Gazze’de açlık ve çaresizlik artıyor

Gazzeliler büyük bir tehlikeyle karşı karşıya

Gazzeliler yardım kuruluşlarının başta gıda olmak üzere birçok alanda sağladığı desteklerle yaşama tutunmaya çalışıyor / Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün yaptığı açıklamada, savaşın harap ettiği bölgelerde yaşayan Gazzelile arasında kıtlığın ve umutsuzluğun yayıldığını vurguladı. AFP’nin haberine göre Ghebreyesus halkın ‘büyük bir tehlike’ ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, salı günü Kuzey ve Güney bölgelerindeki iki hastaneye malzeme tedarik ettiğini belirtirken Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 21'inin tamamen çalışmayı durdurduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, uluslararası toplumu, Gazze'nin karşı karşıya olduğu ciddi tehlikenin üstesinden gelmek için acil adımlar atmaya çağırdı.  Bu durumun insani yardım alanında çalışanların ağır yaralanmalar, şiddetli açlık ve hastalık riski altındaki insanlara yardım etme imkanını zayıflattığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tedros, "Personelimizin güvende olması ve operasyonlarımızın sürekliliği, Gazze'nin her yerine daha fazla gıda maddesinin acil bir şekilde ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü dün yaptığı açıklamada, çalışanlarının Gazze Şeridi'nde gıda ihtiyacının ‘ciddi düzeyde devam ettiğini’ aktardığını açıkladı.  "Aç insanlar yiyecek bulma umuduyla konvoylarımızı bugün yine durdurdu" açıklamasında bulunan DSÖ, hastanelere ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sağlama imkanının giderek daha fazla kısıtlandığını kaydetti.

Gazze'de devam eden şiddetli savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasının ardından başladı. Hamas bu saldırıda 129’u halen Gazze’de tutulan 250 kişiyi rehin almıştı.

Tarihinin en ölümcül saldırısının ardından İsrail, önce hava ardından kara saldırısı başlattı. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bu çatışma sonucunda en az 21 bin 110 kişi öldü. Saldırıda yaşamını yitirenlerin çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) geçen hafta kabul ettiği kararda ‘büyük ölçekte insani yardımın güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması’ çağrısında bulunuldu. Ancak çatışmaların derhal durdurulması yönünde bir çağrı yapılmadı.

Tedros, kararın ‘Gazze'deki insani yardım dağıtımını iyileştirmek için umut verir gibi göründüğünü’ söyledi. Ancak sahadaki görgü tanıklarının ifadelerine göre, kararın henüz gözle görülür bir etkisi olmadığını kaydetti.

Tedros açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Şu an acil olarak ihtiyacımız olan şey, sivilleri daha fazla şiddetten korumak ve yeniden inşa ve barışa giden uzun yola başlamak için ateşkestir.

Diğer yandan Kahire Haber TV bugün Mısır Kızılayı'nın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde bir yardım kampı kurmak için çalışmalar yürüttüğünü bildirdi. Kanal, bin 500'den fazla kişiyi barındıracak 300 çadırın kurulmasını içeren kampın ilk aşamasının tamamlandığını kaydetti. Yardım kampının ‘Mısır'ın Gazze'deki insani krizi hafifletme ve kuzeyden gelen binlerce yerinden edilmiş olanları barındırma çabaları kapsamında yapıldığını’ vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU