Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Karşı saldırıya hazırız

Arabulucu rolündeki Çin ise "Mevcut durumda müzakere zor" dedi

Zelenski, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye geçen ay verdiği röportajda, "Karşı saldırı için vakte ihtiyacımız var" demişti (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) verdiği söyleşide "Karşı saldırıya hazırız" dedi. 

Zelenski, Rusya'ya karşı saldırı düzenlemekte kararlı olduklarını belirterek, "Başarılı olacağımıza yürekten inanıyoruz. Ne kadar sürecek bilmiyorum. Açıkçası bu süreç çok farklı şekillerde ilerleyebilir. Fakat biz bunu yapacağız ve hazırız" ifadelerini kullandı.

45 yaşındaki lider, Rusya'nın cephede hava üstünlüğünü elinde tuttuğuna dikkat çekerek, buna karşı savunmalarını güçlendirmezlerse birçok kişinin hayatını kaybedeceğini söyledi.

Zelenski, savaş sürerken ülkesinin NATO'ya girmesini beklemediğini belirtirken, savaştan sonra Ukrayna'nın ittifaka katılacağına dair kendilerine taahhüt verilmesini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı lider, Çin'in üstlendiği arabuluculuk rolünün çok önemli olduğuna da işaret ederek, "Böyle bir ülkenin insanların ölümüne seyirci kalmasını istemem" dedi. 

Kremlin'i kınamayan ve tarafsız bir politika izlediğini öne süren Pekin yönetimi, şubatta 12 maddelik bir barış planı sunarak tarafları masaya davet etmişti.  

Planda, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği belirtilirken, savaşın ancak müzakerelerle çözülebileceği savunulmuştu. Ayrıca nükleer silah kullanımına izin verilemeyeceğinin vurgulandığı planda, Rus birliklerinin Ukrayna'dan tamamen çekilmesine yönelik herhangi bir talep yer almamıştı. 

Zelenski ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, nisanda telefonla da görüşmüş, böylelikle iki lider savaşın başından beri ilk kez iletişime geçmişti. 
 


Ancak Şi'nin arabuluculuk girişimleri henüz Rusya ve Ukrayna arasında müzakere başlatılmasını sağlayamadı.

Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, cuma günü başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "Mevcut durumda tarafların oturup verimli bir şekilde müzakere etmesi oldukça zor" dedi. 

Arabuluculuk faaliyetleri kapsamında iki hafta boyunca Ukrayna, Polonya, Fransa, Almanya ve Rusya'yı ziyaret eden Li, savaşta gerginliğin artabileceğini ve bunun müzakere olasılığını daha da azaltabileceğini belirtti.

Li, Ukrayna'ya silah ve mühimmat gönderen Batı'nın çatışmaların uzamasına neden olduğunu savunarak, "Savaşı sona erdirmek istiyorsak, silah göndermeyi durdurmalıyız" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, El Pais, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU