Eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in tahliyesine karar verildi

Erdem, kapatılan Karşı gazetesine yönelik FETÖ soruşturmasında 29 Haziran 2018 tarihinde tutuklanmıştı

Eski CHP Milletvekili Eren Erdem / Fotoğraf: AA

Kapatılan Karşı gazetesine yönelik FETÖ davasında mütalaasını açıklayan savcı, eski CHP Milletvekili Eren Erdem için 19 yıla kadar hapis istemişti.

Mahkeme tahliye kararı verdi

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmada, sanıkların mütalaaya karşı beyanlarının ardından, sanık ve avukatların talepleri alındı. 

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Eren Erdem'in adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesine karar verdi. Heyet, adli kontrol kararı kapsamında, Erdem'in yurt dışına çıkışının yasaklanmasına ve hafta bir polis merkezine giderek imza atmasına hükmetti.
 


Dava süreci

17-25 Aralık sürecinde ses kayıtlarını yayınlayan, kapatılan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem ile gazetenin sahibi Turan Ababey'in de aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Erdem'in ''silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım'' ve ''göreve ilişkin sırrın açıklanması'' suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Eren Erdem hakkında, "üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek", "göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "gizliliğin ihlali" suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs'ta iddianame hazırlanmıştı. 
İddianameyi 21 Mayıs'ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşmayı 19 Eylül'de yaptı. Sanık Eren Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. Erdem, aynı gün Almanya'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelmiş ancak hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gidişine izin verilmemişti.
Erden Erdem hakkında kaçma şüphesi nedeniyle 28 Haziran'da yakalama kararı çıkarılmış, 29 Haziran’da tutuklanmıştı. 
Karşı gazetesinin 10 çalışanına yönelik hazırlanan iddianamede, 7 sanığın örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtilirken, firari sanık Ufuk Emin Köroğlu ve Değer Özergün'ün, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayarak hedef gösterme" suçlarından 8 yıl altışar aydan on sekizer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU