Soçi'deki Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Erdoğan'ın, Putin ile görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Putin, "Yeni tahıl anlaşması için yaptırımlar kalkmalı" derken, Erdoğan, "Ukrayna yaklaşımlarını yumuşatmalı" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya geldi.

Putin, Erdoğan'ı kapıda karşıladı. İki ismin arasında samimi bir sohbet yaşandı.

Erdoğan'a yolculuğunun nasıl geçtiğini soran Putin'in "Bize tatile gelin bir dahaki sefere. Çok yeşillik bir alan burası" sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bizim Karadeniz" yanıtını verdi.

Toplantı öncesi iki liderden açıklama

Soçi'de bir araya gelen iki lider, toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Putin görüşmede "Türkiye Uluslarası Nükleer Güç ülkesi kulübüne girmiş vaziyettedir. Bu alanda da yeni projeler söz konusu olabilir. Bu konuda ortak işbirliğini ele alacağız. Ukrayna krizini ele alacağız. Bu görüşmelere biz açığız. Suriye konusunda önemli gelişmeler oldu. Bu konuda Türkiye'nin hassasiyetinin de farkındayız. Biz bütün bunları etraflıca ele alacağız. Tekrardan hoşgeldiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada merkez bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleri ile ayrıca görüşecek olmaları da aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum. Tabii Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler de sizlerin ifade ettiği gibi iyi ilerliyor. İlk ünite ile ilgili atılan adımlar da gayet güzel. Sinop Enerji Santrali ile ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Trakya'da bir hub'ın olacak olması da ayrı bir zenginilik unsuru. En önemli konulardan birisi de turizmde gelişmeler. Turizm'de Rusya bizde şu anda bir numara. Tabii en önemli adım tahıl meselesi konusu. Bugün buradan ne sonuç çıkacak diye dünya da bekliyor. İnanıyuorum yapılacak görüşmelerden sonraki basın toplantısında da az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik adım çok önemli olacak. Bir diğer konu da sanayi savunma konusunda attığımız adımlar. Enerji sektöründe özellikle doğalfaz konusunda biz birinci derecede Rusya ile önemli ilişki içerisindeyiz. Bunu daha da geliştireceğimize inanıyorum. Bu yazın gerçekleşen yangınlarda gönderdiğiniz iki uçakla derdimize derman oldunuz. Bunu artırabilirsek çok daha isabetli olacak. Çünkü yazın hep bu tehdidin altındayız. Yeni kabinemin yeni üyeleri adına tekrardan çok çok teşekkür ediyorum. Yapacağımız toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

İki lider basın toplantısı sonrası heyetlerle toplantıya geçti.

Soçi'deki toplantı 3 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantı, yaklaşık 1,5 saatlik heyetler arası görüşmenin ardından baş başa çalışma yemeğiyle devam etti.

Heyetler arası görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.

İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin: Eğer Rus tarım ürünlerinin ihracatıyla ilgili tüm yaptırımlar kaldırılacaksa biz Tahıl Anlaşması'nı canlandırmaya hazırız

İlk olarak açıklama yapan Putin, Türkiye ile ortalık ve işbirliği vurgusu yaparak, "Rusya'nın doğalgaz konusunda Türkiye'nin en büyük partneri olacağının altını çizmek istiyorum. Türkiye üzerinden 3. ülkelere gaz sevk etmeye hazırız. Bunun için dağıtım merkezi kurulması için teklifte bulunduk.  Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatını sürdüreceğiz" dedi.

Putin ayrıca, "Karşılıklı ticarette yerli para birimi kullanımı konusunda kararlılığımızı teyit ettik. Dolar ve euroyu daha az kullanma konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Tahıl Koridoru konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan Putin şunları kaydetti:

Bizi bu kararı almaya zorladılar. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum. Anlaşmasının sona ermesi küresel gıda pazarını çok fazla etkilemedi. Dağıtım kısmında sorun var. Bunun da Karadeniz Tahıl Girişimi ile bir alakası yoktu. Batı bizi aldatıyordu. Yüzde 70'i gelişmiş ülkelere ulaştı ve fakir ülkelere çok azı ulaştı. Ben ilkesel tutumumu tekrar dile getirmek istiyorum. Eğer Rus tarım ürünlerinin ihracatıyla ilgili tüm yaptırımlar kaldırılacaksa biz Tahıl Anlaşması'nı canlandırmaya hazırız.

Suriye'de işbirliğine önem verdiklerini belirten Putin, "Astana formatı da çok önemli. Suriye konusunda etkin bir mekanizma söz konusu" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor

Toplantıda açıklama yapan Erdoğan, Tahıl Koridoru meselesi ile ilgili, "Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın beklentileri tüm

tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık. BM'nin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Eksiklikler giderilmeli ve Tahıl Koridoru anlaşması devam etmeli" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor. Ukrayna'dan çıkan tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse doğal olarak Rusya buna olumlu bakmıyor. Bugünkü görüşmede Sayın Putin 1 milyon ton tahılı ihtiyacı olan Afrika ülkelerine göndermeye hazır olduklarını söyledi. Biz de bu tahılı fabrikasyon olarak un haline getirip Afrika ülkelerine gönderebiliriz.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, "Rusya'nın KKTC'de konsolosluk ofisi açmasını memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU