Rusya'ya üç haftada 12 drone saldırısı düzenlendi: "Savaşta yeni aşamaya geçildi"

Mayıstan beri Rus toprakları içinde 28 drone saldırısı yapıldı

Saldırıların artmasının ardından geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığı binasının çatısına da savunma sistemi kurulmuştu (AFP)

Rusya, Ukrayna'nın başkent Moskova'ya düzenlediği drone saldırılarını artırdığını ileri sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan açıklamada, son üç haftada Ukrayna ordusuna ait 12 drone'un Moskova'ya saldırı düzenlerken etkisiz hale getirildiği savunuldu.

Açıklamada, dün Moskova civarındaki iki drone'un herhangi bir can kaybına ya da maddi zarara yol açmadan vurulduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, söz konusu drone'lardan birinin Moskova Oblastı'nın güneyindeki Domodedovo şehrinde, diğerininse batıda kalan Minsk otobanı mevkiinde vurulduğu aktarıldı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), bakanlığın paylaştığı rakamların bağımsız olarak doğrulanamadığını bildridi.

Sobyanin, pazar günü de başkente yaklaşan başka bir drone'un etkisiz hale getirildiğini söylemişti. Olayın ardından Vnukovo Havalimanı'ndaki uçuşlar "güvenlik nedeniyle" geçici olarak durdurulmuştu.

31 Temmuz - 1 Ağustos'taki olaylarda da Moskova'daki devlet binalarına 48 saat içinde iki drone saldırısı düzenlenmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise saldırıların ardından "Savaş, Rus topraklarına dönüyor" demişti
 


Rusya Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre mayısın başından beri Rus toprakları içinde en az 28 drone saldırısı düzenlendi. 

Bunlar içinde 3 Mayıs'ta Kremlin'e yapılan drone saldırısı da yer alıyor. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, saldırıda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konutunun hedef alındığını fakat liderin olay sırasında Moskova dışında olduğunu belirtmişti. 

Rusya, "Putin'e suikast girişimi" diye nitelediği saldırıdan Kiev yönetimini sorumlu tutmuştu. ABD'li yetkililer de benzer şekilde Ukrayna istihbaratına işaret etmiş ama Zelenski iddiaları yalanlamıştı. 

NYT'nin analizinde, son dönemde yoğunlaşan saldırıların "savaşta yeni bir aşamaya geçildiğinin işareti olduğu" yorumu da yapıldı.


Independent Türkçe, New York Times,CNN

DAHA FAZLA HABER OKU