Elektriksiz kalan Şifa Hastanesi'nde hastalara saatlerce suni teneffüs yapılıyor

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar hastane çevresinde yoğunlaştı

Gazze'de hasta ve yaralıların yanı sıra, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce kişi de hastanelere sığınmış durumda (AFP)

Gazze'de İsrail güçleriyle Hamas militanları arasındaki çatışmalar, Şifa Hastanesi çevresinde yoğunlaştı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri İsrail'in haftalardır süren elektrik ve yakıt ablukası nedeniyle karanlığa gömülen hastanede, kuvözde oksijene bağlı bebeklerden ikisinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, hastanenin yoğun bakım servisinde kalan 4 kişinin tıbbi cihazlara enerji sağlanamadığı için hayatını kaybettiğini, 36 bebeğin yaşamının da risk altında olduğunu söyledi.

Hastane direktörü Dr. Muhammed Ebu Silmiye, mevcut durumu, "Ameliyatlar durmak zorunda kaldı. Diyaliz işlemlerini durdurduk ve yenidoğan ünitesi de korkunç bir durumda" sözleriyle özetledi.

Solunum cihazlarının durduğu hastanede, sağlık çalışanlarının yoğun bakımdaki bazı hastalara saatler boyunca suni teneffüs yapmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, doktorlar ve görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre Şifa Hastanesi, İsrail tankları ve birlikleri tarafından tamamen kuşatılmıştı durumda.

Hastane çevresinde ayrıca keskin nişancıların da konuşlandığı belirtiliyor. 

Cuma günü 4 hastanenin tahliye edildiği Gazze'de İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nin içinde bulunduğu hastanelere sığınan kişilerin ve hastaların güneye gitmesi çağrılarında bulunuyor.

Ancak New York Times'ın hastane içindeki birden fazla kaynağa dayandırdığı habere göre, cumartesi günü hastaneden ayrılmaya çalışan bir aile keskin nişancı ateşinin hedefi haline geldi. Olayda en az bir kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusu: Hastaneyi kuşatmadık

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, cumartesi günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi'nin kuşatma altında olmadığını öne sürdü.

Hagari, İsrail birliklerinin hastaneden ayrılmak isteyen kişiler için güvenli koridor oluşturabileceğini belirtirken, hastaneye yönelik bir saldırı olmadığını ve hastane yakınlarında savaşmayı "Hamas militanlarının tercih ettiğini" iddia etti.

Şifa Hastanesi'ndeki bebeklerin durumuna ilişkin konuşan Hagari, "Hastane yetkilileri bizden pediatri servisindeki bebekleri daha güvenli bir hastaneye götürülmesine yardım etmemizi istedi. Gereken yardımı sağlayacağız" dedi.

Ancak Hagari'nin bu açıklamaları hastane direktörü Dr. Muhammed Ebu Silmiye tarafından yalanlandı.


Bölgede daha güvenli herhangi bir hastane olmadığını ve İsrail güçleriyle herhangi bir koordinasyonunun söz konusu olmadığını belirten Ebu Silmiye, "Bu sözler tamamen yanlış" diye konuştu.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamadaysa, bölgedeki bir diğer hastane olan Kudüs Hastanesi'nin jeneratörler için kullandığı yakıtın bitmek üzere olduğu ve kapanmanın eşiğine geldiği aktarıldı.

500 hastanın bulunduğu hastanenin çevresinin İsrail tankları ve zırhlı araçlar tarafından kuşatıldığı belirtildi.

DSÖ: Şifa Hastanesi'yle irtibatımız kesildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün, Gazze'de Şifa Hastanesi'ndeki merkezleriyle irtibatının kesildiğini bildirdi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, resmi sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Hastanenin sürekli saldırılara maruz kaldığına dair korkunç haberlerle birlikte, durumun oldukça ürkütücü ve endişe verici olduğunu aktardı.

"DSÖ'nün Şifa Hastanesi'ndeki merkeziyle irtibatı kesildi" diyen Ghebreyesus, kendilerine ulaşan son raporlarda "Hastanenin tanklarla çevrili olduğu ve çıkıp kaçmak isteyenlere ateş açıldığı bunların yaralandığı ya da öldürüldüğü yönünde" haberler olduğunu vurguladı.

DSÖ'nün gelişmelerden oldukça endişe duyduğunu belirten Ghebreyesus, Gazze'de insanların hayatlarını kurtarmanın tek yolunun derhal insani ateşkes ilan edilmesi olduğunu ve bu yönde çağrılarını yinelediğini belirtti.

Ghebreyesus şu ifadelere yer verdi:

DSÖ ayrıca kritik yaralı ve hastaların, sürdürülebilir, düzenli, engelsiz ve güvenli tıbbi tahliyesi için çağrıda bulunmaktadır. Tüm rehineler de uygun tıbbi bakım sağlanarak koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.


İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38'i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354'ü asker 1200 İsraillinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 4 bin 506'sı çocuk, 3 bin 27'si kadın olmak üzere 11 bin 78 Filistinli öldürüldü, 27 bin 490 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 185 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralıyla sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusuyla Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 Hizbullah mensubuyla 4 İsrail askeri öldü.


Independent Türkçe, Haaretz, New York Times, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU