İsrail, Gazze'yi yapay zekayla vuruyor: 1200 yeni hedef belirlendi

Batı Şeria'daysa üç genç, İsrail askerlerince öldürüldü

İsrail ordusu, yapay zekayla tespit edilen Gazze'deki hedefere havadan ve denizden saldırılar düzenlendiğini belirtti (AFP)

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik operasyonunda hedefleri belirlemek için yapay zeka kullandığını açıklarken, Hamas militanlarıyla girilen çatışmalarda öldürülen İsrailli asker sayısı 23'e çıktı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) askeri istihbarat biriminden (Aman) dün yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde Hamas militanlarına ait olduğu öne sürülen 1200 yeni hedefin tespit edildiği aktarıldı.

İstihbaratın "hızlı ve doğru şekilde hedefleri belirlemek" amacıyla yapay zeka kullandığı ifade edilirken, bu teknolojilere dair detay paylaşılmadı. 

IDF'den aynı gün yapılan açıklamadaysa, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı savaştan bu yana İsrail ordusunun Gazze'de en az 12 bin hedefi vurduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışmalarda İsrail ordusundan 53. Tabur'a bağlı 188. Zırhlı Tugay'ın 33 yaşındaki komutanı Yarbay Salman Habaka'nın öldürüldüğü de bildirildi. Ülkenin önde gelen haber sitelerinden Times of Israel'in aktardığına göre Habaka, Gazze'ye düzenlenen kara harekatında öldürülen en üst rütbeli İsrail askeri.

IDF'den bugün yapılan açıklamada, perşembe gecesi de çatışmaların sürdüğü ve Hamas militanlarının saldırılarında 4 İsrail askerinin öldürüldüğü ifade edildi. Böylelikle salı gününden bu yana öldürülen İsrailli asker sayısı 23'e çıktı.

İsrail'in iç güvenlik teşkilatı Şin Bet ve IDF'nin son açıklamasında, saldırılarda Hamas'ın Gazze'deki komutanlarından Mustafa Dalal'ın öldürüldüğü de iddia edildi. Hamas ise henüz olayı doğrulamadı.  

Gazze'deki çatışmaların yanı sıra Batı Şeria'da da şiddet olayları artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, perşembe günü bölgedeki üç Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, Batı Şeria'daki El Bireh şehrinde yaşanan çatışmalarda 24 yaşındaki Yazan Şiha, 19 yaşındaki Kusay Kuran ve 14 yaşındaki Eyhem Şafii, İsrail askerlerince öldürüldü. 

İsrail'in resmi acil yardım kuruluşu Kızılkalkan ise Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yeri Einav'da bir İsrail yurttaşının Filistinlilerin saldırısı sonucu öldürüldüğünü aktardı. İsrailli yetkililer açıklamayı henüz doğrulamadı. 
 


İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı da kadın 9 bin 61 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 32 bini geçti. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 317'si asker 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post, Arab News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU