The Gentlemen'ın senaryosunda intihal iddiasıyla Guy Ritchie'ye dava açıldı

Mickey De Hara'nın, filmin "büyük ölçüde" kendi senaryosunun kopyası olduğunu iddia ettiği bildirildi

(AFP)

Guy Ritchie'ye filmi The Gentlemen nedeniyle dava açıldığı ve senarist Mickey De Hara'nın, Ritchie'ye sunduğu senaryodaki sahneleri yönetmenin kopyaladığını iddia ettiği bildiriliyor.

2020 yapımı gangster filmi, marihuana imparatorluğunu satmaya çalışan Mickey (Matthew McConaughey) adlı bir çete liderini konu alıyor. The Independent'ın tek yıldızlı incelemesini buradan okuyabilirsiniz.

Geçen ay Londra Yüksek Mahkemesi'ne sunulan ve ABD merkezli eğlence yayını Variety'nin eriştiği dava dilekçesinde De Hara, kendi "kişisel yaşam deneyimlerine" dayanarak 2008 yapımı gangster filmi RockNRolla'nın devam filmini yazması için Ritchie'nin kendisini görevlendirdiğini iddia ediyor. De Hara daha önce "başkasına tedarik etme amacıyla" kokain ve esrar bulundurmaktan hüküm giymiş ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktarıldığı üzere De Hara, 2018'de Ritchie'ye marihuana işi yapan bir ana karakteri konu alan senaryosunu gönderdikten sonra, Ritchie'nin ona "gangster filminin zamanının geçtiğini" söyleyip projenin daha fazla geliştirilmeyeceğini ima ettiğini öne sürüyor.

Bundan iki yıl sonra The Gentlemen vizyona girdi ve De Hara, filmin "büyük ölçüde" kendi senaryosunun kopyası olduğunu iddia ediyor.

Dava dilekçesine göre The Gentlemen, De Hara'nın karakter kadrosunu ve "olay örgüsünün benzersiz yönlerini" kopyaladı.

De Hara'nın, kendi senaryosunda The Baby Squad (Bebek Takımı) lakaplı bir grup haydutu yöneten Koç (Coach) denen bir karakterin yer aldığını iddia ettiği bildiriliyor. Ritchie'nin filmindeyse, (Colin Farrell'ın canlandırdığı), Koç diye bir adam, The Toddlers (Ufaklıklar) adında bir dövüşçü çetesiyle dolaşıyor.

Senarist, filmin gösterime girmesinin ardından Ritchie'ye mesaj atarak iki projenin ne kadar benzediğini belirttiğini ve Ritchie'nin de kendisine şu yanıtı verdiğini iddia ediyor:

Mickey, ben ve ekibim birkaç yıldır seninle temasa geçmeye çalışıyoruz. Cevap alamadık. Oturup konuşmaktan mutluluk duyarım.

De Hara, film vizyona girmeden önce Ritchie'nin konuyla ilgili kendisiyle temasa geçmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını söylüyor.

Ritchie'nin, De Hara'nın filme katkı sunanlar arasında adının yazmasına yönelik talebini reddettiği ama kendisinin dahil olmadığı başka bir projede adının yazılmasını teklif ettiği aktarıldı.

Yasal dosyalara göre Ritchie, "Mickey, bana öyle geliyor ki, bunun için çok geç" diye mesaj atmış.

Deneyeceğim ama yapabileceğim tek şey ilerideki bir şeye senin katkı verdiğini belirtmek. Ne yapabileceğime bir bakayım. Sahiden sana ulaşmaya çalıştık.

De Hara, "kendisinin yaratmadığı orijinal bir çalışmada adının yazılmasını talep etmek gibi bir niyeti olmadığını" söylüyor. De Hara, 250 bin dolardan fazla para ve "The Gentlemen'da kendi rızası olmadan ve kararlaştırılan ücret ödenmeden kullanılan orijinal çalışması için filme katkı sunanlar arasında adının geçmesini" talep ediyor.

The Gentlemen'ın senaristleri Ritchie, Ivan Atkinson ve Marn Davies olarak geçiyor.

Ritchie'nin henüz davaya savunmasını sunmadığı bildiriliyor. The Independent, yorum için Ritchie'nin temsilcileriyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU