Wagner lideri Prigojin'den Fransa'ya tepki: Macron'un dişlerini sökeriz

Prigojin, Wagner'in Fransa Parlamentosu tarafından terör örgütü ilan edilmesine tepki gösterdi

ABD'li yetkililere göre Wagner'in Ukrayna'da 50 bin savaşçısı bulunuyor (Reuters)

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u tehdit etti.

Fransa Parlamentosu'nun Wagner'i terör örgütü ilan etmesiyle ilgili konuşan Prigojin, Wagner'in Orta Afrika'daki insanları Fransız askerlerinden kurtardığını söyledi.

Prigojin, "Kötü ağızlardaki çürük düşleri penseyle sökeriz. Macron'un ve Wagner hakkında bozuk ağzını açan herkesin dişlerini sökeriz" dedi.

Salı günü Fransız milletvekilleri Avrupa Birliği'ne Wagner'i terör örgütleri listesine ekleme çağrısı yapmış ve grubun Avrupa'daki mali faaliyetlerinin yok edilmesini istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un partisinden milletvekili Benjamin Haddad, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "Sadece paralı asker grubu değiller. Siyasi kazanç elde etmek, kurumları istikrarsızlaştırmak için sivilleri katlediyorlar" diye konuşmuştu.

Wagner, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatında ilk günden bu yana aktif rol oynuyor. Son aylarda Bahmut'taki şiddetli çatışmalarda yer alan paralı asker grubu, Ukrayna güçlerinin bölgeden büyük ölçüde çıkarılmasında ciddi pay sahibi oldu.

Wagner grubunun ismi savaşın başından bu yana işkence iddialarıyla da anılıyor. Nisanda iki eski Wagner komutanı Ukraynalı sivilleri ve çocukları Prigojin'in emriyle öldürdüklerini öne sürmüştü.

Geçen yıl, Ukrayna güçleriyle işbirliği yapmakla suçlanan bir Wagner savaşçısı grup tarafından balyozla öldürülmüştü.

Prigojin, kasımda bazı üyelerinin Wagner'i terör örgütü olarak tanımlaması üzerine Avrupa Parlamentosu'na kanlı balyoz göndermişti.


Independent Türkçe, Politico, OCCRP

DAHA FAZLA HABER OKU