Pakistan'da Han destekçileri orduyu hedef aldı, askerlerin evini ateşe verdi

Eski Pakistan liderinin gözaltına alınmasıyla başlayan olaylarda şu ana kadar en az 8 kişi hayatını kaybetti

Pakistan'da büyüyen gösteriler nedeniyle okullar tatil edildi (Reuters)

Pakistan'da eski başbakan İmran Han'ın yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından, ülkenin birçok büyük kentinde başlayan gösteriler devam ediyor.

Han destekçilerinin hedefinde ise Pakistan ordusu var. Daha önce dokunulamaz bir güç olarak görülen ordunun kullandığı bazı binalar kalabalık gruplar tarafından işgal edilirken, ordu personelinin evleriyse ateşe verildi.

Gösterilerde şu ana kadar en az 8 kişi hayatını kaybetti, 1500'den fazla kişi de gözaltına alındı. Kaos havasının oluştuğu ülkede Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya platformlarına erişim de engellenmiş durumda.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Han destekçilerini "teröristler" olarak tanımlarken, "Uslu durun ya da cezasını çekin" ifadelerini kullandı.

Ordu neden hedefte?

Bağımsızlığını ilan ettiği 1947'den bu yana siyasi istikrarsızlıklar, rejim değişiklikleri ve askeri darbelerle karşı karşıya kalan Pakistan'da ordu, iktidarda kimin olacağı konusunda belirleyici bir rol oynuyor.

Han daha önce defalarca kez orduyu Başbakan Şerif'le birlikte kendisine karşı kumpas kurmakla suçlamıştı. On binlerce Han destekçisinin orduyu hedef alması, en tepesinde askerin yer aldığı rejime yönelik bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olaylarla ilgili Pakistan ordusundan yapılan açıklamadaysa, Han ve destekçilerinin "kırmızı çizgiyi" geçtiği ifade edilirken, askeri tesislerin sistematik şekilde saldırıya uğradığı ve ordu karşıtı sloganların atıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Askeri ve resmi tesisler de dahil olmak üzere orduya yönelik başka bir saldırıya ciddi şekilde yanıt verilecek. Bunun sorumlusu Pakistan'ı iç savaşa çekmek isteyen grup olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Pakistan polisi Han'ın liderlik ettiği Pakistan Adalet Partisi'nden 6 üst düzey siyasetçinin kundaklama ve şiddet suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltı işleminin ardından partinin Youtube hesabından bir video yayınlanarak, Han destekçilerine "Haklarınız için mücadele etme zamanı geldi" denmişti.

İmran Han neden gözaltına alındı?

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han 9 Mayıs'ta başkent İslamabad'da adliye çıkışı gözaltınmıştı. Avukatı Han'ın 8 gün gözaltında kalacağını duyurdu.

Eski Pakistan lideri yasadışı şekilde bir araziyi elde etmekle suçlanıyor. Han hakkında yabancı liderlerin kendisine hediye ettiği ettiği eşyaları satma suçlamasıyla ayrı bir soruşturma da yürütülüyor.


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU