Ocak enflasyonu beklentileri katladı

TÜFE piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterirken, yıllık enflasyon güçlü baz etkisiyle yüzde 57,68'e geriledi

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre ocak ayında 6,65 artan enflasyon yıllık olarak 57,68 oldu.

Verilere göre sağlık, lokanta ve oteller, sigara ve alkollü içecekler kalemleri bir önceki aya göre çift haneli artış gösteren ana kalemler olarak öne çıktı.

TÜİK verilerine göre, Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 18.35 ile sağlık oldu. Lokanta ve otellerde aylık artış yüzde 12.73,sigara ve alkolde ise yüzde 11.19 oldu. Giyimde ise aylık yüzde 1.53 düşüş görüldü.

Yıllık bazda giyim yüzde 24.24 ile en az artan kalem olurken en yüksek artışlar yüzde 77.22 ile sağlık, yüzde 75.13 ile lokanta ve oteller yüzde 71 ile gıda ve yüzde 61.9 ile ev eşyasında görüldü.

Ekonomistler, ocak ayında enflasyonun yüzde 3,8 artmasını beklerken; yıllık bazda ise TÜFE'nin yüzde 53,5'e gerileyeceğini hesaplamıştı. 

TÜİK'in enflasyon verisinin detaylarının yer aldığı sayfaya yaklaşık 30 dakika boyunca ulaşılamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 121

Bağımsız araştırmacı ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kendi verilerini açıkladı.

ENAG’a göre enflasyon yıllık bazda yüzde 121,62 olarak gerçekleşti.

Kurum, ocak ayında enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 9,26 yükseldiğini belirtti.

Nebati'den değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi.

Enflasyonda kasımda başlayan düşüş eğiliminin ocakta da sürdüğüne dikkati çeken Bakan Nebati, aralıkta yüzde 64,27 seviyesinde gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonunun, ocakta yüzde 57,68 seviyesine gerilediğini belirtti.

Nebati, şunları kaydetti:

Mevcut veriler, enflasyonda en zorlu dönemi ardımızda bıraktığımızı, önümüzdeki ayların çok daha iyi olacağını işaret etmektedir. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yıl dönümünü, yüksek enflasyon sorununu kalıcı bir şekilde çözen, küresel ticaretten daha fazla pay alan, geleceğe güvenle bakan, kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak refahını hızla artıran, dinamik ve çok güçlü bir ülke olarak kutlayacağız.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU