Microsoft'un ChatGPT destekli arama motoru Bing, Google'ı tarihe gömebilir mi?

Kullanıcıların ilk deneyimleri olumsuz bir tabloya işaret ediyor

Bing, 7 Şubat'ta Washington'da düzenlenen lansmanın ardından kullanıcılara sunuldu (AFP)

Teknoloji devi Microsoft'un yapay zekayla güçlendirdiği arama motoru Bing, önce övgülerin sonra da eleştirilerin odağı oldu.

Şirketin yapay zeka sohbet botu ChatGPT'yi entegre ettiği Bing'in son derece başarılı olacağını öngören bazı analistler, yeni arama motorunun Google'ı tahtından edeceği öngörüsünde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kullanıcıların Bing üzerindeki ilk deneyimleri farklı bir tabloya işaret etti.

Reddit'te Bing'le ilgili kullanıcı deneyimlerine ayrılmış bir forumda kullanıcılar arama motorunun kendilerini azarladığını, yanlış bilgi verdiğini ve kafa karıştırdığını yazdı.

Ekran görüntülerinin de yer aldığı paylaşımlarda arama motorunun 2022 yılında olduğumuz konusunda ısrar ettiğini ve hatalı bilgiyi kabul etmeyek istemeyen birine "iyi bir kullanıcı olmadığını" söylediği görüldü.

AFP'ye açıklamalarda bulunan Microsoft yetkilileri ise, "Bing, yanıtları hem eğlenceli hem de gerçeklere dayalı tutmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı:

Ancak bunun erken bir önizleme olduğunu göz önüne almak gerek. Örneğin konuşmanın uzunluğu veya bağlamı gibi farklı nedenlerle bazen beklenmedik veya yanlış yanıtlar gösterebilir.

Sohbeti sınırlandırdılar

Bu şikayetlerin ardından Microsoft, kullanıcıların arama motoruna soru sorma hakkını kısıtlama kararı aldı.

Yeni kurallarla birlikte kullanıcılar oturum başına en fazla 5 ve günde toplamda en fazla 50 soru sorabiliyor.

Kullanıcılar oturum başına 5 sınırına ulaştığında Bing, onlardan yeni bir konuya geçmelerini istiyor. Şirket bu uygulamayla uzun ve ikili sohbet oturumlarından kaçınmayı hedefliyor.

Bing ekibinin konuyla ilgili açıklamasında, "Verilerimiz, kullanıcıların büyük çoğunluğunun aradıkları yanıtları 5 tur içinde bulduğunu gösterdi" ifadeleri yer alıyor:

Sohbetlerin de yalnızca yaklaşık yüzde 1'i 50'den fazla mesaj içeriyor.

Arama motoru, Microsoft'un ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI'a 10 milyar dolarlık yatırım kararı almasından ve Internet Explorer'ı emekliye ayırmasından birkaç gün sonra sınırlı sayıda kullanıcı için erişime açıldı.

Bing'i kullanmak için arama motorunun sayfasına giren kullanıcılar, "Dene" ve "Daha fazla bilgi edin" seçenekleriyle karşılaşıyor.

"Dene" butonuna tıklayarak, Microsoft'un konuyla ilgili fikir veren bazı alıştırmalarına göz atmak mümkün. Bundan fazlasını deneyimlemek isteyen kullanıcılar da "Daha fazla bilgi edin" seçeneğine tıklayarak bekleme listesine giriyor.

Bekleme listesinde şirketin onayladığı kullanıcılar, Bing'i deneyimleme fırsatı yakalıyor.

Bekleme listesinde ön plana çıkma şansı artırmak için Microsoft, Edge tarayıcısını yüklemek ve Bing'i varsayılan arama motoru yapmak gerekiyor. 

Microsoft yetkilileri ilerleyen günlerde Bing'i milyonlarca kullanıcıya açacaklarını belirtiyor.

 

Independent Türkçe, The Verge, Science Alert, Shift Delete

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU