Otomotiv devlerinden grevdeki 45 bin işçiyle ilgili "sıradışı karar"

Varılan anlaşmalar işçiler tarafından onaylanırsa grev sona erecek

ABD'li otomobil işçileri 4 gün çalışma ve rekor düzeye ulaşan kârlardan pay talebiyle greve çıkmıştı (Reuters)

ABD'de otomobil şirketleri, 6 haftadır grevde olan yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'yla (UAW) anlaşmaya vardı.

Wall Street Journal'ın haberine göre Ford, General Motors ve Stellantis, grevin sonlanması için işçilere grevde geçirdikleri sürenin ücretlerini de ödemeyi kabul etti.

Gazete, otomobil şirketlerinin attığı bu adımı "sıradışı" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketler ve sendika arasındaki müzakerelere yakın kaynaklar, otomobil firmalarının işçilere grevde geçirdikleri gün başına yaklaşık 100 dolar ödeyeceğini söyledi.

Detroit'teki araba fabrikalarında çalışan sendikasız işçilere benzer bir ödeme yapılacağı ifade edildi.

Greve çıkan sendikalı işçiler, UAW'nin kendi grev fonundan da haftalık 500 dolar ödeme alıyordu.

Tarihte ilk kez üç ayrı fabrikada eş zamanlı grev kararı alan UAW, son haftalarda şirketlerle geçici anlaşmalar yapmayı başarmıştı. Bu anlaşmalara göre, otomobil işçilerinin maaşlarına 4 yıl içinde yüzde 25 zam yapılacak ve buna ek olarak enflasyona bağlı düzenlemeler hayata geçirilecek. 


Sendika tarafından varılan bu anlaşmanın hayata geçmesi için grevdeki işçiler tarafından onaylanması gerekiyor.

Anlaşmanın onaylanması durumunda sendikalı işçiler 5 bin dolarlık bir "onay primi" almaya da hak kazanacak. 

Varılan geçici anlaşmaların kalıcı hale getirilmesi için Ford'da oylama süreci başlarken, General Motors ve Stellantis'te de onay oylamasının gelecek günlerde başlaması bekleniyor.

General Motors ve Stellantis geçen hafta grevin şirket kârlarını 800 milyon dolar azalttığını açıklamıştı.

Sendikadan Toyota'ya "Sizin için geliyoruz" mesajı

Perşembe günü sendika üyeleriyle çevrimiçi bir toplantıda bir araya gelen UAW Başkanı Shawn Fain, Toyota gibi yabancı otomobil üreticilerinin fabrikalarında da sendikalaşma faaliyeti yürüteceklerini söyledi.

Bir önceki gün Toyota'dan yapılan açıklamada, fabrika işçilerinin maaşlarına yüzde 9 zam yapıldığı duyurulmuş ve işçilerin tavan ödeme alabilmeleri için geçmesi gereken sürenin de kısaltılacağı ifade edilmişti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Fain, "Toyota bu zamları kalplerinin iyiliğinden yapmıyor. Bunu verdiler çünkü şirket onlar için geldiğimizi biliyor" diye konuştu.

Fain açıklamalarına yanıt veren Toyota, işçilerin er ya da geç sendikalaşmaya gideceğinin farkında olduklarını belirterek, "Şirkette neler olduğuna dair dürüst ve iki taraflı bir iletişim yürüterek, moralleri artırmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, The Street

DAHA FAZLA HABER OKU