İran, 9 Bahai'yi yolsuzluktan tutukladı

İran makamları ülkede yasaklanmış Bahai inancının 9 mensubunu bu kez "kara para aklama ve vergi kaçakçılığı" da dahil olmak üzere yolsuzluk suçlamalarıyla tutukladı

Rio de Janeiro'da Bahai mahkumlarla dayanışma duruşu, 19 Haziran 2011 / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

İran İstihbarat Bakanlığı'nın pazar günü yaptığı açıklamaya göre, İran makamları ülkede yasaklanmış Bahai inancının 9 mensubunu bu kez "kara para aklama ve vergi kaçakçılığı" da dahil olmak üzere yolsuzluk suçlamalarıyla tutukladı.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin bildirdiğine göre istihbarat, tutuklamaların Tahran'da gerçekleştiğini ve tutuklananların "20 eczane, üç kozmetik şirketi ve çok sayıda yasadışı depo" sahibi bir grubun üyeleri olduğunu belirtti.

Söz konusu haberde gözaltına alınanların "ilaç kaçakçılığı, karaborsacılık, dolandırıcılık, kara para aklama... ve vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere her türlü ihlal ve suçu işlemekle" suçlanarak 9 kişinin tutuklandığı ve 40 eczane ve depoya el konulduğu belirtildi.

İran'daki Bahailer, çağdaş İran tarihi uzmanlarına göre, tarihsel nedenlerle tacize maruz kalıyorlar; bu nedenlerin en önemlisi, Bahai inancının İran'da yayılmasından bu yana Bahai sembolleri ile Şii din adamları arasındaki tarihsel rekabet.

Bahailerin ülkedeki kötü durumu, 1979 devriminden sonra din adamlarının hükümetin dizginlerini kontrol altına almasının ardından arttı.

AFP'ye göre İran siyasi sistemi, Bahai inancının takipçilerini kafir olarak görüyor ve onları sık sık bölgesel baş düşmanı İsrail ile bağlantılı olmakla suçluyor.

İran genellikle Bahai inancına mensup olmakla suçlananların mülklerine el koyar ve bu inancın takipçileri, üniversitelere giriş ve devlet işleri dahil olmak üzere birçok alanda engellenir.
 

Reform aktivisti Fayez Hashemi Rafsanjani ve sağındaki Bahai aktivisti Fariba Kamalabadi, Mayıs 2016'da 10 yıllık hapis cezasını çekerken kısa bir izin sırasında (Fars).jpeg
Reform aktivisti Fayez Hashemi Rafsanjani ve sağındaki Bahai aktivisti Fariba Kamalabadi, Mayıs 2016'da 10 yıllık hapis cezasını çekerken kısa bir izin sırasında (Fars)

 

Bahai inancının kökleri İran'da 19'uncu yüzyıla kadar uzanır ve tüm halklar arasında birlik ve eşitlik çağrısında bulunur.

Müritleri, 1817'de İran'da doğan Bahai Rehberi Bahaullah'ın öğretilerine inanırlar.

Bahai inancının mensuplarının sayısı dünyada milyonları buluyor ve İran'daki sayılarının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor.

İranlı yetkililer temmuz ayında, İsrail ile "ilişkileri" gerekçesiyle birçok Bahai'nin tutuklandığını duyurdu.

2018'in sonlarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Tahran'a, dini azınlıkların takipçilerine yönelik taciz, tehdit ve keyfi tutuklamayı durdurma ve dinsel bağlılıkları nedeniyle tutuklandığını söylediği Bahaileri serbest bırakma çağrısı yapan bir kararı kabul etti.

 

 

Şarku'l Avsat, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU