"Kötülük silahlarla durdurulabilir"

Gökçe Hubar Independent Türkçe için yazdı

Rusya Federasyonu'nun gerçekleştirdiği hava saldırıları, başkent Kiev dâhil olmak üzere Ukrayna şehirlerini vurdu ve en az 12 kişi bu saldırılarda öldürüldü. Dnipro şehrinde bir kadın ve üç yaşındaki kızı hayatını kaybetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Uman'da 10 konutun hasar gördüğünü ve Rusya'ya karşı daha fazla uluslararası yaptırım alınması gerektiğini beyan etti. 

Zelenski, bir tweette "Kötülük silahlarla durdurulabilir -bunu savunucularımız yapıyor. Ve yaptırımlarla durdurulabilir- küresel yaptırımlar artırılmalı" dedi.

Kiev şehri askeri idaresinin başkanı, bunun 51 gün içinde başkente yapılan ilk Rus füze saldırısı olduğunu söyledi.

Yetkililer, Telegram'da yaptıkları bir gönderide, 23 füzeden 21'inin ve iki saldırı uçağının Ukrayna'nın hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü bildirdi.

Hâl böyle iken, akla uluslararası savaş hukukunun prensipleri geliyor.

Bilindiği üzere, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Han KC, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Gerekçesi, işgal edilmiş bir toprak parçasındaki nüfusun uluslararası bir silahlı çatışma esnasında transfer edilmesinin bir savaş suçu teşkil ettiği idi. 

Bağımsız soruşturmaları uyarınca ofisi tarafından toplanan ve analiz edilen kanıtlara dayanarak, Ön Yargılama Dairesi, Başkan Putin ve Bayan Lvova-Belova'nın Ukraynalıların yasadışı sınır dışı edilmesi ve nakledilmesinden cezai sorumluluğa sahip olduğuna inanmak için makul gerekçeler olduğunu doğrulamıştı.

Roma Statüsü'nün 8(2) (a) (vii) ve 8(2) (b) (viii) maddesine aykırı olarak, yetimhanelerden ve çocuk bakım evlerinden alınan en az yüzlerce çocuğun (Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında korunmaktaydılar) sınır dışı edilmesine ve Rusya'da evlat edinilmesine karşı harekete geçmişti. 

Başvuruda ayrıca, bu tür tehcir eylemlerinin çoğunun, Rus askeri güçlerinin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı 2014 yılında başlayan saldırı eylemleri bağlamında gerçekleştirildiğinin altı da çizilmişti.

Rusya Federasyonu'nun uluslararası savaş hukukunu ve insan hakları hukukunu ihlal eden tavırları gittikçe ağırlaşmaya başladı. 

Gerçekten de Zelenski'nin dediği gibi, yaptırımların güçlendirilmesine ihtiyaç artıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU