Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşüne Captagon ticareti damga vurdu

Yüksek bağımlılık seviyesine sahip olan Captagon üretiminin yüzde 80'i Suriye'de yapılıyor

Captagon ticaretinin Suriye ekonomisine 10 milyar dolara yakın katkı sağladığı tahmin ediliyor (SPA)

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 12 yıl sonra ilk kez Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği zirvesine katılıyor.

Zirvedeki en önemli konulardan birinin de Suriye'den tüm Ortadoğu'ya yayılan uyuşturucu hap Captagon ticaretiyle mücadele olması bekleniyor.

Yüksek bağımlılık seviyesi nedeniyle "fakir kokaini" olarak da bilinen Captagon'un ticareti son 10 yılda patlama yaparken, milyonlarca uyuşturucu hap başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Körfez ülkelerinde piyasaya sürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye, dünyadaki Captagon üretiminin yüzde 80'ini üstleniyor. Bu nedenle Arap ülkelerinin Esad'dan başlıca taleplerinden birinin Captagon ticaretinin durdurulması olması bekleniyor.

Washington merkezli New Lines Enstitüsü'nde Captagon ticaretine yönelik çalışmalar yürüten araştırmacı Caroline Rose konuyla ilgili, "İran, mültecilerin dönüşü ve siyasi sürecin gündemin başlarında olmasını bekliyordum. Ancak Captagon'un Suriye'nin yeniden Arap Birliği'ne katılma müzakerelerinde ne kadar önemli rol oynadığını görünce şaşırdım. Captagon, normalleşme isteyen birçok ülke için kolay bir zafer olarak görülüyor. Yeterince teşvikle Suriye yönetimini bu ticaretten vazgeçirebileceklerine inanıyorlar" diye konuştu.

Suriye ekonomisinin soluk borusu Captagon

New Lines Enstitüsü'nün 2021'de derlediği rakamlara göre Captagon'un ticaret hacmi 5,7 milyar dolar dolaylarında. AFP ise bu rakamın 10 milyar doların üzerinde olduğunu belirtiyor.

Gerçekten de Captagon ticareti, Batı'nın sert yaptırımları altındaki Suriye ekonomisi için bir soluk borusu işlevi görüyor.

Reuters'a göre Suudi Arabistan, Şam yönetimine uyuşturucu ticaretini durdurması karşılığında 4 milyar dolarlık yatırım paketi teklif etti.

Riyad tarafından yalanlanan teklif Captagon ticaretinin Suriye'yle normalleşme çabalarında bir pazarlık kozu haline geldiğini ortaya koyuyor.

Suriye yönetimi Captagon'un ana üreticisi konumunda olsa da, ülke aslında Ortadoğu çapında çalışan çok daha büyük bir ağın parçası.

İran tarafından desteklenen Lübnan Hizbullahı, 2000'lerin başında ilk üretim laboratuvarlarını kuran gruplardan biri olmuştu. Örgütün halen, Lübnan sınırındaki ticarette aktif bir rol oynadığına inanılıyor. 

Geçen haftalarda bir araya gelen Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanları, görüşme sonrasında bir açıklama yayımlayarak Suriye'nin uyuşturucu ticaretini durdurma konusunda işbirliği yapmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

ABD'li yetkililer yaptırımları vurguluyor

Esad rejimiyle Arap ülkeleri arasındaki normalleşme süreci devam ederken, ABD yönetiminin sürece ilişkin yaklaşımı da tartışılmaya devam ediyor.

Şam yönetimine ağır yaptırımlar uygulayan ve izolasyon politikasına devam eden Washington'ın Ortadoğu'daki etkisinin azaldığına ilişkin yorumları değerlendiren bir ABD'li yetkili, Washington Post'a yaptığı açıklamada bölge ülkelerinin liderleriyle Suriye'ye yönelik attıkları adımları konuştuklarını söyledi.

İsmini vermemek kaydıyla konuşan ABD'li yetkili, Biden yönetiminin bu ülkelerin Suriye'deki nihai hedeflerini desteklediğini ve "ortak düşman İran'ın" bölgedeki etkisinin azaltılmasını umduklarını belirtti.

Bir başka ABD'li yetkiliyse, "Taktikler ve zamanlama konusunda anlaşmazlıklar var. Ancak genel olarak nihai hedefler konusunda mutabıkız" ifadelerini kullandı.

ABD'li yetkili buna, Washington'ın Şam'la iş yapan şirket ve ülkelere yaptırım uygulama niyetinin de dahil olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, AFP, Reuters, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU