Hamas ve İslami Cihat, Gazze'de "uzun vadeli sükûnet" üzerinde anlaşmaya vardı

Kahire'de "Hamas" ve "İslami Cihat" delegasyonları arasında genişletilmiş bir toplantı yapıldı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Filistinli Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin liderleri, pazartesi günü Gazze Şeridi'nde "uzun vadeli bir sükûnete" ulaşma çabalarına odaklanan dosyaları görüşmek üzere Kahire'de Mısır güvenlik yetkilileriyle müzakerelere devam ettiler.

Şarku'l Avsat’ın haberine göre, Kahire'deki genel müzakerelere aşina olan bir kaynak, bir yıl içinde Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını denetleyecek bir Filistin "teknokrat hükümeti" kurma önerisine atıfta bulundu. Bu öneri, mevcut istişareler sırasında ortaya atıldı. Kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas ve İslami Cihat liderleri bu teklife açık olduklarını ve onaylayacaklarını ifade ettiler. Ancak Mısır tarafına Filistin Yönetimi'nin öneriyi engellemesinden endişe ettiklerini söylediler. Hamas hareketi, en çok Başkan Mahmud Abbas'ın teklifin önüne engeller koymasından endişe ediyor. Hareket, meşruiyetini tanımadığı Anayasa Mahkemesi'nin Abbas’ın kararıyla yeniden inşa edilmesini endişelerine delil olarak ortaya koydu. Hamas, Filistin başkanının bu kararını seçimleri düzenleme yolunda ilerlemeye niyeti olmadığının teyidi olarak görüyor.

Bu bağlamda Hamas, Kahire'de siyasi büro şefi İsmail Haniye ile İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale arasında kapsamlı bir görüşme yapıldığını duyurdu. Kaynaklara göre, hizip liderleri arasındaki görüşme, her grubun liderlerinin Mısırlı güvenlik görevlileriyle ayrı ayrı yürüttüğü toplantılardan ayrı gerçekleşti. Grupların liderleri, Filistinli Muhammed Dahlan liderliğindeki "Demokratik Reform Hareketi"ni temsil eden bir heyeti kabul etti. Gruplar ile Mısır tarafı arasında gerçekleştirilen istişarelerde özellikle iki dosya; "Gazze Şeridi'nde uzun vadeli sükûnet arayışı" ve "Şerit'teki insani ve ekonomik durumu iyileştirme" üzerinde duruldu. Hizip liderleri, Mısır'ın Gazze Şeridi'ndeki sükûneti korumak için şu anda oynadığı rolü takdir ettiklerini ifade ettiler.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU