Rusya, Ukrayna'da görev yapan bir üst düzey generali daha görevden aldı

"Muradov görevden alındı çünkü o askerlere kesin ölüm emri verebilecek çılgın bir ahmaktı"

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, geçen ay cephe hattında Muradov'la bir görüşme yapmıştı (Rusya Savunma Bakanlığı)

Rusya'nın Ukrayna'da görev yapan üst düzey generallerinden Rustam Muradov'un görevden alındığı bildirildi.

The Moscow Times'ın iki savunma bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre Muradov, Ukrayna'nın doğusundaki Vuhledar kasabasındaki başarısız taarruz girişimlerinin ardından görevden alındı.

Rusya'nın kömür madenlerinin bulunduğu, stratejik önemdeki kasabaya ocak ve şubatta düzenlediği saldırılar ağır kayıplarla sonuçlanmıştı. Saldırılardan birinde mayın temizleme ekipmanı bulunamadığı için tek sıra halinde ilerleyen çok sayıda Rus tankı, Ukrayna güçleri tarafından kullanılamaz hale getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Suriye ve Güney Kafkasya'da da görev yapan Muradov'un görevden alınması, Donbas'ta aylardır herhangi bir ilerleme kaydedemeyen Rus ordusunun içindeki yankıları gösteren bir işaret olarak yorumlanıyor.

Muradov'un görevden alındığına ilişkin iddialar savaş yanlısı Rus telegram kanallarında da kendine yer buldu.

Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Görevden almanın sebebi ağır kayıplar

Savunma Bakanlığı içindeki kaynaklar Muradov'un görevden almayla ilgili resmen bilgilendirildiğini ve kararın direkt olarak Vuhledar saldırısıyla ilgili olduğunu söyledi.

Muradov'un başında bulunduğu Doğu Askeri Bölgesi'nden bir kaynak, "Muradov görevden alındı çünkü o askerlere kesin ölüm emri verebilecek çılgın bir ahmaktı. Çok fazla kişi ondan şikayetçiydi" dedi.

Hollanda merkezli araştırma grubu Oryx'in verilerine göre, şubatta yapılan Vuhledar saldırısında Rus birlikleri 36 tank dahil 103 parça askeri araç kaybederken, Ukraynalıların kaybı 20 askeri araçla sınırlı kalmıştı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan askeri analist Michael Kofman, "Muradov'un birlikleri açık arazide, mayın tarlaları içinde küçük mekanize birliklerle tekrar ve tekrar saldırı düzenledi. Ve Vuhledar'da hiçbir şey başaramadılar" ifadelerini kullandı.

Daha önce savaş yanlısı bloggerlar ve Muradov'un emrinde savaşan askerler, Rus generali eleştiren yorumlar yapmıştı.

Bölgede savaşan bir asker, ağır kayıplara dikkat çekerek yaklaşık 100 askerin bulunduğu birlikten 8 kişinin sağ kaldığını söylemişti.

Muradov görevden alınan ilk general değil

5 Ekim 2022'de Doğu Askeri Bölgesi'nin komutanlığına atanan Muradov, Putin'in Ukrayna'daki en üst düzey generallerinden biriydi. 

Daha önce askeri danışman olarak Suriye'de görev yapan Muradov, ayrıca Rusya'nın Dağlık Karabağ'daki barış gücü görevinin de başındaydı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen ay cephe hattına bir ziyaret düzenleyerek Muradov ve emrindeki askerlerle görüşmüştü.

Kremlin yönetimi daha önce de Ukrayna operasyonunun başındaki General Sergey Surovikin'i atanmasından üç ay sonra görevden almış ve yerine Genelkurmay Başkanı Gerasimov geçmişti.

Benzer şekilde Rus paraşütçü birliklerinin başındaki Mikhail Teplinski de altı ay Ukrayna'da görev yaptıktan sonra görevden alınmıştı.


Independent Türkçe, The Moscow Times, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU