Maduro, Trump’ın yaptırımları sebebiyle muhaliflerle görüşmeleri askıya aldı

Venezuela hükümeti ile muhalefetin Barbados'ta görüşmesi planlanıyordu

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro / Fotoğraf: Reuters

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün yaptığı açıklamada, perşembe ve cuma günü Barbados’ta muhalefetle yapılması planlanan bir sonraki müzakere turuna heyet göndermeme kararı alırken, bu adımın ABD’nin yeni yaptırımlarına karşı protesto niteliği taşıdığı ifade edildi.

Konu ile ilgili yapılan resmi açıklamaya göre, muhalefet heyetinin görüşmeler için Barbados’ta bulunmasına rağmen Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yaptırımlar sebebi ile bu hafta gerçekleşmesi planlanan görüşmelere heyet göndermeme kararı aldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karakas yönetimi geçtiğimiz salı günü Washington’u ekonomik terörizm uygulamakla suçlarken, Venezuela hükümetinin ABD’deki  mal varlıklarını dondurduğu ilanın ardından muhalefetle diyalogu kesti.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Karakas’ın uluslararası toplumun önünde, ABD’nin Venezuela halkına karşı uyguladığı "ekonomik terörizmi" eleştirdiği ve kınadığı belirtildi.

Venezuela hükümeti ve muhalifler arasındaki ön temasların ardından ilk toplantı geçtiğimiz mayıs ayında Oslo’da yapılırken, taraflar arasındaki ikinci görüşme ise 8 Temmuz’da başladı.

Beyaz Saray’dan önceki gün yapılan açıklamada, Venezuela’da istikrar, demokratik ve müreffeh bir gelecek sağlanması için "Nicolas Maduro diktatörlüğünün" sona erdirilmesi gerektiği aktarıldı.

Açıklamada, tüm seçeneklerin masada olduğu, ABD’nin Venezuela hükümetinin hakimiyetine son vermek için mevcut tüm araçları kullanacağı, halkın insani yardıma erişimi ve ülkedeki demokratik geçişin desteklenmesi gerektiği belirtildi.

ABD Başkanı, başkanlık kararnamesiyle Venezuela hükümetinin ülkesindeki tüm mal varlıklarını dondurdu ve bu mal varlıklarıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmasını yasakladı. Venezuela’da ABD’nin bu tarz yasaklar getirdiği ülkeler arasına katıldı. ABD’nin mal varlıklarını dondurduğu ülkeler arasında, Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba da bulunuyor.

Yaptırımlar geçtiğimiz Pazartesi günü yürürlüğe girerken, bu durum  geçtiğimiz yıl ikinci kez Başkan seçilen Nicolas Maduro ile yaşanan gerilimin tırmanmasına sebep oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

 

DAHA FAZLA HABER OKU