Antik İsrail'de kadına değer biçmek

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Görsel: kutsalkitap.org

İncil'de özetlenen eski İbrani hukuku kanunu maalesef Babil ve Roma gibi diğer eski hukuk sistemlerinde bulunabilecek ayrıntılardan yoksundur.

Ancak en azından genel ilkeleri özetleyebiliriz. Evliliğe "eş almak" deniyordu. Cinsel ilişki içeriyordu.

İbrani hukukunda mülkiyet suçlarından ölüm cezası olmamasına rağmen, zina her iki katılımcı için de büyük bir suçtu.
 


Evliliğin ve çocukların tatmin edici bir yaşama sahip olması gerekiyordu. Çocuksuz bir kadın, hizmetçisini kocasına ikinci bir eş olarak vererek kendine anne diyebilirdi (tabii ki hizmetçinin gerçekten bir çocuk doğurduğunu varsayarsak).

Bir dul, aynı kasabada yaşıyorsa kocasının erkek kardeşiyle evlenme hakkına sahipti. Çok eşliliğe izin verildi, ancak nadirdi. Boşanma bir erkek için kolaydı ama bir kadın için imkansızdı.

Çocuksuzluk boşanmanın en yaygın nedeniydi. Kocası açıkça patron iken, her biri diğerinden sevgi bekliyordu ve bir eşin yasal destek hakkı vardı.
 

 

Aşağıda İncil'den ve Talmud ve Halakhah gibi diğer Yahudi kaynaklarından ek materyaller bulunuyor.

Bir eş almak

Eski İsraillilerle evliliğin önemi İncil'de yeterince açıktır, ancak törenin kendisi hakkında hiçbir yerde bilgi yoktur ve geleneğin bir bölgeden diğerine değişmesi muhtemeldir.

Levililer 18'de (bir erkek kız kardeşiyle evlenemez, vb.) yasaklanmış ilişkilerin bir listesi vardır.

Bunlar akraba evliliğinin tehlikeleriyle daha az ilgili görünmekte ve hiçbir kadının bir erkekle birden fazla şekilde akraba olamamasını sağlamakla daha fazla ilgilenmektedir.

Örneğin, bir kadın aynı erkeğe hem teyze hem de eş olamaz. Bir erkeğin, artık onunla akrabası olmadığı için ölen karısının kız kardeşiyle evlenmesine izin verildi.

Yakın akrabalar yasaklanırken, erkekler genellikle aynı bölgede yaşayan kadınlarla evlenir, mülk sahipliğini aynı köydeki insanlarla sınırlar ve gelinin kocasının evine taşındıktan sonra bile öz ailesiyle temasını sürdürmesini sağlar.
 

 

Gelin bedeli, okuryazarlık öncesi toplumlarda damadın, kocasının evine taşındığında gelinin ailesine iş kaybını telafi etmek için yeterli bir miktar ödemesi beklenen uygulamaydı.

Bu, Laban'ın Yaratılış 29'da Yakup'un Leah ve Rachel'la evlenme hakkını kazanmak için art arda 7 yıllık iki dönem çalışmasını talep etmesinin ardındaki motivasyon olabilir.

Çıkış 22: 16-17'de, bakire olmayan, bir bakireyle yatan bir adamın mevcut evliliği ödemesi ve onunla evlenmesi gerektiğini anlatılıyor.

Tesniye 22: 28-29'da doğmamış bir bakireye tecavüz eden bir adamın babasına 50 şekel ödemesi ve onunla evlenmesi gerektiğini öğreniyoruz.

(Tecavüze uğramış bir kadının evlenilemez olduğu düşünülüyordu: tecavüzcüsüyle zorla evlenmenin, hiç evlenmemekten daha iyi olduğu düşünülüyordu.)

Bu referanslar, erkeklerin eşlerini satın aldıkları ve gerçek para ödemek zorunda kaldıkları bir sistemin varlığına işaret ediyor gibi görünebilir, ancak 50 şekel bir işçi için 5 yıl boyunca makul bir ücretti ve ortalama talibin kaynaklarının çok ötesinde olurdu.

Böyle bir meblağ, bir tecavüz eyleminin tazminatı olabilir, ancak bazılarının önerdiği gibi, bir gelin için normal fiyat pek olamaz.
 

 

Halakhah, çeşitli hahamların Yahudi geleneklerinin belirli durumlarda nasıl uygulanması gerektiğine dair görüşlerini sundukları bir metin koleksiyonuydu.

Sonuç belki de gerçek bir kanun değildi, ancak öğretileri önemli bir ağırlık taşıyordu ve muhtemelen İncil sonrası dönemde Yahudilerin gerçek hayatını yansıtıyordu.

Halakhah, geçerli bir evliliğin gereklilikleri konusunda oldukça açıktı:

  • Gelinin babasına küçük bir miktar para ödemesi (bir sentlik madeni paramıza eşdeğerdir ve bu nedenle samimi niyetin bir sembolünden başka bir şey değildir)
  • Gelinin rızası
  • Cinsel ilişki

O halde Yahudi erkeklerin gelinlerini ilk günlerde satın almaları mümkündür, ancak ortak dönemden en az iki veya üç yüzyıl önce samimiyeti gösterecek mütevazı bir göstergenin ötesinde bir gelin fiyatının olmadığı çok açıktır.

4.JPG

Kutsal yazılarda "bir eş al" ifadesi olduğu için pek reddedilemezdi, ancak Yahudi liderler gelinlerin satın alınamayacağını ve evliliğin hem kadının hem de babasının rızasını gerektirdiğini açıkça belirttiler.

Kızlar genellikle ergenlikten hemen sonra 12 veya 13 yaşında evlenirler, bu nedenle babalarının ötesinde bilinçli bir görüş geliştirme şanslarının ne olduğunu merak ettikleri için mazur görülebilir.


Cinsel ilişki

Ne toplum ne de birey başka türlü uzun süre hayatta kalamayacağı için her evliliğin yavru üretmesi bekleniyordu.

Cinsiyetsiz evlilik eskiler için anlaşılmazdı ve İbrani hukukunun evliliğin herhangi bir yasal etkisi olmadan tamamlanmasını gerektirdiği mantıklıydı.

İbrani hukuku ayrıca, evlenmemiş bir bakireye tecavüz eden bir adamın onunla evli olduğunu ve ondan asla boşanamayacağını da belirtti (Tesniye 22: 28).

Hemen hemen her damat gelinin bakire olması ve bunu kanıtlayabilmesi için ısrar etti.

Damat "hasarlı mal" aldığına inanıyorsa, kanıt sunması için ailesine meydan okuma hakkına sahipti.

Eğer evlilik yatağındaki çarşaflar gerekli kanı göstermediyse, o zaman köyün adamları onu babasının evinin önünde taşlayarak öldürürlerdi.

Öte yandan yaşlılar gelinin bakire olduğundan memnun olsaydı, damat kırbaçlanırdı ve 100 şekel ödemesi gerekirdi. Gelinin babasına gümüş vermekten ve eşinden  boşanma hakkını sonsuza dek kaybedecektir. (Tesniye 22: 13-21)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU