Süper Lig şampiyonu play-off'la mı belirlenmeli?

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jesus'un play-off önerisi tartışılıyor. Süper Lig şampiyonunun play-off'la belirlenmesi önerisini Şansal Büyüka ile Attila Gökçe Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de Galatasaray 57 puanla zirvede, Fenerbahçe 51 puanla ikinci sırada yer alıyor / Fotoğraf: AA

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 1 aydan fazla süre geçerken yaralar da sarılmaya çalışılıyor.

Depremin yıkıcı etkisinin hissedildiği illerin futbol takımları Gaziantep ile Hatayspor Süper Lig'den çekilirken, bu konu yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

TFF, her iki takımın şu ana kadar oynadığı müsabakaların geçerli sayılacağını, bundan sonraki müsabakalar içinse rakiplere 3'er puan ve 3 er averaj verileceğine karar verdi.

Daha önce Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi bu konuda eleştirilerde bulunmuş ve takımların depremden önce oynadıkları müsabakaların da iptal edilmesi yönünde karar alınması gerektiğini savunmuştu.

Play-off konusu ise bir süredir gündemde yer buluyor.

Daha önce Beşiktaş'ın play-off önerdiği gündeme taşınmış ancak siyah-beyazlı kulüp bu iddiaları yalanlamıştı.

 

 

"En iyi 4 takım şampiyonluk için play-off oynamalı"

Önerinin bu kez Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus'tan geldiği öne sürüldü.

Portekiz'den A Bola'nın haberine göre Jesus'un, Hatayspor ve Gaziantep'in Süper Lig'den çekilmesi nedeniyle rakiplerine 3 puan ve 3 gol averajı yazılmasına yönelik kararın yanlış olduğunu söyleyerek şu öneriyi yaptığı iddia edildi:

Süper Lig'in en iyi 4 takımı şampiyonluk için play-off oynamalı. Bu seçeneğin uygulanabilirliğiyle ilgili herhangi bir fikrim yok.

Jesus, Sevilla maçı öncesi düzenlenen basın toplantısında "Süper Lig için play-off isteğiniz oldu mu" sorusuna şu yanıtı verdi:

Avrupa Ligi maçını konuşmak için bir aradayız. Türkiye ligini konuşacak vaktimiz olacaktır. Lig henüz belirlenmiş değil. Benim düşüncelerim kendi düşüncelerimdir. Kimse bana fikir vermez. Şu anda düşündüğümüz şey Sevilla maçı. Başka bir konuda konuşmak istemiyorum.

 

Şansal Büyüka-Milliyet.jpg
Şansal Büyüka / Fotoğraf: Milliyet

 

"Hatay ve Gaziantep'le oynayacak takımların hükmen galip ilan edilmesi son derece yanlış ve adaletsiz" 

Spor camiasının duayen spor yazarları Şansal Büyüka ile Attila Gökçe, Süper Lig şampiyonluğu için play-off önerisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Şansal Büyüka, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Hatay ve Gaziantep'in ligden çekilme isteğini kabul etmesini doğru bulduğunu belirterek, "Zaten bugün Hatay'a 'Oyna' deseniz oynayacak durumda değil. Mümkün değil. Böyle bir şey olamaz" dedi. 

Bu durumun son derece doğal karşılanması gerektiğini belirten Büyüka, "Ancak Bundan sonra Hatay ve Gaziantep'le oynayacak takımların 3-0 hükmen galip ilan edilip 6 puan verilmesini son derece yanlış ve adaletsiz buluyorum. Daha önce bu iki deplasmana gidip puan kaybeden takımların günahı ne? Belki şampiyonlukta, düşme hattında, Avrupa'ya gidişte etkili olacak. Açıkçası hakça bir karar olmadı" diye konuştu. 

"Play-off adaleti sağlamaz"

Puan sıralamasının etkilenmesine karşın Jorge Jesus'un da önerdiği play-off sistemini de yorumlayan Büyüka, şu ifadeleri kullandı:

Play-off da adaleti sağlamaz! Daha önce yapıldı, çok da doğru olmadı bana göre. Play-off'a karşıyım. Ancak Hatay ve Gaziantep'in önceki maçlardaki puanlarının da sıfırlanması çok daha uygun olurdu.

 

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

"TFF'nin mücbir sebeplerle aldığı kararın doğru olduğunu düşünüyorum"

Attila Gökçe de TFF'nin Hatay ve Gaziantep'in ligden çekilmesi sonrası puan konusundaki kararının mücbir sebep nedeniyle alındığını dile getirdi.

Gökçe, "TFF'nin mücbir sebeplerle dünyada da çeşitli spor organizasyonlarında uygulanan zorunlu kararlardan birini aldığına inanıyorum ve bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Geride kalanlar eşit düzeye gelmenin yolunu arıyor"

Bu karar sonucunda bazı kulüplerin geride kaldığını, bazılarının ise kendilerini ayarlayamadığına değinen Gökçe, "Onu kapatmanın yolu da 'statü gereği' olmamalı. Biri yangında binayı boşaltın diyerek 'İnsanları dışarı çıkaracak bir karar alıyor. 'Yangın merdiveninden mi inelim, aşağı mı atlayalım' gibi tartışmalar yapılıyor. Herkes yaptığı iki maçın sonuçlarına göre konuşuyor. Geride kalanlar eşit düzeye gelmenin yolunu arıyor olabilir ama şunu unutmayın: Pandemi nedeniyle EuroLeague ligi bitirdi, birinci kimse onu şampiyon ilan etti. TBF de aynı kararı aldı. Bu olağanüstü durumlarda alınan kararlara çok fazla itiraz etmemek gerekir" yorumunda bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"TFF'nin aldığı karara içimize sinsin ya da sinmesin artık tartışmayla gölge düşürmeyelim"

Play-off uygulamasını doğru bulmadığını söyleyen Gökçe, "Play-off'a alerjim var. TFF bir karar almış. Başkanlar, teknik direktörler sürekli, 'Şu kadar averaj-puan olsun' diye konuşuyor. Sıfırdan bir sezonda yapacağınızı baştan ilan ederseniz, bütün haftaları buna göre oynarsınız. Ligde farklı bir rekabet olur ve dört takım play-off oynayabilir. Buna itiraz etmem. Ama yolda birtakım arızalar çıkınca bir düzenleme yapmak zorundasınız. TFF de böyle bir düzenleme yapmış. O yüzden TFF'nin aldığı karara içimize sinsin ya da sinmesin artık tartışmayla gölge düşürmeme yanlısıyım. Yani federasyon bu kararı alıp da Galatasaray'ı şampiyon mu ilan edecek? Onu demeye getiriyorlar ama diyemiyorlar" ifadelerini kullandı.

"Yarış bitmedi, Fenerbahçeliler önce bunu göze almalı"

Fenerbahçe'de Jesus'un bu konuyu dile getirmesinde Galatasaray'ın peş peşe gelen galibiyet serisinin de etkili olduğunu dile getiren Gökçe, şöyle konuştu:

Fenerbahçe'de bağlandıkları teknik direktör, çok iyi kurdukları takım, çok ilerledikleri kaliteye rağmen geride kalmanın sıkıntısı oldu. Her takım kazaya uğrar. Unutulmasın ki Fenerbahçe bizi Avrupa'da da temsil ediyor. Avrupa yorgunluğunun lige yansıması olur. 13 maç kaldı ve Galatasaray ligin sonuna kadar en az 6 puan kaybedecektir. Bu yarış bitmedi. Fenerbahçelilerin önce bunu göze alması lazım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU