Zimbabve’yi 37 yıl yöneten Mugabe hayatını kaybetti

Zimbabve’nin devrik lideri Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetti. 95 yaşında ölen Mugabe’nin nisan ayından beri tedavi gördüğü Singapur’da öldüğü açıklandı

Fotoğraf: AA

Zimbabve'yi bağımsızlığını kazandığı 1980 yılından itibaren 37 yıl yöneten ve 2017’de yapılan askeri müdahale ile iktidarını kaybeden 95 yaşındaki Robert Mugabe hayatını kaybetti.

Mugabe’nin ölüm haberini Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa duyurdu. Mnangagwa Twitter’dan paşlaştığı mesajda Mugabe için "özgürlüğün simgesi" ifadesini kullandı.

Ailesi de nisan ayından bu yana Singapur'da tedavi gören Mugabe'nin ölüm haberini doğruladı.

Beyazlara karşı mücadele verdi

Robert Mugabe, bağımsızlık öncesi Güney Rodezya adını taşıyan ve İngiliz sömürgesi olan Zimbabve'de 1924 yılında dünyaya geldi. 1970'li yıllarda başını çektiği Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği'nin beyazlara karşı verdiği mücadeleyle adını duyuran Mugabe, partisinin 1980’de kazandığı seçimlerin ardından ülkenin ilk başbakanı oldu ve ülkenin adı Zimbabve olarak değiştirildi.

37 yıl koltuğunu kaybetmedi

Zimbabve’nin 1987 yılında başkanlık sistemine geçmesi üzerine devlet başkanı olan Mugabe, Mugabe, 2017’de yapılan askeri müdahaleye kadar 37 yıl iktidarda kaldı. Mugabe, askeri müdahaleden bir hafta sonra görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Suçlamaların hedefindeydi

Mugabe 1982-1986 yılları arasında ve 20 bin kişinin hayatını kaybettiği iç çatışmalardaki rolü, sık sık kötüleşen ekonomi, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlallerine dair eleştiri ve suçlamalarla karşı karşıya kalıyordu. Mugabe, kendisinden 40 yaş küçük olan eşinin devlet yönetimine müdahalesi nedeniyle de sık sık tartışma konusu olmuştu.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU