Elon Musk'ın Starlink interneti artık "dünyanın neredeyse her yerinde" kullanılabiliyor

Elon Musk, SpaceX'in uzay internetinin artık hareket halindeki araçlarda da çalıştığını söyledi

Hareket halindeyken kullanılabilen Starlink Mobility, SpaceX'in devasa yapay uydu ağı aracılığıyla kullanıcılara yüksek hızlı internet sağlıyor (SpaceX)

SpaceX, Starlink'in uzay tabanlı internet servisinde, müşterilerin hareket halindeyken gezegenin neredeyse her yerinden internete bağlanmasına imkan tanıyan yeni bir hizmet başlattı.

Starlink Mobility, SpaceX'in alçak Dünya yörüngesindeki 4 binden fazla uydudan oluşan yapay uydu ağına bağlanmak için geniş görüş alanına ve gelişmiş GPS'e sahip bir alıcı kullanıyor.

SpaceX'in patronu Elon Musk, Starlink Mobility'nin okyanus ve çöllerin ortası da dahil "Dünya'nın neredeyse her yerinde" çalıştığını belirten bir tweet attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starlink Mobility'yi deneyecek ilk müşterilerin Arizona'daki bir okul otobüsü konvoyu olduğunu belirten SpaceX bunun, öğrencilerin okula gidip gelirken "internete bağlı kalıp ödevlerini bitirmesini" sağlayacağını ifade ediyor.

SpaceX bu yeni hizmetinin "mobil işletmeler ve kamu sektöründeki kamyon, otobüs, servis, acil müdahale gibi kullanım alanları için ideal" olduğunu belirtiyor.

Tek sefer ödenen 2 bin 500 dolarlık donanım ücretinin yanında aylık 250 dolara mal olan Starlink Mobility'nin aboneleri, yoğun saatlerde diğer kullanıcılara karşı ağ önceliğine sahip oluyor. Bu da acil müdahale ekiplerinin internet bağlantısını kaybetmekten kurtulacağı anlamına geliyor.

SpaceX'in internet sitesinde "Starlink Mobility, ülkenizde ve dünya genelinde Starlink hizmetinin mevcut olduğu her ülkede yüzde 100 kapsama alanı sağlar" diye belirtiliyor.

Dünya'daki okyanus ve denizlerin muazzam derece büyük bir kısmında bağlantı mevcut olduğundan bu planlar okyanuslarda da kullanılabilir.

 

Starlink artık hareket halindeyken de kullanılabiliyor


Standart donanımının yeni nesil versiyonu olan Starlink uydu anteni 220 Mbps'ye kadar aynı indirme hızını sağlarken, müşterinin aracına kalıcı şekilde monte edilmek üzere tasarlandı.

Geçen yıl SpaceX, ilk uydu kümesini uzaya fırlattıktan 4 yıl sonra Starlink internet ağını küresel kapsama alanına ulaştırmıştı. Buna rağmen Çin ve İran gibi bazı ülkeler Starlink'in ülkelerinde faaliyet göstermesini engelliyor.

SpaceX, kullanıcıların ek donanıma ihtiyaç duymadan yapay uydu ağı internetine bağlanmasını sağlayacak, uyduyla cep telefonu arasında bir hizmet başlatmayı amaçlasa da bazı hizmet sağlayıcıları bunun mevcut kablosuz servisleri sekteye uğratmasından korkuyor.

Bu hizmetin, kendisinin yeryüzündeki hizmetini "tehlikeye atacağını veya engelleyeceğini" iddia eden ABD'deki AT&T, Federal İletişim Kurulu'nu (Federal Communications Commission/FCC) SpaceX ve T-Mobile'ın teklifini reddetmeye çağırdı.

Uyduyla cep telefonu arasındaki hizmetin testlerine bu yıl içinde başlanması bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU