Elon Musk, ChatGPT'ye rakip geliştirmek için ekip kuruyor

Twitter'ın patronu, ChatGPT'yi "yapay zekayı duyarcı olması için eğitmenin" bir örneği diye nitelemişti

(Reuters)

Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın, OpenAI'ın ChatGPT'si gibi bir sohbet robotu geliştirmek için bir ekip kurmak adına son haftalarda yapay zeka uzmanlarıyla temasa geçtiği bildirildi.

The Information'ın konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Twitter'ın patronu, ChatGPT gibi sohbet robotlarına güç veren makine öğrenimi modelleri geliştirme üzerine uzmanlaşmış yapay zeka araştırmacısı Igor Babuschkin'i işe aldı.

2015'te OpenAI'yı kuranlar arasında olan fakat 2018'de girişimle bağlarını koparan Musk, ChatGPT'yi "korkutucu derecede iyi" diye niteliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk, ChatGPT'nin aralıkta yaygın olarak piyasaya sürülmesinin ardından "Tehlikeli derecede güçlü yapay zekadan uzak değiliz" demişti.

Fakat Microsoft, yapay zeka aracını kendi Bing arama motoruna entegre ettiğini duyurduğunda Tesla devi, sistemin "ürkütücü" olduğunu söylemişti.

"Kulağa ürkütücü derecede System Shock'taki sapıtan ve herkesi öldüren yapay zeka gibi geliyor" diyerek 1994 yapımı bir video oyunundaki yıkıcı yapay zeka sistemine atıfta bulunmuştu.

Multimilyarder ayrıca OpenAI'yı, ChatGPT'nin saldırgan metinler üretmesini engell emek için uygulamaya koyduğu önlemler nedeniyle eleştirmiş, sohbet robotunu "yapay zekayı duyarcı olması için eğitmenin" bir örneği diye nitelemişti.

ChatGPT, aralıkta yaygın olarak piyasaya sürülmesinin ardından, bir dizi sorguya insan benzeri metin çıktısıyla yanıt verebilme becerisiyle öne çıktı.

Pek çok yapay zeka uzmanı, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinin sektörlerde bütünüyle devrim yaratacak ve hatta Google'ın arama motoru gibi araçların yerini alacak yapay zeka araçlarının doğuşuna işaret ettiğini öne sürerken diğer pek çok kişi de sohbet robotunun bazen kulağa makul gelen ancak göze batan hatalar içeren yanlış yanıtlar verme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor.

Musk ayrıca yapay zeka sistemlerinin tehlikelerine de dikkat çekerek onları "insanlığın en büyük tehdidi" diye niteliyor:

Uygarlığın geleceğine yönelik en büyük risklerden biri yapay zekadır. Fakat yapay zeka hem olumlu hem de olumsuzdur; büyük umut vaat eder, büyük bir kabiliyete sahiptir ama aynı zamanda büyük bir tehlikeyi de beraberinde getirir.

Şimdiyse, Tesla ve SpaceX CEO'sunun ve Babuschkin'in yapay zeka araştırmalarını sürdürmek için bir ekip kurmayı tartıştıkları bildirildi.

Fakat Information, belirli ürünler üretmeye yönelik somut bir planı olmayan projenin hâlâ başlangıç aşamalarındaymış gibi göründüğünü bildirdi ve Babuschkin'in Musk'ın girişimine henüz resmi olarak katılmadığını ekledi.

The Independent, yorum için Musk ve Babuschkin'e henüz ulaşılamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU