Değişim ruhu: Muhammed bin Selman

Bu öyle bir ruh ki, ayakları Arap Yarımadası'na basarken kolları her yönden semayı kucaklar

Fotoğraf: Reuters

Suudi Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman'ın Amerikan Fox News kanalının kıdemli siyasi haber sunucusu Bret Baier'e verdiği röportaj; röportaj, çağrışımlar açısından zengin, derin, cesur ve sorumlu mesajlarla dolu.

Yeni Suudi vizyonunu resmeden ve bu vizyonun sahada şekillenmesini günbegün denetleyen Prens, siyasetten ekonomiye, kültürden topluma kadar çeşitli konular hakkında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ve her zamanki gibi içten, açık sözlü ve özenliydi.

Söz söylediğinde diyecek söz kalmadı
Aralarında tutarsızlık olmayan alıntılarla konuşana
Ruhlara yeterli sözleri bir şey bırakmadı
Ciddi ve şaka sözde maharetlidir.

Röportajda İran'la olan anlaşma, nükleer silah; İsrail'le müzakerelerin gidişatı, içeriği, Suudi Arabistan'ın Filistin meselesine yönelik tutumları ve Prens'in tabiriyle halkının 'iyi yaşam' hakkı; Suudi Arabistan'ın Rusya-Ukrayna savaşına karşı ahlaki ve aynı zamanda gerçekçi duruşu, Çin ile ABD ve Suudi Arabistan'ın ikisine dair görüşü, Yemen'deki savaş ve barış, Krallığın yeni ekonomisi, büyük küresel güçler haritasında ve ekonomi sahasında Riyad'ın konumu, enerji piyasasında Suudi Arabistan'ın merkezî rolü ve tüm bu meselelerin alt başlıkları ele alındı.

Bununla birlikte bu diyalogdaki önemli mesajlardan bazıları üzerinde biraz durmak güzel olacak. Mesela Suudi toplumun tanık olduğu büyük değişimin kaynağını Prens şu sözlerle ifade etti:

Suudi Arabistan halkı değişime inanıyor. Onu bu değişime sevk eden şey de bu. Ben de bu toplumun bir parçasıyım.


Suudi Arabistan'ın Arap komşularının, özellikle de Yemen, Irak ve Lübnan'ın refahı ve gelişimi konusundaki tutumunu da açıkça ortaya koyan Prens, Suudi Arabistan'ın bölgedeki istikrarı ve refahı desteklemek için Arap Körfez ülkeleri, Mısır ve bölgedeki diğer oyuncuların yanı sıra, küresel oyuncular ve ABD'deki müttefiklerle birlikte çalıştığını belirtti.

Ardından önemli bir noktaya ışık tuttu:

Bölgede düzen bozulunca IŞİD, El-Kaide, terör saldırıları ve korsanlık baş gösteriyor. Biz bu olayları görmek istemiyoruz.


Bilhassa hukuki reform dosyasında Suudi kişiliği hakkında tüm cesaretiyle konuşurken, kendinden ne kadar de emindi. Ne demişti:

Kötü yasalarımız var mı? Var. Peki, onları değiştirmeye çalışıyor muyuz? Evet.                     


Bu netlik, insanların kalbine ve zihnine giriş anahtarıdır. Reforma ihtiyaç olmasaydı ülkede büyük atölyeler açılmazdı ve Suudi kadının yaklaşık 5 yıldır bu sevindirici duruma şahitlik ettiği gerçeğini görmezdik.

Bundan sadece birkaç sene öncesini düşünün: Aşırılık yanlıları ile onların destekçilerinin himayesi ve bazılarının korkusu yüzünden kadınların araba sürmesi yasaktı… Ama tüm bunlar mazide kaldı!

Değişim, hayatın özüdür. Su, akmazsa bozulur. Yeni vizyonun kaptanı, Suudi Arabistan'daki yeni ruhun özünü, değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğu düsturuyla özetlerken, haklıydı!

Suudi Arabistan, çıkarlarının pusulasına ve halkının ruhuna göre değişiyor. Bu, vizyonun manevi babasının daha önce söylediği gibi; ülkenin bir daha asla geri dönmeyeceği 1979 sonrası dönemin insanları tarafından değil, kendine güvenen Suudi şahsiyetler tarafından ortaya konmuş bir ruhtur.

Bu öyle bir ruh ki, ayakları Arap Yarımadası'na basarken kolları her yönden semayı kucaklar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Aybüke Gülbeyaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU