Psikolojik üstünlük el mi değiştirdi? "Galatasaray adına Kadıköy artık Beşiktaş ya da Trabzonspor deplasmanı gibi"

Derbiyi kazanarak puan farkı 4'e çıkaran Galatasaray'da teknik direktör Buruk, "Şampiyon olacağız" dedi. Kadıköy'deki son 4 maçın 3'ünü kazanan sarı-kırmızılı ekip, psikolojik üstünlük elde ettiği belirtiliyor

Galatasaray, Fenerbahçe galibiyetiyle puanını 39'a yükselterek zirvedeki yerini korudu / Fotoğraf: AA 

Süper Lig'in 18. haftasında Fenerbahçe'ye konuk olan Galatasaray, müsabakayı 3-0 gibi net bir skorla kazanmayı başardı.

Kadıköy'e lider giden Okan Buruk'un öğrencileri, rakibini mağlup ederek hem aradaki puan farkını 4'e hem de ligdeki galibiyet serisini 7 maça çıkardı. 

Ligin ikinci yarısında NEF Stadı'nda oynanacak müsabaka için de önem arz eden bu skor, lig sonunda olası ikili averajda Galatasaray adına önemli bir avantaj sağlamasıyla da dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Burası Kadıköy, buradan çıkış yok" sözü tarih mi oluyor?

Fenerbahçe, Ülker Stadı'ndaki baskın karakterini uzun zamandır rakibine karşı kullanamıyor.

Ezeli rakibine Kadıköy'de en son 1999'da kaybeden ve 2020'deki 3-1'lik müsabakaya kadar psikolojik üstünlüğü elinde tutan Fenerbahçe, "Kadıköy Büyüsü", "Burası Kadıköy buradan çıkış yok" özelliğini yavaş yavaş kaybediyor.

Rakibini 30 Kasım 2016'dan bu yana sahasında sadece geçen sezon mağlup etmeyi başaran sarı-lacivertli kulüp, sahasında oynadığı son 6 Galatasaray maçında 3. kez yenilirken 2 kez de berabere kaldı.

Fenerbahçe, geçen sezon bu statta oynadığı maçı 2-0 kazanmıştı.

 

 

Sezon başından bu yana sergilediği performansla adından söz ettiren, istatistikleriyle dikkat çeken sarı-lacivertliler, dün akşamki yenilgiyle de bu sezon Kadıköy'de 3. kez puan kaybı yaşadı.

Jorge Jesus'un öğrencileri sahasında Ümraniyespor'la 3-3 berabere kalırken, Giresunspor'a da 2-1 mağlup olmuştu.

"İnanıyorum ki bu bizi şampiyonluğa götürecek"

Fenerbahçe Teknik Direktör Jorge Jesus müsabakanın ardından yaptığı açıklamada 4 puanlık farkın ligde belirleyici olmayacağını ifade ederken, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ise kazanarak hedefe yürüdüklerini dile getirerek şöyle konuştu:

"İşimizi, Galatasaray'ı seviyoruz. Oyuncularımız Galatasaray'ı, yöneticilerimizi seviyor. Burada mutlular ve enerjilerini veriyorlar. İnsan, kalite ve oyun olarak çok iyi bir takım olma yolunda ilerliyoruz. İnanıyorum ki bu bizi şampiyonluğa götürecek."

 

 

"Fenerbahçe'yi Kadıköy'de böyle bir oyun ve skorla yenmek ciddi motivasyon unsuru"

Spor yazarı Umut Eken, Galatasaray'ın Fenerbahçe galibiyetini ve şampiyonluk yarışı ve psikilojik üstünlüğü Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Galatasaray'ın Fenerbahçe karşısında aldığı galibiyetin önemine değinen Eken, "Mental anlamda sezonun kalan bölümü için çok önemli bir kırılma maçı oldu" dedi. 

Sarı-kırmızılı ekibin devam eden bir galibiyet serisi olduğunu ancak bu sezon tüm istatistikleri alt üst eden Fenerbahçe karşısında alınan galibiyetin öneminin daha büyük olduğunu düşünen Eken, "Bu sezonki Fenerbahçe'yi Kadıköy'de böyle bir oyun ve skorla yenmek çok ciddi motivasyon unsuru olacak. Mental anlamda Galatasaray'a büyük kazanımlar sağlayacak" diye konuştu. 

"Dünya Kupası arası o müthiş temposunu bozdu"

4 puanlık farkın çok belirleyici olmayacağını, ligde her hafta farklı skorlar alınabileceğini söyleyen Eken, şu ifadeleri kullandı:

Puan farkının abartıldığı kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. Fenerbahçe, Jesus özelinde 'Kim oynarsa kazanıyor, çok gol atıyor' gibi övgüler almıştı. Başta Jesus olmak üzere muhtemelen bütün kulüp yeniden bir muhasebe yapacak. Biraz daha ayaklar yere basacak. Ancak Fenerbahçe için şu var: Dünya Kupası sanki o müthiş temposunu bozdu. Farklı kadrolarla aynı standardı sağlayabilirken şimdilerde o Fenerbahçe yok. Ki dün akşam da en kötü oyunlarından birini oynadı.

 

Jesus.jpeg

Jorge Jesus, maç sonu oyuncularına sahada kısa bir konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

 

"Psikolojik üstünlük Galatasaray'a geçti" 

Galatasaray'ın oynayacağı 10 lig maçından 7'sinin iç sahada olmasını ve Fenerbahçe galibiyetiyle psikolojik üstünlüğü ele almasını da yorumlayan Eken, "Psikolojik üstünlük Galatasaray'a geçmiş durumda. Bu maçtan sonra herkesin üstünde birleştiği 'Fenerbahçe'nin hakimiyeti' yok gibi. İkili averaj için de Galatasaray ciddi bir kazanım elde etti. Fikstür avantajına inanan bir insan değilim ama sezonun bu kısmında İstanbul'da bu kadar çok maça çıkacak olması Galatasaray için önemli" şeklinde görüş belirtti. 

 

Oliveira-AA.jpg
Sergio Oliveira, maçın açılış golüne imza attı / Fotoğraf: AA

 

"Galatasaray adına Kadıköy artık Beşiktaş ya da Trabzonspor deplasmanı gibi"

Fenerbahçe'nin son yıllarda Kadıköy'de Galatasaray'a karşı bariz üstünlüğünün azaldığını düşünen Eken, şunları kaydetti:

'Burası Kadıköy buradan çıkış yok sözü tarih oldu' sözü çok iddialı. Galatasaray da Kadıköy'de çok uzun süre kazanamadı. Fenerbahçe'nin son 6 iç saha maçında bir galibiyeti var. Bunlar süreç. Bugün böyle ama sonraki 5 sezonda neler olacağını bilemeyiz. Ancak şu gerçek: Artık Kadıköy büyüsü bozuldu. Bu özgüvenle alakalı. Galatasaray adına Kadıköy artık Beşiktaş ya da Trabzonspor deplasmanı gibi. Kazanamama serisinin olduğu yıllarda psikolojik ve mental üstünlük Fenerbahçe'deydi ama o üstünlük kalmadı. Müthiş bir özgüven var artık. 

"İkinci golden sonra tribünlerde boşluklar gördük" 

Bu sezonun tüm takımlar için çok zor geçeceğini, Fenerbahçe'nin de ligdeki en önemli maçlarından birini kaybettiğini düşünen Eken, "Ligin en favori takımı Fenerbahçe. Liderliği geri alma fırsatı ayağına gelmişti. Ligi tekrar forse edebileceği bir maçı kötü oyun ve kötü skorla kaybetti. Tepkiler de var. İkinci golden sonra tribünlerde büyük boşluklar gördük. Fenerbahçe tribünleri hele ki Galatasaray maçlarında takımlarına inanılmaz sahip çıkarlardı ama sanki dün sırt çevirdiler" yorumunu yaptı. 

 

Icardi-AA.jpeg
Mauro Icardi / Fotoğraf: AA

 

"Hiçbir şey netleşmiş değil"

Bu yenilginin ardından Jorge Jesus'un da sorgulanacağını dile getiren Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Galatasaray'ın bu oyununu yapabilen Fenerbahçe'yi yeniyor. Fenerbahçe adına da en kötüsü bu. Galatasaray öyle bir gol atmadı ama çok tehditkar oldu. Bir de Altay'la tribünler konusu var. Altay'la tribünlerin arası bu tür sonuçlarda sürekli açılıyor. Günden güne de kötüye gidiyor. Fenerbahçe adına alarm veren bir durum. Ligin daha çok hikayesi var. Hiçbir şey netleşmiş değil. Fenerbahçe ve Galatasaray favori görünüyor ama ligde bu sene çok şeyler olacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU