Ukrayna: Rusya'nın BMGK başkanlığı suratımıza atılan bir tokat

Kremlin yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin nisan ayı dönem başkanlığını üstlenecek

Rusya'nın dönem başkanlığının alınacak kararlar üzerinde etkisi olmayacak (AFP)

Ukrayna yönetimi, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) nisan ayı dönem başkanı olmasına tepki gösterdi.

Kiev'den yapılan açıklamada, Rusya'nın dönem başkanlığı için "uluslararası toplumun suratına atılmış bir tokat" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "BMGK üyelerini, Rusya'nın başkanlığı kötüye kullanma girişimlerine karşı çıkmaya çağırıyorum" dedi.

Kuleba, Rusya için "BMGK'daki bir haydut" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova yönetimi son olarak, Ukrayna'yı işgal harekatına başladığı Şubat 2022'de BMGK dönem başkanlığını üstlenmişti. Kiev yönetimi o dönem de Rusya'nın BMGK üyeliğinden atılmasını talep etmişti.

Kremlin ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un BMGK'ya "etkili çok taraflılık" ilkesiyle başkanlık edeceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova tarafından yapılan açıklamada, Lavrov'un 25 Nisan'da Ortadoğu üzerine bir oturuma başkanlık edeceği ifade edildi.

BMGK'da görev yapan bir diplomat konuyla ilgili olarak, "Başkanlık görevinin kötüye kullanılması durumunda, kesinlikle tepk vereceğiz. Ancak konu bu değil. Konu Ukrayna'daki savaş ve bu savaşa bir son vermek" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, "BM kurallarını açık şekilde delen ve komşusunu işgal eden bir ülkenin BMGK'da yeri yok. Maalesef Rusya, Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi ve bu gerçeği değiştirecek uygulanabilir yasal bir yol yok" dedi.

AFP'ye konuşan ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın başkanlık görevini "profesyonel" bir şekilde yerine getirmesini beklediğini söyledi.

Thomas-Greenfield, "Ukrayna'ya, ABD'ye ve tüm müttefiklerimize karşı yürüttükleri dezenformasyon kampanyasını ileri taşımalarını bekliyoruz. Her fırsatta, Rusya'nın eylemlerine yönelik kaygılarımızı dile getireceğiz" diye konuştu.

ABD ve Ukrayna'nın yanı sıra, Baltık ülkeleri de Rusya'nın dönem başkanlığına tepki gösterdi.

Estonya'nın BM temsilcisi Rein Tammsaar, "Bu, utanç verici, aşağılayıcı ve bu kurumun güvenilirliğine yönelik bir tehlike" ifadelerini kullandı.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı ise, "Ukrayna'ya karşı vahşi bir savaş yürüten Rusya sadece 'Güvensizlik Konseyi'ne başkanlık edebilir" açıklamasında bulundu. 

BMGK dönem başkanlığını üstlenen Rusya'nın alınacak kararlar üzerinde etkisi olmayacak ama konseyin gündemini belirleyebilecek.


Independent Türkçe, The Moscow Times, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU