Romanlardan sonra Çerkesler de tepkili... Bağımsız aday Akkaya: Yok sayıldık

Çerkes nüfusunun yoğun olduğu Kayseri'de kendilerini temsil edecek bir isme yer verilmesini istemelerine rağmen görmezden gelindiklerini öne süren eski Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Mutlu Akkaya, bağımsız aday oldu

Mutlu Akkaya (ortada), Çerkeslerin sorunlarını gündeme getirmek için bağımsız aday olduğunu söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, partisinin Roman aday göstermemesine tepki olarak önceki gün istifa ettiğini duyurdu.

Partisindeki ayrılığı "Mecburen istifa etmek zorunda kaldım" diye açıklayan Purçu, "Bir Roman'a mı yer bulamadınız? Romanlar, artık kendi göbeğini kendileri kesecek" dedi.

Purçu, kararını Roman derneklerinden gelen talep üzerine aldığını da öne sürdü.

Türkiye'de çeşitli etnik gruplardan insanlar bulunuyor. Ait olduğu kimlikle daha fazla özdeşleşmiş kişiler de zaman zaman siyasette yer alıyor, oy almak için aday gösteriliyor.

Ancak Romanların İzmir'deki hayal kırıklığının bir benzerini Çerkesler de yoğun nüfusa sahip oldukları Kayseri'de yaşıyor.

"Partiler Çerkeslerin taleplerini görmezden geldi"

Partilerin bir Çerkes aday gösterilmemesine tepki var. Bu nedenle Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Mutlu Akkaya, Kayseri'de bağımsız milletvekili adayı oldu.

Bu kararı almasında Kayseri'de yaklaşık 120 bine yakın Çerkes nüfusu olmasından kaynaklandığını belirten Akkaya, "Hiçbir parti seçilecek sıralarda hiçbir Çerkes adaya yer vermedi. Çerkes toplumunun sorunlarına vakıf herhangi bir adaya yer verilmemesi nedeniyle aday oldum" dedi. 

Akkaya, tüm partilerle temasa geçerek Çerkeslerin temsiliyeti ve sorunlarının çözümü noktasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMMM) bir vekil göndermek istediklerini ilettiklerini ancak Kayseri özelindeki kutuplaşmadan dolayı aday tercihlerinin dar bir çevrede yapıldığını ve Çerkeslerin görmezden gelindiği ileri sürdü.

 

çerkesler.jpg
Çerkesler her 21 Mayıs'ta 1864 sürgünündeki kayıplarını anıyor/ Fotoğraf: KAFFED

 

"Sadece Kayseri'de değil, Türkiye genelinde görmezden gelindik"

Akkaya'ya göre sadece Kayseri genelinde sadece Çerkeslerin değil kent genelinin taleplerine aday seçimlerinde kulak tıkandı.

"Çerkeslerin temsiliyeti noktasında sıkıntı sadece Kayseri'de değil Türkiye genelinde yaşandı" diyen Akkaya, Çerkes kimliği ile bilinen ve seçilebilecek yerden aday gösterilen tek kişinin seçime Ankara'da Yeşil Sol Parti (YSP) sıralarından giren Metin Kılıç olduğunu kaydetti.

Akkaya, şunları ifade etti:

Çerkesler görmezden geliniyor. Biz bu topraklara 160 sene önce sürgünle geldik. Dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz kayboluyor. Çerkeslerin sorunları TBMM'de bugüne kadar hiç konuşulmadı. Sadece soykırımla ilgili bizim yönlendirmemizle birkaç vekil konuşma yaptı. Bunun dışında başka bir şekilde meclis gündeminde Çerkesler yer almadı."

 

mutluakkaya1.jpg
Mutlu Akkaya, seçim çalışmaları sırasında zaman zaman Çerkeslerle kendi dillerinde de konuşuyor

 

"Seçim konuşmalarında Çerkesce de konuşuyor"

Akkaya, seçilebilmesi için ne kadar oy alınması gerekiyorsa o kadar oy alarak seçilebileceğini iddia ediyor.

Seçim çalışmalarında Kayseri'nin sorunlarına da değindiğini, Çerkes olmayan kişilerden ve farklı toplumsal yapılardan da önemli ölçüde destek gördüğünü söyleyen Akkaya, Çerkeslerle yaptıkları toplantılarda kendi dilinde de seçim konuşması yaptığını ifade etti.

"Sorunlarımızı rahatlıkla duyurabilirim"

Bağımsız adaylığı konusunda halktan ilgi gördüğünü savunan Akkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bağımsız aday mecliste tek başına ne yapabilir?' diye soruluyor. Ancak hiçbir şey eskisi gibi değil. Kitlelerin desteğiyle, meclis kürsüsünün ve sosyal medyanın da gücüyle sorunlarımızı rahatlıkla duyurabilirim. Dolayısıyla artık bir kişi bile gündemi belirleyebilir. Sonuç itibariyle aslolan milletin iradesinin meclise yansımasıdır. Bu manada meclise yansımış millet iradesinin bize yüklemiş olduğu vazife doğrultusunda hem Kayseri'nin hem Çerkeslerin hem de temsiliyet noktasında vekiline ulaşmakta güçlük yaşayan tüm kitlelerin sesi olabilir ve bütün bu sorunlara çözüm bulunması için çalışabilirim.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU