İran: Uranyum stokumuz 370 kilograma ulaştı, miktar hızla artacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi, ülkesinin yüzde 4,5 seviyesindeki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 300 kilogram sınırının üzerine çıktığını açıkladı. Kemalvendi stoklarının 370 kilograma ulaştığını söyledi

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi Fotoğraf: Reuters 

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülke basınına, zenginleştirilmiş uranyum stoku ve seviyesiyle ilgili açıklama yaptı.

Kemalvendi, İran’ın yüzde 4,5 seviyesindeki zenginleştirilmiş uranyum stokunun 300 kilogram sınırının üzerine çıktığını belirtti. Uranyum stokunun 370 kilograma ulaştığını ve miktarın hızla artacağını belirten Kemalvendi, ağır su stokunu da 130 tonun üzerine çıkaracaklarını ve bu konuda herhangi bir sınırlamalarının olmadığını kaydetti. 

Anlaşma sınırları aşıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na göre, Tahran yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkına sahip.

İran’a elinde en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabilme imkanı sağlayan anlaşma, İran’ın 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak, karşılığında doğal uranyum alabilmesine izin veriyor.  İran, ayrıca anlaşmaya göre ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü bulunuyor.

İran taahhütlere uymayacağını açıklamıştı

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları geri getirdi. Tahran ise yaptırımlar nedeniyle, anlaşmadan kaynaklı çıkarlarına ulaşamadığını belirterek, anlaşmaya taraf ülkeler Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa’dan söz konusu çıkarlarını temin etmelerini istedi. Talepleri yerine getirilmeyen İran, uranyum oranı ve miktarıyla ilgili taahhütlerine uymayacağını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU