözümde pul kadar bile değeri olmayan, utanma eşiğinden atlamış, siyasetin yüzsüzü bir canlı türüsünüz" diyen Zan'ın ifadelerinin tamamı şöyle:

Helal ülkenin haramzade siyasetçisi Sayın İ… Melik Gökçek; Ben Gökhan ZAN. Ülkesini, vatanını, Hatay’ı, insanlarını seven, memleket sevdalısı eski MİLLİ FUTBOLCUYUM. Bilgi cehaletinizi gidermek için söylüyorum ARTİST değilim!  Ben futbolumu alın terimle, namusumla, şerefimle icra edip, vatanıma nasıl faydalı olurum, ülkeme nasıl bir katma değer sağlayıp hizmet ederimin peşinde mücadele vermiş ve Türkiye'nin en büyük kulüplerinde forma giymiş sporcularındanım.  
Yeri geldi aç kaldım, yeri geldi kışta kıyamette kaldım, 9 kişilik ailemle yokluk içinde bir hayat sürerek şerefimle yaşadım. Onları kuru ekmeğe muhtaç etmeden bugünlere geldim. Ama DİN satarak kimsenin KUL HAKKINA girmedim. Siz ise, kendi halkına ihanet etmiş, kendi partisi tarafından hain ilan edilmiş, aynı masada yemek yedikleriniz tarafından cenaze törenlerinde görmezden gelinmiş, ZAVALLI bir jeliboncu, devletin malına çökmüş MAFYAVARİ bir şahsiyetsiniz. Benim gözümde pul kadar bile değeri olmayan, utanma eşiğinden atlamış, siyasetin yüzsüzü bir canlı türüsünüz. Korkunuzdan yorumları dahi açmaya yüreği olmayan, gerçekle hayali ayırt edemeyen, işi gücü fitne vesatlıkla beslenen, siyaset arsızı bir TÜR olarak, biraz AR edip DİNAZORLARLA oynasanız mı aceba? Ortalama zekaya bile sahip olmayan size, tıbbın çaresiz kalacağını bildiğimden naçizane tavsiyem, DOKTORLARIMIZI boşuna meşgul etmeden TÖVBEKAR olup, milletle HELALLEŞMEnizdir. Zira, PARSEL PARSEL işlediğiniz veballeri ve aldığınız AHLARI yedi hamamda yıkansanız temizleyemeyeceğiniz gibi, film setlerinin kötü ARTİSTİ bile olamazsınız... Ve, tanıştığımıza da hiç memnun olmadığım gibi, tüm ülke gibi sizi tanımamayı dilerdim.


Kanada'dan Hamas yöneticilerine yaptırım

 Kanada, aralarında Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar'ın da bulunduğu toplam 11 kişiye yaptırım uygulandığını bildirdi. CBC News'un haberine göre, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, ilk defa yaptırım listesine devlet dışı bazı aktörlerin alındığını belirtti. Yaptırım uygulananlar arasında Filistin İslami Cihad Hareketi'ne bağlı bir kişinin de bulunduğunu aktaran Joly, toplam 11 kişiye yaptırım kararı alındığını ifade etti. Joly, listeye alınanlar arasında Hamas'ın Gazze Sorumlusu Sinvar'ın da bulunduğunu duyurdu.


Fatih Altaylı'nın "eline sağlık" paylaşımı nedeniyle 2 yıl hapsi isteniyor

Gazeteci Fatih Altaylı'nın, hakkında "suçu ve suçluyu övmek"ten hazırlanan iddianame kapsamında 2 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" mitingi ve yürüyüşüne katılan bir vatandaşın yürüyüşe katılmayan başka bir vatandaş tarafından saldırıya uğraması sonrası kamuoyunda gündem oluştuğu kaydedildi.

Olay sonrası saldırıda bulunan kişiye yönelik sosyal medyada destek niteliğinde paylaşımlar yapıldığı aktarılan iddianamede, Altaylı'nın da sosyal medya hesabından "Eline sağlık" ifadesiyle paylaşımda bulunduğu anlatıldı. Altaylı hakkında 24 Aralık 2023'te Ankara'da düzenlenen "Büyük Gazze Yürüyüşü ve Mitingi"ne katılan vatandaşları hedef alan paylaşımları nedeniyle savcılıkça resen başka bir soruşturma başlatıldığı ve çok sayıda vatandaşın da "müşteki" sıfatıyla şikayetçi olduğu belirtildi.


HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç'ten Zazaca seçmeli ders çağrısı

HÜDA PAR Mersin milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Faruk Dinç, Diyarbakır'da bir okulun önünden yaptığı çağrıda velilere seçmeli derslerde Zazaca dersini seçmeleri çağrısı yaptı. Dinç şunları söyledi:

Dilimiz milletimizin varlığının ve devamlılığının teminatıdır. Dilimiz güzel ve şirindir. Dilimiz, annelerimizin dilidir. Dedelerimizden bize mirastır. Geleceğimizin teminatıdır. Dilimizin her kelimesi bizler için mücevher gibidir. Dilimizi çocuklarımıza öğretelim. Bunun için ortaokullarda anadilde eğitim bizim için imkandır. 


Dışişleri Bakanı Fidan, Libya seyahati sonrası konuştu: Libya'nın bütünlüğüne ve istikrarına desteğimiz sürecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, "Türkiye'nin Libya'nın bütünlüğüne, istikrarına, refahına olan desteğini yineledim." dedi. Fidan, Türkiye-Libya ilişkilerinin "çok derin tarihi kökleri olan bir kardeşlik ilişkisi" olduğunu vurguladı. Fidan, ziyaretinde Dibeybe ile çok geniş yelpazedeki konuları ele alma imkanı bulduklarını belirterek, "Türkiye'nin Libya'nın bütünlüğüne, istikrarına, refahına olan desteğini yineledim. Özellikle iki ülke arasında yapılmakta olan ve yapılması mümkün olan konuları ele aldık." ifadesini kullandı. Bakan Fidan, öte yandan Türk Hava Yolları'nın (THY) tekrar seferlerine başlaması konusundaki görüşlerini karşılıklı teyit ettiklerini dile getirdi.


Azerbaycan seçimleri: İlham Aliyev seçimde oyların yüzde 93,9'unu aldı

Azerbaycan'da yapılan sandık çıkış anketine göre, İlham Aliyev cumhurbaşkanı seçiminde oyların yüzde 93,9'unu aldı. ABD şirketi "Oracle Advisory Group", Azerbaycan'daki cumhurbaşkanı seçiminde sandık çıkış anketi gerçekleştirdi. Ankete göre, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev oyların yüzde 93,9'unu alırken, Aliyev'i yüzde 1,8 oyla bağımsız aday Zahid Oruç takip etti. Sandık çıkış anketine göre, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa 1,5, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev 1,2, Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev 0,9, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev 0,4 ve bağımsız aday Fuat Aliyev 0,3 oy aldı. Azerbaycanlılar, 7 yıl ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitmişti.


Guterres: Gazze'de artık acilen insani ateşkes sağlanmalı ve tüm esirler koşulsuz olarak serbest bırakılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde barış için baskı yapılması gerektiğini ifade ederek, Gazze'deki durumun ortak bilinçte kapanmayan bir yara olduğunu ve tüm bölgeyi tehdit ettiğini dile getirdi. Guterres, "Hamas'ın 7 Ekim saldırılarını hiçbir şeyin meşru kılamayacağını" belirterek, "Ancak Filistin halkının toplu cezalandırılmasının da hiçbir gerekçesi olamaz." dedi. Guterres, "İsrail'in Refah'a yöneleceğine ilişkin haberlerden derin endişe duyuyorum. Yüz binlerce Filistinli çaresizce güvenlik arayışında buraya sıkışmış durumda. (Böyle bir hareket) Halihazırda mevcut olan insani kabusu çok ciddi bir şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur." değerledirmesini yaptı. Guterres, "Gazze'de artık acilen insani ateşkes sağlanmalı ve tüm esirler koşulsuz olarak serbest bırakılmalı." diyerek bunun hızlı şekilde BM kararları, uluslararası hukuk ve daha önceki anlaşmalar uyarınca iki devletli çözümle sonuçlanması gerektiğini kaydetti.


Bakan Kacır, Dünya'ya dönen Gezeravcı ile telefonda konuştu: Adam dönüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dönüş yolculuğunun başladığını belirterek, "Adam dönüyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi tamamladı. Türk gençliği ve gelecek nesiller için ilham kaynağı oldu." ifadesini kullandı.

Kacır, Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan başarılı şekilde ayrıldığını belirterek, "Uzun yolculuk başladı. Yolun açık olsun." değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülünün, 9 Şubat'ta ABD yerel saatiyle 08.30'dan sonra (TSİ 16.30) Florida'da Daytona Beach bölgesinde okyanusa iniş yapması bekleniyor. Axiom Space'in X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Ax-3 ekibinin, Florida kıyısına iniş yapana dek 47 saatlik bir yolculuk yapması öngörülüyor. Daytona Beach bölgesinde okyanusa 9 Şubat'ta TSİ 16.30'da iniş yapması beklenen Dragon kapsülü için Axiom Space canlı yayını da yerel saatle 07.25'te (TSİ 15.25) başlayacak.


Saadet Partili Şahin: İktidar deprem bölgesinde siyaset yapıyor, 316 bin konut teslim edilecekti sadece 46 bini teslim edildi

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin deprem bölgesiyle ilgili olarak; "İktidar, 'yerel seçimi de bir geçiştirelim, ondan sonrasına bakarız' havasında. Maalesef deprem bölgesi, on yıllar boyunca konut sorununu iktidarın bu anlayışıyla yaşayacak." dedi. Deprem bölgesinde yeterli konut yapılmadığını belirten Şahin, iktidarın sürekli farklı sayılar vererek deprem bölgesindeki konutlar üzerinden siyaset yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deprem bölgesinde toplam 650 bin konut yapılacağını ve bir yıl içinde 319 bin konutun teslim edileceğini açıkladığını aktaran Şahin, şöyle devam etti:

Şubat 2024'e geldik ve bugün 46 bin konut teslim ediliyor. 184 bin konut yok, Sayın Cumhurbaşkanının söylediği 319 bin sayısı hiç yok. İktidarın genel seçim öncesinde sayılar üzerinden deprem bölgesine bir mesaj verdiğini, deprem bölgesinde siyaset yaptığını üzülerek görmüş oluyoruz. Deprem bölgesinin başta konut ve barınma ihtiyacı olmak üzere önemli sorunları var. İktidar, 'yerel seçimi de bir geçiştirelim, ondan sonrasına bakarız' havasında. Maalesef deprem bölgesi, on yıllar boyunca konut sorununu iktidarın bu anlayışıyla yaşayacak.

Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'daki konuşmasını da eleştirerek, Cumhurbaşkanının partisiz ve tarafsız olması; bu tür konuşmalar yapmaması gerektiğini savundu.


İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Momika'nın sınır dışı edilme kararı onaylandı

İsveç Göç Mahkemesi, Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonları gerçekleştiren Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesi kararını onadı. Mahkeme, Momika'nın oturma izni başvurusuyla ilgili yanlış bilgi verdiğini ve bu yüzden sınır dışı edilme kararı alındığını açıkladı. Göçmenler Ofisi Ekim 2023'te, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra sınır dışı edileceğini duyurmuştu. Momika, karara itiraz edip davayı Göç Mahkemesi'ne götürmüştü.


Erzurum'da karla mücadele çalışmasında çığ altında kalan kepçe operatörü kurtarıldı

Yoğun kar ve tipinin etkili olduğu ilçenin Başkurt Mahallesi'nde, karla mücadele çalışması yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi personeli operatör Muhammet Yusuf Bucuğa (40), çığ altında kaldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri sevk edildi. Yolların kardan kapalı olduğu bölgeye güçlükle ulaşan ekipler, operatörü çığ altından kurtardı.


CHP'den "Lütfü Savaş" açıklaması: Adayla ilgili Hatay'ın genelinde bir sıkıntı varsa partinin yetkili kurulları bunu değerlendirecektir

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın adaylığının yeniden gözden geçirilip geçilmeyeceğinin sorulması üzerine Başarır, Hatay'ın ve Hatay halkının kendileri için önemli olduğunu dile getirdi. CHP Grup Başkanvekili Başarır, şunları kaydetti:

Adayla ilgili Hatay'ın genelinde bir sıkıntı varsa partinin yetkili kurulları bunu değerlendirecektir. Biz Hatay halkından da ülkemizdeki yurttaşlarımızdan da büyük değiliz. Onların bu konudaki eleştirileri bizim başımızın tacıdır. O yüzden partinin yetkili kurulları bu konuyu enine boyuna değerlendirip, Hatay'ın tüm ilçeleriyle, belki hemen kapsamlı bir anket yapıp, ortaya koyup, bir karar verecektir. Genel Başkanımız da dün sahadaydı. O da insanları uzun uzun dinledi. Tüm eleştirileri not aldı, biz de not aldık. Partinin yetkili kurulları bu konuda doğru, yerinde bir karar verecektir.


Muharrem İnce: FETÖ'yle PKK'yla yavşak bir ilişki içinde olursan bu millet sana dolar 100 lira yine sana oy vermez

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Mersin’de yaptığı konuşmada, muhalefete eleştiri yönelterek, “FETÖ'yle PKK'yla yavşak bir ilişki içinde olursan bu millet sana dolar 100 lira yine sana oy vermez” dedi.


İstanbul Adliyesi'ndeki saldırıya ilişkin soruşturmada gözaltı sayısı 90'a yükseldi

İstanbul Adliyesi önündeki polis kontrol noktasına yönelik saldırıya ilişkin soruşturmada gözaltına alınan şüpheli sayısı 90'a ulaştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü DHKP/C'li Emrah Yayla ve Pınar Birkoç'un Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde polis kontrol noktasına yönelik silahlı saldırısına ilişkin soruşturmada yeni şüpheliler tespit edip gözaltı kararları aldı.

AA’nın haberine göre; başsavcılık talimatıyla hareket eden polis ekiplerinin, şu ana kadar 90 zanlıyı gözaltına aldığı öğrenildi.


ABD, İran destekli milislere saldırılardan önce "Irak'a haber verildiği" açıklaması için özür diledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Irak ve Suriye'de İran destekli milis grupların üslerine düzenlenen saldırılardan önce Irak hükümetini haberdar ettiklerine dair açıklamasından dolayı özür diledi.

Kirby, dün basın toplantısında, saldırıların ardından yaptığı açıklamalardan geri adım attı. Yaptığı hatadan dolayı çok pişman olduğunu ve özür dilediğini belirten Kirby, hatasının ardında herhangi bir art niyet olmadığının altını çizdi. Kirby, "İran destekli milis gruplara düzenlenen saldırılardan önce Irak hükümetini haberdar ettikleri" yönündeki açıklamayı, saldırının ilk saatlerinde kendisine verilen bilgiler üzerinden yaptığını söyledi.


Milli Savunma Bakanı Güler, IKBY Başkanı Barzani ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak'taki resmi temasları kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Bakanlıktan, ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Güler'in, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile gittiği Irak'ta, temaslarına bugün de devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Dün akşam Bağdat'tan Erbil'e geçen Bakan Yaşar Güler, IKBY Bölge Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, terörle mücadele başta olmak üzere, bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

AA-20240207-33637793-33637791-MILLI_SAVUNMA_BAKANI_GULER_IKBY_BASKANI_BARZANI_ILE_GORUSTU.jpg
Fotoğraf: AA

Pakistan'da milletvekili adaylarını hedef alan bombalı saldırılarda 25 kişi öldü

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde yarın yapılacak seçimlerden önce milletvekili adaylarını hedef alan bombalı saldırılar düzenlendi. Geo News televizyonundaki habere göre, Belucistan'ın Pişin bölgesinde bağımsız milletvekili adayı Asfandiyar Han Kakar'ın ofisinin önünde bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda, 15 kişi hayatını kaybetti, en az 30 kişi yaralandı. Saldırı düzenlendiği sırada Asfandiyar Han Kakar'ın ofisinde olmadığı belirtiliyor.

Parti başkanı yara almadan kurtuldu

Belucistan'ın Killa Saifullah bölgesinde ise İslam Uleması Cemiyeti Partisinin (JUI-F) binasına yönelik bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda, 10 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı. Yetkililer, JUI-F Belucistan Başkanı Mevlana Abdul Vasay'ın saldırıdan yara almadan kurtulduğunu kaydetti.

Pakistan'da yarın yapılacak genel seçim ve eyalet seçimleri öncesi Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerindeki terör olaylarında artış gözleniyor. Hayber Pahtunhva eyaletinin Bajaur bölgesinde 31 Ocak'ta eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ile ilişkili bağımsız milletvekili adayı Rehan Zeb Han'a silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda Rehan Zeb Han yaşamını yitirmiş, 3 kişi yaralanmıştı. Belucistan eyaletinin Çaman bölgesinde ise Ulusal Halk Partisi (ANP) üyesi bir siyasetçi, Seçim Komisyonu ofisinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.


Astronot Gezeravcı'nın dönüş yolculuğu başlıyor

Axiom Space'in, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebatının ISS'den ayrılması çevrim içi olarak şirketin "axiom.space/live" hesabından takip edilebilecek. Bu kapsamda kapının kapanmasına yönelik canlı yayın TSİ 15.00'te yapılacak. Dragon kapsülünün ISS'den ayrılış yayını ise TSİ 16.45'te başlayacak.

Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü için Axiom Space'in yapacağı canlı yayınlar, Anadolu Ajansı (AA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Uzay Ajansının (TUA) sosyal medya hesaplarından simultane çeviri eşliğinde canlı olarak izlenebilecek.


İsrail'e 17,6 milyar dolar destek öngören tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nde reddedildi

ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan ve İsrail'e 17,6 milyar dolar destek öngören tasarı, "tek başına İsrail'e yardım" öngörüp başta Ukrayna olmak üzere diğer iç ve dış politika başlıklarını dışarıda bırakması sebebiyle reddedildi.

Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada 250 evet oyu kullanılırken, tasarı aleyhinde 180 oy kullanıldı. 166 Demokrat Temsilciler Meclisi üyesinin hayır oyu verdiği oylamada, 14 Cumhuriyetçi vekilin de İsrail'e ilave destek sağlayacak olan tasarıya karşı çıkması dikkat çekti. Böylelikle tasarı, 250 evet oyuna ulaşmış olsa da kabulü için gereken 3'te 2 çoğunluğun gerisinde kaldı ve İsrail'e desteğin oldukça yüksek olduğu Temsilciler Meclisinde reddedilmiş oldu.


İsrail'in Suriye'ye saldırı düzenlediği iddia edildi

Suriye'deki haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberde, yerel saatle 00.30'da Humus'un merkezi ve kırsaldaki bazı noktaların, İsrail güçlerince hava saldırısıyla hedef alındığı iddia edildi.

Haberde, "Hava savunma sistemlerimiz Lübnan tarafından gelen düşman füzelerini karşılayarak bazılarını düşürdü. Saldırıda birkaç sivil öldü. Maddi hasarla birlikte yaralananlar da var" ifadesi kullanıldı. İsrail tarafından saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.


DEM Parti'den "Başak Demirtaş" iddialarına yanıt: CHP’nin kendisine bakması gerekiyor

DEM Parti'nin İstanbul'da aday gösterme kararı almasının ardından Başak Demirtaş'ın adı öne çıktı.

CHP kanadından bazı isimler "Başak Demirtaş'ın AKP'nin adayı olduğu, Murat Kurum'a seçimi kazandıracakları, Selahattin Demirtaş'ın da cezaevinden çıkacağı, Başak Demirtaş'ın kayyum atanmaması karşılığında aday olduğu" gibi eleştirilerde bulundu.

10Haber'den Caner Polat'ın haberine göre, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli iddialara şöyle yanıt verdi:

Sosyal medyada çok kirli bir dille, adeta nefret söylemiyle aday çıkarmakla ilgili ve başka konularda suçlamalar var. "AKP’nin adayı" demek, pazarlık yapıldığını öne sürmek sosyal medya kirliliğinin klasik hali. Bu ithamlar ne siyasi nezakete sığar, ne de güç birliği görüşmelerinin içinde yeri olabilir. Güç birliği olsa olurdu. Olmuyorsa CHP’nin kendisine bakması gerekiyor.

Biz kendi siyasi kararımızla yol alıyoruz. Murat Kurum da, Ekrem İmamoğlu da seçimi kaybederse kendi stratejisi nedeniyle kaybeder. AKP’si, CHP’si kendi başarısızlıkları ya da yaratamamış oldukları ittifak politikaları sebebiyle sürüklendikleri yer için partimizi sorumlu görmeleri, partimiz üstünden kendi başarısızlıklarını örtmeye çalışmaları kabul edilebilir değil.


ABD Ticaret Komisyonu’ndan Türk çeliği kararı

ABD hükümetinin uluslararası ticaret değerlendirme komisyonu, Türkiye'den ithal kalaylanmış çelikten ilave ek gümrük vergisi alınması talebini reddetti ve dört ülkeden ithal kalaylanmış çelikten alınan gümrük vergisini kaldırdı.

Beyaz Saray'ın ticaret konularındaki yetkili kurumu Uluslararası Ticaret Komisyonu, söz konusu ürünlerden ek gümrük vergisi alınması için ABD'li kuruluşların ilettiği talebi reddetti. Kurum ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı'nın aldığı Güney Kore, Almanya ve Kanada'dan ithal kalaylanmış çelikten yüzde 2.69 ila yüzde 6.88 oranında antidamping gümrük vergisi alınması kararını kaldırdı. Buna ek olarak Çin'den ithal ürünlerden alınan yüzde 122.5 oranında sübvansiyonu engelleme amaçlı gümrük vergisine de son verdi.

ABD bu kararların ardından Çin, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye'den ithal kalaylanmış çelikten yüzde 25 oranında gümrük vergisi almaya devam edecek. ABD eski başkanı Donald Trump, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle 2018 yılında bu ülkelerden ithalata gümrük vergisi getirmişti.


Kafes-37 operasyonlarında 2 organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Elazığ ve Konya'da gerçekleştirilen Kafes-37 operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, aralarında elebaşlarının da olduğu 42 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Organize suç örgütlerinin hiçbiri yüce Türk adaletinden kaçamayacak. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız aralıksız devam edecek. Hepsi bir bir kafese girecek" ifadelerini kullandı


Şili'de devam eden orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 131'e yükseldi

Şili'de yetkililer, ülkenin orta ve güney kesiminde etkili olan orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısının 131'ye çıktığını bildirdi.Şili Yasal Sağlık Servisi'nden (SML) yapılan açıklamada, Valparaiso ve Vina del Mar kentlerinde devam eden yangınlarda ölü sayısının arttığı kaydedildi.

Yangınlarda ölenlerin sayısı 131'e çıkarken, yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan aralıksız sürüyor. Vina del Mar kentinin Belediye Başkanı Macarena Ripamonti, basına yaptığı açıklamada, görülmemiş bir felaketle boğuştuklarını ve 300 kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.


CENTCOM: Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde "çok sayıda" balistik füze ateşledi

ABD, Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından Kızıldeniz'in Güneyi ve Aden Körfezi'nde "çok sayıda" balistik füze saldırısı gerçekleştirildiğini açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, "6 Şubat'ta Arabistan yerel saatiyle yaklaşık olarak, sabah 01.45'ten akşam 04.30'a kadar, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden Güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne doğru 6 gemi savar balistik füze (ASBM) ateşlendi" ifadesine yer verildi.ASBM'lerden üçünün, Aden Körfezi'nden geçen Marshall Adası bayraklı, Yunanistan'ın sahibi olduğu ve işlettiği dökme yük gemisi MV Star Nasia'yı vurmaya çalıştığı belirtildi.

Füzelerin, sabah 03.20 civarında Yunanistan'a ait geminin yan tarafında "küçük hasara yol açtığı, saldırının herhangi bir yaralanmaya neden olmadığı" bildirildi.CENTCOM açıklamasında, öğleden sonra 14.00 civarında başka bir füzenin geminin yakınına düştüğünü, 16.30 sularında ise aynı gemiye yönelik bir diğer füze saldırısının ABD'ye ait USS Laboon (DDG 58) adlı savaş gemisi tarafından engellendiği bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca Husiler'in, diğer 3 füze saldırısında, Güney Kızıldeniz'de faaliyet gösteren Barbados bandıralı, İngiltere'ye ait bir kargo gemisini hedef aldığı, geminin yakınında bir bölgeye düşen füzelerin "herhangi bir hasar veya yaralanmaya neden olmadığı" kaydedildi.


BM: Ukrayna'daki savaşta bugüne kadar 10 bin 382 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, 3 Şubat'ta, Ukrayna'nın Luhanks bölgesinde, Rusya'nın kontrolü altındaki Lysychansk kasabasına yapılan ve 28 kişinin hayatına mal olan saldırı sonrası Moskova yönetiminin isteği üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyine hitap etti.

Ukrayna kontrolü altındaki bölgelerde son bir kaç haftadır Rus saldırılarının yoğunlaştığını belirten DiCarlo, "Geçtiğimiz hafta şiddet olaylarında önemli bir artış yaşandı ve başta Zaporojya bölgesi olmak üzere 570'ten fazla yerleşim yeri hedef alındı. Saldırılarda 12 sivil öldü, 60 kişi de yaralandı." ifadelerine yer verdi.

DiCarlo, Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) verilerine göre Ukrayna'da, 579'u çocuk olmak üzere 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin de çeşitli şekillerde yaralandığı bilgilerini  paylaştı.


İsrail Ordu Sözcüsü: Hamas'ın elindeki 31 esir öldü, ailelerine bilgi verdik

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde kendi vatandaşlarından 31 esirin öldüğünü ve bunu ailelerine bildirdiğini duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, "Kaçırılan 31 kişinin ailelerine, kaçırılan sevdiklerinin artık hayatta olmadığını bildirdik ve onların Gazze'de öldüğünü doğruladık." dedi. Yakınlarının akıbeti ve durumuyla ilgili ellerindeki teyitli bilgileri diğer ailelere de ilettiklerini ifade eden Hagari, tüm kaçırılanların ülkelerine geri gönderilmeleri için gerekli koşulları sağlamak için çatışmalara devam ettiklerini aktardı.


Alper Gezeravcı ve Axiom-3 ekibinin bugün Dünya'ya dönmesi planlanıyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin bugün TSİ 17.05'te Dünya'ya dönmesi bekleniyor. SpaceX, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılmasının ardından TSİ 17.05'te Dünya'ya dönmesinin planlandığını duyurdu. Şirket, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılmasının iniş bölgesindeki hava koşullarına bağlı olduğunu belirtti.


Biden'dan Trump'a 'sınır güvenliği' suçlaması

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi senatörlerin destek vermeyeceklerini açıkladığı ve sınır güvenliği ile Ukrayna'ya desteği de kapsayan paketin Senato'da bir kez daha takılmasından eski Başkan Donald Trump'ı sorumlu tuttu. Biden; "Bu tasarının Senato Genel Kuruluna dahi gelemeyeceği anlaşılıyor. Peki neden? Cevap basit: Donald Trump. Çünkü Donald Trump bunun siyaseten kendisi için kötü olduğunu düşünüyor." şeklinde konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU