Washington’dan İran saldırılarına yeşil ışık

Devrim Muhafızlarının Suriye’den kısmen çekileceğine dair haberler yayıldı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında / Fotoğraf: AFP

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ürdün’deki ABD güçlerini hedef alan saldırıya ülkesinin tepkisinin ‘çok aşamalı’ olacağını açıklayarak, ABD’nin ‘birden fazla kez yanıt verme gücüne sahip olduğunu’ vurguladı. Austin, ‘geçtiğimiz pazar günü Ürdün’ün kuzeydoğusundaki bir ABD üssünü hedef alan saldırının sorumlularının hesap vereceğini’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Austin’in bu açıklamasından önce CBS News, ABD’li yetkililerin, Irak ve Suriye’de birkaç gün içinde saldırı düzenlenmesi planlarına onay verildiğini ve hedeflerin İranlı bireyleri ve İran tesislerini kapsadığını söylediklerini aktardı.

ABD’li yetkililer, Washington sivillere zarar vermemek için görüşün net olduğu anlarda saldırı gerçekleştirmeyi tercih ediyor, bundan dolayı hava koşullarının saldırıların zamanlamasını etkileyen bir faktör olduğunu söylediler. Dört ABD’li yetkili, Reuters Haber Ajansı’na, saldırıyı gerçekleştiren insansız hava aracının (İHA) İran yapımı olma ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi, ancak İHA’nın teknik özelliklerini vermedi.

Washington, saldırının Irak’ta bulunan İran yanlısı ‘Ketaib Hizbullah’ grubunun ‘parmak izlerini’ taşıdığını açıklamıştı. Grup, Irak hükümetini sıkıntıya sokmaktan kaçınmak için geçtiğimiz günlerde ABD güçlerine yönelik operasyonlarını askıya aldı.

Bu arada Reuters, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, bir dizi ölümcül İsrail saldırısı nedeniyle İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) Suriye’deki üst düzey subaylarının konuşlandırılmasını azaltmaya başladığını bildirdi. İranlı kaynaklar “İran’ın üst düzey subaylarını geri çekme kararı, kısmen Ortadoğu’yu kasıp kavuran bir çatışmaya sürüklenmeme arzusundan kaynaklanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Kaynaklar, ‘İran’ın Suriye’den çekilmeye niyeti olmadığını’ belirterek, DMO’nun müttefiki Lübnan Hizbullahı’nın yardımıyla Suriye operasyonlarını uzaktan yöneteceğini kaydettiler.

Reuters kaynaklarına göre, ‘DMO bir kez daha Suriye’de konuşlanmak üzere Afganistan ve Pakistan’dan Şii savaşçılar topluyor’. İran’a yakın bir kaynak ‘Daha çok Suriyeli Şii gruplara güvenildiğine’ işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU