TÜRK-İŞ açıkladı: Açlık sınırı 2 bin 58, yoksulluk sınırı 6 bin 705 lira

TÜRK-İŞ ağustos ayı açlık ve yoksulluk rakamlarını açıkladı. Verilere göre, gıda ücretlerinde geçen aya göre yüzde 0,80 oranında düşüş yaşandı. Açlık sınırı 2 bin 58 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira olarak hesaplandı

Fotoğraf: AA

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos ayı açlık ve yoksulluk araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türk-İş’in araştırmasına göre, yaz mevsiminin etkisiyle gıda fiyatlarında azalma görüldü.

Araştırmaya göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında geriledi.

TÜRK-İŞ, araştırmasında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması olarak tarif edilen ‘açlık sınırı’ 2.058,72 lira olarak belirlendi.

Yoksulluk sınırı yani, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplamı ise, 6.705,94 lira olarak hesaplandı. Geçen yılın aynı döneminde, açlık sınırı bin 812 lira, yoksulluk sınırı ise 5 bin 903 lira olarak tespit edilmişti.

Artış geçen yıla göre 802 lira

Veriler, yılbaşından bu yana geçen sekiz ayda ailenin mutfak harcamasındaki artışın 118 TL’ye ulaştığını ortaya koydu.

Gıda yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine 384 lira ek yük geldi. Bir önceki yıla göre artış, gıda harcamasında 246 TL, toplam harcamada ise 802 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ araştırmasında, ‘Devlet tarafından ülke genelinde tespit edilen ortalama aylık kiranın 963 TL olduğu ve fakat asgari ücretin aylık net 2.020 TL olduğu bir ekonomik yapıda ücretli çalışanlar ve emeklileri sürekli olarak fedakarlığa zorlanmaktadır.

Yılbaşına göre bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 148 TL artarak aylık net 2.541 TL olmuştur.

Mevcut asgari ücret değil bir ailenin bir kişinin bile geçimini karşılamaktan uzak kalmaktadır’ denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU