Cumhuriyet yazarı: AFAD'dan Tanzanya'ya kaçışın nedeni

"AFAD, İçişleri Bakanlığı’na yani Süleyman Soylu’ya bağlandı. İşte o zaman AFAD Başkanı Güllüoğlu için zor günler başladı"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Tanzanya Darüsselam Büyükelçisi olarak görev yapan ve Kahramanmaraş'ın merkez üssü olduğu büyük depremlerde yardımları koordine etmesi için Türkiye'ye çağrılan AFAD'ın eski başkanı Mehmet Güllüoğlu hakkında, "AFAD’ın eski başkanının Tanzanya’ya 'kaçmasının' sebebi Bakan Süleyman Soylu ile anlaşamamasıydı. Deprem oldu, AFAD’a liyakat gerekti, Güllüoğlu binlerce kilometre uzaktan gelmek durumunda kaldı. Yani yıkılan sadece binalar değildi" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pehlivan’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

AFAD, İçişleri Bakanlığı’na yani Süleyman Soylu’ya bağlandı.

İşte o zaman AFAD Başkanı Güllüoğlu için zor günler başladı.

Deniyor ki Soylu AFAD’da kendisine daha biat eden bir yönetim istedi. Yakın gördüğü isimleri afet yönetiminin çatı kurumunda toplamaya çalıştı. Bürokrasiyi hiç olmaması gereken o yerde egemen kıldı.

Haliyle, tüm bunlara karşı çıkan Mehmet Güllüoğlu ile Süleyman Soylu karşı karşıya geldi.

Durum öyle bir noktaya vardı ki Gülloğlu bir gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gitti. Erdoğan’a özetle “Ya beni başka bir yere atayın ya da ben AFAD’dan affımı rica ediyorum” dedi.

2020’nin son günleriydi...

Mehmet Gülloğlu’nun telefonu çaldı. Arayan Cumhurbaşkanlığı’nda görevli önemli bir isimdi. “Tanzanya’ya büyükelçi olmak ister misin” diye soruldu. “Evet” yanıtını verince de Güllüoğlu için AFAD günleri bitti.

Şu an onun koltuğunda valilikten gelme, afet konusunda deneyimi olmayan Yunus Sezer oturuyor.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU