Sadece Türk doktorlar gitmiyor... Birleşik Krallık'ta iki yılda 12 bin 526 doktor göç etti

Dünyanın her yerinde geçerli bir iş olmasından dolayı doktorların yurtdışına göç edebilmeleri diğer mesleklere göre daha kolay. Birleşik Krallık da Türkiye gibi "hekim göçü" veren ülkelerden

Birleşik Krallık'ta çalışan doktorlar arasında da yurtdışına yönelimin arttığı öne sürülüyor (Getty)

Türkiye'den yurtdışına yönelik doktor göçü son yıllarda sıklıkla gündem konusu oluyor.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre sadece 2022'de 2 bin 685 doktor yurtdışına gitmek için kurumdan "İyi Hal Belgesi" aldı.

10 yıl öncesinde bu sayının 58 olduğu hesaba katılır ise artışın boyutları daha iyi anlaşılır.

Tabii ki bu göçlerin ana nedeni mesleğini daha iyi koşullarda yaparak, emeğinin karşılığını almak.

Sağlık sistemindeki ve doktorların çalışma koşullarındaki sorunların her birinin, devam eden göçte payı olsa dahi doktorların artan bir şekilde çalışmak amaçlı yurtdışına göç etmesi aslında sadece Türkiye’ye özgü değil.

Birleşik Krallık'ta yurtdışına doktor göçünü son yıllarda artan bir şekilde yaşayan ülkelerin başında geliyor.

Geçen günlerde General Medical Clinic tarafından Genel Tıp Konseyi verilerine dayandırılarak hazırlanan ve İngiliz medyasına da yansıyan raporda Birleşik Krallık’tan yurtdışına doktor göçüne dair bilgilere yer verildi.

 

avustralya.jpg
Birleşik Krallık'tan göç eden doktorların ilk tercihi Avustralya / Fotoğraf: usdoctorsfederation.org.au

 

Bir yıl içinde göç etmek isteyen doktor sayısı yüzde 25 arttı

Telegraph'ın rapora dayanarak hazırladığı 9 Ocak 2023 tarihli haberine göre 2022'de yurtdışında çalışmalarına izin veren bir sertifika almak için başvuru yapan doktor sayısı 6 bin 950 oldu.

Raporda 2021 yılında bu sayının 5 bin 576 olduğu, bir yıl içinde yüzde 25'lik bir artış yaşandığına dikkat çekildi.

2 yıl içerisinde 12 bin 526 doktor, Birleşik Krallık'tan ayrılarak farklı bir ülkede çalışmak için izin talep etti.

Birinci tercih Avustralya

Haberde gidenlerin yaklaşık 4'te 1'inin Birleşik Krallık ile dil, kültür hatta etnik benzerliği olan Avustralya'yı seçtiği belirtildi.

Bu ülkeyi ise yine İngiliz kültürünün hakim olduğu Yeni Zelanda takip ediyor.

Yine bir başka araştırmada yeni mezun 4 bin 500 genç doktorun 3'te 1'inin de önümüzdeki yıllarda çalışmak için Avusturalya ve Yeni Zelanda'ya başvuracaklarını söyledikleri kaydedildi.

Tabii ki bu tercihlerde birinci neden daha fazla kazanç. Yeni mezun bir doktor, Avusturalya'da yılda 170 bin sterlin kazanırken, Birleşik Krallık'ta kalması durumunda ancak bu miktarın yarısını kazanabiliyor.

Ayrıca Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ılıman iklimi, yaşam koşullarının kolaylığı da doktorları cezbeden nedenler arasında.  

Avustralya, Yeni Zelanda kadar olmasa da Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai, ABD de Birleşik Krallık'tan giden doktorların çalışmak için tercih ettikleri ülkeler arasında yer alıyor.

 

alidemirbağ.jpg
Ali Demirbağ / Fotoğraf: Facebook

 

Batı tıbbının hakim olduğu ülkelerde doktor göçü yeni değil

İngiltere - Türkiye Sağlık Elemanları Birliği Başkanı Dr. Ali Demirbağ da Birleşik Krallık'tan farklı ülkelere yönelik doktor göçünü doğruluyor.

Demirbağ'a göre doktorların bir ülkeden başka bir ülkeye göç etmesi Batı tıbbında yeni bir olgu değil. 

"Doktorlar tedavilerde ispata dayalı protokolleri istediği için tıp pratiği oturmuş ülkelerle aslında protokoller nedeniyle bir pratik entegrasyona sahipler" diyen Demirbağ, "Bundan dolayı bir doktorun dil ve kültür engelini de aştıktan sonra bu protokollerin uygulandığı bir ülkeye giderek mesleğini yapması o kadar da zor değil aslında" dedi. 

Deneyim kazanmak, uzmanlaşmak, üst ihtisas yapmak, daha iyi koşullarda çalışmak, çocukların eğitimi ve daha iyi koşullar yaşamak gibi nedenlerle doktor göçünün olduğunu ifade eden Demirbağ, "Benzer sebeplerden dolayı yaşanan göç her yerden her yere oluyor. Ancak son 2 yılda Kovid-19 sonrası Türkiye'den İngiltere'ye büyük bir göç oldu. Yine Kovid ve BREXIT (Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması) sonrası Birleşik Krallık'tan AB ülkelerine ve Avustralya'ya hekim göçü yaşandı" diye konuştu. 

Demirbağ'ın da belirttiği gibi temel kurallarının ortak olması ve tüm dünyada geçerli bir meslek olması nedeniyle hekimlerin göçü daha hızlı oluyor ve farklı bir ülkeye gidince daha kolay işlerini sürdürebiliyorlar.

 

doktoruyrukları.PNG
Birleşik Krallık'ta farklı uyruklardan binlerce doktor da görev yapıyor

 

Hem göç veriyor hem alıyor

Birleşik Krallık, ülke dışına hekim göçü verirken dışarıdan da hekim göçü alıyor.

Haziran 2022 verilerine göre ülkede 90 bin 353 Britanya uyrukludan sonra en çok şu ülkelerden doktor var:

Hindistan 9 bin 435, Pakistan 4 bin 257, Mısır 3 bin 451, Nijerya 2 bin 493, İrlanda 2 bin 238, Malezya 2 bin 40, Yunanistan bin 583, Sudan bin 175, Sri Lanka bin 106, İtalya bin 2, Almanya 823.

Türk doktorların sayısı bine ulaştı

Dr. Demirbağ'a göre son yıllarda Türkiye'den en çok Almanya'ya doktor gitti. Bine yakın doktor da Birleşik Krallık'ı tercih etti. 

"Bunlardan 600'e yakınıyla temas kurduk" diyen Demirağ, diğerleriyle de temas kurmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

vedatbulut.jpg
Prof. Dr. Vedat Bulut / Fotoğraf: Twitter

 

Birleşik Krallık'tan göçte daha iyi para, Türkiye'den ise sorunlar etkili

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, dört yıl boyunca Birleşik Krallık’ta eğitim aldığından buradaki sağlık sistemini ve doktorların çalışma koşullarını iyi bilen bir isim.

Bulut, Birleşik Krallık'tan yurtdışına yönelik doktor göçünün ana nedeninin daha iyi para kazanmak olduğunu söyledi. 

Türkiye'de ise bundan farklı olarak çalışma koşulları, ülkenin geleceğinden duyulan kaygı, çocuğuna daha iyi bir eğitim verebilmek gibi faktörlerin etkili olduğunu ifade etti Bulut.

 

hekim.jpg
Bulut'a göre Türk doktorların göçünde paradan ziyade sorunlar etkili

 

"İngilizce avantajı işi kolaylaştırıyor"

Birleşik Krallık'ta tıp fakültelerinden mezuniyetin Türkiye'ye göre biraz daha uzun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bulut, "Genellikle 26 yaşında mezun oluyorlar. Avustralya, Yeni Zelanda, Dubai, Afrika'nın kimi yerlerine gittiklerinde daha iyi kazanma imkanları var doktorların. Hekimlerin göç kararında bu unsurlar etkili oluyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Vedat Bulut, gidilen ülkelerde de İngilizce konuşulması, bazılarıyla kültür birliğinin de olmasının Birleşik Krallık'tan göç kararı almada doktorların işini kolaylaştırdığını da sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU