İsviçre, Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesini engelliyor

"Bunu reddetmeyi sürdürürsek silah sanayimiz yok olabilir"

Alman ordusundaki uçaksavar Gepard tanklarının mermilerini üreten İsviçre, geçen yıl bu mühimmatların Ukrayna'ya yeniden ihracatını engellemişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsviçre'nin Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesinin önünde engel oluşturduğunu yazdı.

Haberde, İsviçre'nin yüzyıllardır sürdürdüğü tarafsızlık politikasının, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah tedarikinde engel yarattığı ifade edildi.

İsviçre'nin büyük bir silah üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen ülkede imal edilen parçaların yer aldığı hiçbir silahın, başka bir ülkeden Ukrayna'ya tedarikine izin verilmediğine dikkat çekildi. 

Ülkenin Cumhurbaşkanı Inazio Cassis de savaşta defalarca silah tedariki yapmayacaklarını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bern hükümeti, İspanya ve Danimarka'nın İsveç yapımı parçaların bulunduğu Aspide hava savunma sistemleriyle Pirana III zırhlı araçlarını Ukrayna'ya göndermesini de engellemişti. 

Öte yandan WSJ'nin aktardığına göre Ukrayna'dan özel bir komite, İsviçre'nin başkenti Bern'e ziyaret düzenleyerek bu politikanın değiştirilmesini talep etmeyi planlıyor. Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğine dair bir bilgiyse paylaşılmadı. 

Komitenin başkanı Oleksandr Merezko, İsviçre için "Ukrayna'ya destek olmak adına daha fazlasını yapmalılar" dedi.

Haberde, İsviçre'den en fazla askeri mühimmatı satın alan ülkelerin başında gelen Almanya'nın da savaşın başından beri Bern yönetimine tarafsızlık tutumunu değiştirmesi için baskı yaptığı hatırlatıldı.
 

20. yüzyılda yaşanan iki büyük dünya savaşında da tarafsızlığını koruyan İsviçre ise anayasal düzenin bir parçası olduğu için bu politikada istisna yapılamayacağını savunuyor. 

Öte yandan bazı parlamenterler, yabancı ülkelerin cephaneliğindeki İsviçre yapımı silahların ve askeri ekipmanların Ukrayna'ya yeniden ihraç edilmesinin önünü açan bir yasa tasarısı hazırladı. 

Fakat bunun parlamentodan geçip geçmeyeceğinin henüz belli olmadığını yazan WSJ, tasarı kabul edilse bile en erken gelecek yılın başında yürürlüğe gireceğine dikkat çekti.

Tasarıyı hazırlayan parlamenterlerden Liberal Parti üyesi Thierry Burkart, WSJ'ye şunları söyledi:

İsviçre yapımı malzemelerin yeniden ihracatına izin vermek tarafsızlığımızı ihlal etmez ama bunu reddetmek silah sanayimizi yok edebilir. Silahlar savaş için üretilir ve eğer ortaklarımıza bunları göndermeyi reddedersek, silah endüstrisini de ortadan kaldırmış oluruz. 

Ancak haberde, tasarıya ülkedeki savaş karşıtı Yeşil Parti'nin yanı sıra, sağcı grupların, merkez solun ve muhafazakarların karşı çıktığına işaret edildi.

Öte yandan geçen ay İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 53. Dünya Ekonomik Forumu'nda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da Bern yönetimine politikasını değiştirmesi çağrısı yapmıştı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Swiss Info

DAHA FAZLA HABER OKU