CNN: Andrew Tate'in Müslüman hayran kitlesi gittikçe büyüyor

"Onu idol haline getiriyorlar"

Cinsiyetçi ve kadınları aşağılayan çıkışlarıyla bilinen Tate, radikal sağ ideolojiye sahip çevrelerde tanınıyor ve seviliyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Romanya'da tutuklanan sosyal medya fenomeni Andrew Tate'in Müslüman hayran kitlesinin gittikçe büyüdüğünü yazdı.

CNN'e konuşan ve kimliği paylaşılmayan kişiler, Tate'in yayınlarını izleyen ve konuşmalarını dinleyen yakınlarıyla arkadaşlarının davranışlarındaki değişiklikleri anlattı.

29 yaşındaki İman, 30'larındaki eski nişanlısının Tate'in podcast'lerini dinledikten sonra kendisini aşağılamaya ve küçük düşürmeye başladığını söyledi.

İman, bir süre sonra eski nişanlısının kendisini aldattığını öğrendiğini ve ondan ayrıldığını belirtti. Genç kadın, Tate'in İslam dinini kendi cinsiyetçi ve erkek egemen düşüncelerini yaymak için kullandığını savundu.

Birleşik Krallık'ta (BK) yaşayan 25 yaşındaki Serena'ysa 21 ve 23 yaşlarındaki erkek kardeşlerinin, Tate'in YouTube'daki yayınlarını izledikten sonra "aşırı cinsiyetçi davranışlar" sergilediğini belirtti. Serena, durumun kendisini çok öfkelendirdiğini ve kardeşlerini tanıyamaz hale geldiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harvard Üniversitesi'nden Javad Hashmi, Tate gibi sosyal medya fenomenlerinin, İslamofobi ve ırkçılık nedeniyle dışlanan kitlelere hitap ederek, onların hissettiği "aşağılık kompleksinden faydalandığına" dikkat çekti.

İslam üzerine çalışmalar yapan akademisyen, bunun daha geniş ölçekli bir sorun olduğuna da dikkat çekerek, "Kadın düşmanlığının tek bir dini grupla sınırlı olmaması, aslında bir tür ortak deneyimin söz konusu olduğunu gösteriyor" dedi.

Avustralya'nın Melbourne şehrinde öğretmenlik yapan Müslüman yurttaş Meg de Tate'in öğrencileri arasında popülerleştiğini söyledi.

30 yaşındaki öğretmen, ülkeye göçen birçok Müslümanın düşük ücretli işlerde çalıştığına ya da işsiz kaldığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

Bence onları çeken en büyük şey adamın zengin olması ve zenginliği hakkında bu kadar çok konuşması. Onu idol haline getiriyorlar, onun gibi olmak istiyorlar.

BK'de doktorluk yapan Ayo Halil ise Tate'in İslamı ciddi şekilde çarpıttığını söyledi. 26 yaşındaki doktor, şu ifadeleri kullandı:

Eğer bir Müslümansanız, takip etmeniz gereken örnek bu değil. Kime tapıyorsunuz? Tanrı'ya mı yoksa Andrew Tate'e mi? Bu soruları sormak zorundayız.

 


Neler olmuştu?

ABD doğumlu Britanyalı eski kick boks dövüşçüsü Tate, TikTok ve benzeri sosyal medya platformlarında on milyarlarca görüntülenme alan videolar paylaşarak ünlü olmuştu.

Facebook ve TikTok, 36 yaşındaki Tate'in yayınlarının istismar ve cinsel saldırı tehdidi içerdiğini gerekçe göstererek, kendisinin hesaplarını kapatmıştı.

Elon Musk ise Twitter'ı satın aldığına Tate'in platformda kapatılan hesabını yeniden açmıştı.

Tate, kardeşi Tristan Tate, Georgiana Naghel ve Luana Radu'yla insan kaçakçılığıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 29 Aralık'ta gözaltına alınmıştı.

Savcılığın açıklamasında zanlıların "kadınları pornografik görüntüler çekmeye zorladığı ve böylece çok yüksek paralar kazandığı" ifade edilmişti. 4 şüphelinin insan ticareti yapmak ve suç örgütü kurmakla suçlandığı duyurulmuştu. Açıklamada, grup tarafından cinsel istismara uğradığı iddia edilen 6 mağdurun tespit edildiği de belirtilmişti.

Gözaltında tutulan Tate'in bir sonraki duruşmasının bu ay yapılması planlanıyor.



Independent Türkçe, CNN, We Got This Covered

DAHA FAZLA HABER OKU