Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS'u tanıttı: Android'i "hızla" yerinden edebilir

Şirketin CEO'su Richard Yu yeni işletim sisteminin "Android ve İOS'tan tamamen farklı olacağını" söyledi

Huawei CEO'su Richard Yu (AFP)

Huawei gerekirse, Android'i "derhal" yerinden edebilecek HarmonyOS isimli yeni işletim sistemini tanıttı.

Çin'in teknoloji devinin tüketici bölümü CEO'su Richard Yu, HarmonyOS'u cuma günü Dongguan'da gerçekleşen Huawei Geliştirici Konferansı'nda tanıttı. Buna göre yeni işletim sistemi, akıllı telefon ve televizyonlarda, giyilebilir teknolojik cihazlarda ve internete bağlanabilen diğer aletlerde kullanılabilir.

İşletim sisteminin tamamen açık kaynaklı olacağını söyleyen Yu'ya göre, çeşitli platform ve cihazlarda kullanılabilecek olması, yeni işletim sistemini "Android ve İOS'tan tamamen farklı" hale getiriyor.

Yu konuyla ilgili, “Kendi uygulamalarınızı geliştirebilir ve daha sonra birçok farklı aygıtta kullanabilirsiniz" diye konuştu.

Huawei'nin akıllı telefonları ve tabletleri şuanda Google'ın Android işletim sistemini kullanıyor. Ne var ki Çin ve ABD arasında giderek artan ticaret gerilimi, Çinli firmayı kendi işletim sistemini geliştirmek için hızla harekete geçmeye zorladı.

ABD yetkilileri iş yapma yasağı getirdiği şirketler listesine Huawei'yi de ekleyince Google mayısta Huawei'nin Android lisansını askıya almak zorunda kalmıştı. Trump yönetimi Huawei’nin Çin devletiyle bağlantılı olduğuna ve cihazlarını ABD’de casusluk yapmak için kullanabileceğine dair endişelerini dile getirmişti.

 

 

Yu geçen yıl, Huawei’nin Google’la yolların ayrılması olasılığına karşı kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Ama bunun sadece bir "B planı" olduğunu eklemiş ve ABD'li teknoloji deviyle çalışmaya devam etmeyi tercih ettiklerini söylemişti.

Ancak Çin medyasının yakın zamanda duyurduğuna göre, yeni işletim sistemi bu yıl bitmeden piyasaya sürülecek  yeni telefon modeline yüklenebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Global Times akıllı telefonun ekimle aralık arasında piyasaya sürüleceğini ve pazarın alt ve orta segmentlerini hedefleyeceğini bildirdi.

Huawei, basın bülteninde HarmonyOS'u ilk önce akıllı saat ve akıllı hoparlör gibi cihazlarda kullanılacak "hafif, kompakt bir işletim sistemi" diye nitelendirdi.

Şirket, HarmonyOS'u rakip işletim sistemlerinden ayıracak 4 farklı teknik özellik olduğunu iddia etti: Sorunsuz, Pürüzsüz, Güvenli ve Bütünlüklü.

Yu "Artık herkesin tüm cihazlarda ve tüm olasılıklarda bütünsel bir akıllı deneyim beklediği bir güne ve çağa girdik" diye konuştu:

Bu eğilime cevap verebilmek için gelişmiş çok platformlu bir işletim sistemi geliştirmenin önemli olduğunu hissettik. Tüm senaryolara uyum sağlayabilecek bir işletim sistemine ihtiyacımız vardı... HarmonyOS'un hem endüstriyi yeniden canlandıracağına hem de ekosistemi zenginleştireceğine inanıyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU